Criteriul National

Vană pasteurizare lapte – beneficii

Vană pasteurizare lapte – beneficii
februarie 26
08:47 2022

Unul dintre principalele beneficii oferite de vana pasteurizare lapte este faptul că asigură o temperatură optimă pentru prepararea gamei de produse proaspete – lapte bătut, sana, iaurt, chefir, etc. Totodată, cu ajutorul acestui utilaj se pasteurizează și smântâna pentru a deveni un produs optim de consum, iar capacitatea variază de la 100 la 2000 de litri.

O vană pasteurizare lapte este obligatoriu dotată cu trei componente importante: termometru, agitator, și capac de închidere.

Pentru încălzirea laptelui până la temperatura de pasteurizare este utilizat ca și agent chimic apa fierbinte cu temperatura de 90-95 grade, sau abur sub presiune de 0,6-0,8 bari. Ulterior, laptele trebuie amestecat încontinuu pentru a se evita atât zonele supraîncălzite, cât și formarea cuiburilor de transfer termic. Acest lucru se realizează cu ajutorul agitatoarelor – permit inclusiv transferul căldurii în masa laptelui, mai rapid.

Rolul termometrelor din dotarea vanei este de a opri procesul de încălzire, respective agitarea lichidului Acest lucru se realizează odată ce s-a atins temperatura de pasteurizare în tot conținutul produsului. Ulterior, răcirea laptelui se face tot în vană pasteurizare lapte prin introducerea de apă cu gheață prin pereții vanei. În general, răcirea are două faze: în prima fază laptele se răcește până la temperatura de 10-12 grade (prerăcire), iar în a doua fază laptele ajunge la o temperatură de 4-6 grade (răcirea propriu-zisă).

Avantajul dat de o vană pasteurizare lapte este faptul că atunci când se procesează în secții de capacitate mică, lichidul poate să rămână în recipient (vană) până în momentul în care este prelucrat. Acest lucru este posibil deoarece, în general, în industria prelucrării laptelui se folosesc vane cu capac de închidere, al cărui rol este acela de a preveni degradarea unor compuși chimici ai laptelui (enzime, vitamine, grăsimi, etc.).

Avantajele unei vane pentru pasteurizare

Spre deosebire de alte utilaje sau instalații din industria prelucrării laptelui, vanele au mai multe beneficii pentru procesul tehnologic, ca de exemplu:

– sunt mai puțin voluminoase, și au o înălțime mai mică;

– din punct de vedere al șocurilor hidraulice nu reprezintă niciun pericol;

– mediul poate circula în ambele sensuri, respectiv opun rezistență mai mica împotriva mediului care circulă.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul