
Unul dintre principalele beneficii oferite de vana pasteurizare lapte este faptul că asigură o temperatură optimă pentru prepararea gamei de produse proaspete – lapte bătut, sana, iaurt, chefir, etc. Totodată, cu ajutorul acestui utilaj se pasteurizează și smântâna pentru a deveni un produs optim de consum, iar capacitatea variază de la 100 la 2000 de litri.
O vană pasteurizare lapte este obligatoriu dotată cu trei componente importante: termometru, agitator, și capac de închidere.
Pentru încălzirea laptelui până la temperatura de pasteurizare este utilizat ca și agent chimic apa fierbinte cu temperatura de 90-95 grade, sau abur sub presiune de 0,6-0,8 bari. Ulterior, laptele trebuie amestecat încontinuu pentru a se evita atât zonele supraîncălzite, cât și formarea cuiburilor de transfer termic. Acest lucru se realizează cu ajutorul agitatoarelor – permit inclusiv transferul căldurii în masa laptelui, mai rapid.
Rolul termometrelor din dotarea vanei este de a opri procesul de încălzire, respective agitarea lichidului Acest lucru se realizează odată ce s-a atins temperatura de pasteurizare în tot conținutul produsului. Ulterior, răcirea laptelui se face tot în vană pasteurizare lapte prin introducerea de apă cu gheață prin pereții vanei. În general, răcirea are două faze: în prima fază laptele se răcește până la temperatura de 10-12 grade (prerăcire), iar în a doua fază laptele ajunge la o temperatură de 4-6 grade (răcirea propriu-zisă).
Avantajul dat de o vană pasteurizare lapte este faptul că atunci când se procesează în secții de capacitate mică, lichidul poate să rămână în recipient (vană) până în momentul în care este prelucrat. Acest lucru este posibil deoarece, în general, în industria prelucrării laptelui se folosesc vane cu capac de închidere, al cărui rol este acela de a preveni degradarea unor compuși chimici ai laptelui (enzime, vitamine, grăsimi, etc.).
Avantajele unei vane pentru pasteurizare
Spre deosebire de alte utilaje sau instalații din industria prelucrării laptelui, vanele au mai multe beneficii pentru procesul tehnologic, ca de exemplu:
– sunt mai puțin voluminoase, și au o înălțime mai mică;
– din punct de vedere al șocurilor hidraulice nu reprezintă niciun pericol;
– mediul poate circula în ambele sensuri, respectiv opun rezistență mai mica împotriva mediului care circulă.