Criteriul National

Val de proteste în Bucureşti şi Sibiu, acolo unde sute de oameni au mărşăluit în ploaie împotriva corupției

Val de proteste în Bucureşti şi Sibiu, acolo unde sute de oameni au mărşăluit în ploaie împotriva corupției
iulie 03
17:14 2017

Câteva sute de oameni au protestat aseară în București împotriva noului guvern și a unor decizii recente ale Curții Constituționale privind desființarea noțiunii de conflict de interese pentru funcționarii publici și impunerea unui prag pentru abuz în serviciu de către Parlament. Câteva zeci de oameni au ieșit în stradă și la Sibiu și Iași.

proteste1

Corupţia şi impunerea unui prag pentru abuzul în serviciu au scos, din nou, oamenii în stradă. Aproape o mie de oameni au protestat în Piaţa Victoriei, din Bucureşti. Manifestații au fost și în alte orașe din țară.

Protestatarii s-au organizat pe reţelele de socializare. Oamenii au spus că sunt nemulţumiţi de ultimele decizii ale Curții Constituționale care a hotărât că desființarea noțiunii de conflict de interese pentru funcționarii publici și înlocuirea ei cu sintagma „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane” este constituțională. De asemenea, același for decizional a desfiinţat infracţiunea de tentativă la abuz în serviciu și a obligat Parlamentul să puna prag la abuzul în serviciul, încălcându-și grav atribuțiile. Nemulţumirile celor care au participat la protest se leagă de faptul că a publicat o hotărâre prin care cenzurează publicarea opiniilor concurente ale judecătorilor.

Totodată, oamenii sunt nemulţumiţi de noul premier, despre care spun că este „un om cu zero realizări.”

 

În pofida ploii persistente, demonstranții au parcurs traseul anunțat Piața Victoriei – Piața Romană – Piața Universității – Piața Unirii – Parlament – Curtea Constituțională, scandând lozinci precum „PSD-PNL, aceeași tâmpenie”, „Dragnea, nu uita, România nu te vrea”, „Nu vă fie frică, țara se ridică”, „Hoții, hoții”, „Ce vrem noi e și pentru voi”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”, „Nu vrem să fim o nație de hoți”, „Veniți, salvăm toată România”, „DNA să vină să vă ia”. Marșul „Împreună salvăm țara de corupți„, la care au participat circa 1.000 de persoane, majoritatea tineri, dar și bătrâni și copii, foarte mulți pe biciclete, s-a încheiat duminică seara, în Piața Francofoniei.

Oamenii au ieşit în stradă şi în alte mari oraşe ale tarii. La Sibiu, de exemplu, în Piaţa Mare, s-au strâns zeci de protestatari, nemulţumiţi de impunerea unui prag pentru cazurile de abuz în serviciu.

 

Sursa foto : Radio Resita

Sursa video : Canal

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo