Criteriul National

Vatican: Șase femei, numite „la curtea” Papei în Consiliul Economiei – International

Vatican: Șase femei, numite „la curtea” Papei în Consiliul Economiei – International
august 07
00:10 2020
Papa Francisc face schimbări şi în Consiliul Economiei, ultimul dintre organismele Vaticanului care a rămas neschimbat din 2014, când a fost înfiinţat. Intră şase femei şi ies din scenă persoane care aparțineau de faza reformei finanțelor, care, deloc uşor, a fost arhivată, scrie ilsole24ore, citat de Rador.

Coordonatorul consiliului rămâne cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de Munchen și conducătorul „progresiștilor” din cadrul Colegiului Sacru. Dintre laici, intră Alberto Minali, fost a.d. Cattolica Assicurazioni (și fosta Generali) cu care are un proces în curs. Iese din scenă maltezul Joseph Zahara – fost director al Bank of Valletta, apropiat de președintele IOR, Jean Baptiste de Franssu, care era coordonator adjunct şi care în trecut a fost șeful Cosea, comisia de reformă din care s-a născut, dintr-o scurgere de documente şi Vatileaks-2.

Consiliul are „sarcina de a supraveghea managementul economic și structurile și activitățile administrative și financiare ale departamentelor Curiei Romane, ale instituțiilor legate de Sfântul Scaun și ale Statului Orașului Vatican”. Printre altele, consiliul de administrație aprobă şi bugetul consolidat. Este format din cincisprezece membri, dintre care opt cardinali și episcopi și șapte experți laici financiari din diverse țări și este prezidat de un coordonator cardinal, asistat de un secretar prelat.

Șase femei, profesoare și manageri de bănci și companii

În Consiliu intră aşadar şase femei laice alese dintre profesori universitari și manageri de top din lumea finanțelor: Charlotte Kreuter-Kirchhof, Eva Castillo Sanz, Leslie Jane Ferrar, Marija Kolak, María Concepción Osákar Garaicoechea și Ruth Maria Kelly. Din partea clericilor, noii veniţi sunt: ​​Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta; Odilo Pedro Scherer, Arhiepiscop de São Paulo, Gérald Cyprien Lacroix, Arhiepiscopul Québecului, Joseph William Tobin, Arhiepiscopul Newarkului; Anders Arborelius, Episcopul Stockholmului și Giuseppe Petrocchi, Arhiepiscopul oraşului L’Aquila.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul