Criteriul National

Urme de microplastice, descoperite în apropierea vârfului Muntelui Everest – Mediu

Urme de microplastice, descoperite în apropierea vârfului Muntelui Everest – Mediu
noiembrie 21
07:31 2020
Urme de microplastice au fost descoperite în apropierea vârfului Muntelui Everest, provenind probabil de la echipamentele sutelor de alpinişti care se înghesuie în fiecare an să ajungă pe „acoperişul lumii”, potrivit unui studiu publicat vineri, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Corturi în culori neon, unelte de alpinism abandonate, butelii de oxigen goale şi chiar excremente îngheţate s-au aflat mult timp pe pantele vârfului de 8.848 de metri, supranumit odată „cel mai înalt depozit de deşeuri din lume”.

Însă primul studiu asupra microplasticelor de pe Everest, realizat în 2019 de oameni de ştiinţă ca parte a unei expediţii a campaniei „Perpetual Planet” a National Geographic şi Rolex, arată că acestea se găsesc până la 8.840 de metri deasupra nivelului mării, în concentraţii mai mari decât în tabăra de la bază, situată la 5.364 de metri altitudine.

Rezultatele studiului au fost publicate vineri în revista de mediu „One Earth”.

„Probele (de gheaţă şi apă) colectate au arătat cantităţi semnificative de fibre de poliester, acril, nailon şi polipropilenă”, a scris într-un comunicat Imogen Napper, cercetătoare la Universitatea britanică din Plymouth şi unul dintre exploratorii cu o bursă din partea National Geographic.

„Am fost cu adevărat uimită să găsesc microplastice în fiecare dintre probele de zăpadă pe care le-am analizat”, a mai spus ea. „Muntele Everest este un loc pe care l-am considerat întotdeauna îndepărtat şi neatins”.

„Să ştim că noi poluăm chiar în apropierea vârfului celui mai înalt munte din lume este cu adevărat grăitor”, a adăugat ea.

Majoritatea hainelor folosite de alpinişti pe Everest sunt fabricate din ţesătură sintetică. La fabricarea corturilor, a corzilor de alpinism şi a altor echipamente se foloseşte, de asemenea, acest material.

„Credem cu tărie că aceste tipuri de obiecte constituie o sursă majoră de poluare, mai degrabă decât lucruri precum recipientele pentru alimente şi băuturi”, a adăugat cercetătoarea.

Studiul menţionează de asemenea posibilitatea ca microplasticele să fie aduse din alte părţi pe Everest de rafalele de vânt puternice din Himalaya.

Microplastice au fost găsite şi în cursuri de apă pe munte, însă în concentraţii mai mici decât cele găsite în zăpadă.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul