Criteriul National

Vederi panoramice

Vederi panoramice
ianuarie 26
08:41 2017

Dirijorii de Priviri „

d

   Ai văzut cum se uita la mine ? Ce privire ca de gheaţă avea ! Ce vroia să vadă ? Ce urmărea ?
     SAU
â   M-a înnebunit privirea ei (lui) ! Cum de nu am văzut până acum că mă soarbe din ochi ?
    ORI
Te sfredeleşte cu privirea ! Dacă te-ai uitat în ochii lui , te-a blocat; nu mai poti minţi .
Se uita la tine , dar vede prin tine si dincolo de ceea ce vedem noi .
    Toţi suntem convinşi  de importanţa - PRIVIRII – , însă foarte puţini vedem şi înţelegem ce-i dincolo de planul fizic perceput de văzul nostru.
   Se spune ca privim atat cat dorim si putem sa cuprindem.
Retraim vremuri in care suntem „ajutati „sa vedem numai ceea ce „DIRIJORII de PRIVIRI ” ne arata.
 
   Câţi dintre noi este - propriul ” Dirijor ”  !
e
 
De ce se întâmplă aşa ?
  Sunt multe cauze, principala cauză fiind lenea noastră de a gândi. S-a spus la televizor ca va fi ger naprasnic, asta e ! Nu ieşim afară din casă să simţim nemijlocit temperatura, ca şi cum toţi am trăi într-un campus de cîţiva kilometri ! Asta-i România ? Cum să fie la fel de frig la Miercurea Ciuc ca la Băile Herculane !
 
    Felul cum privim lumea arată celor avizaţi cât de puternici sau firavi suntem în raport de factorii externi , cu implicaţii serioase în starea noastră de sănătate fizică şi mentală.
  Ştiu că am fost educaţi să nu privim în curtea altuia, pe acel considerent de ,,să-ţi „vezi” de drumul tău, „ca şi cum ai trăi izolat într-o pustietate . 
  Cu astfel de mentalităţi , slabe speranţe să ne fie mai bine !
   PRIVIREA este modul şi mijlocul de a cunoaşte lumea de lângă noi şi dincolo de ceea ce se vede ! Este -PREVEDEREA  a ceea ce urmează.
p
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo