Criteriul National

Vegetalul, tumoarea canceroasă neextirpată a Constanței…

Vegetalul, tumoarea canceroasă neextirpată a Constanței…
august 15
01:46 2017

image

 

ziarul Criteriul Naţional a depus eforturi deosebite pentru a explica problemele grave de administraţie la nivelul primăriei în special şi cele de mentalitate în randul comunităţii, dar din pacate nu a atins şi cauza acestor nenorociri, omul care a reuşit la Constanţa să dezvolte o reţea uriaşă de oameni de afaceri şi de administraţie bine contectaţi intr-o mare familie, cei mai mulţi dintre ei dominaţi de o prostie profundă (educaţional vorbind), dar înzestraţi nativ cu o inteligenţă economică care i-a ajutat să cultive şmenozeala.

Dacă otomanii au reuşit să distrugă în proporţie de cel putin 90% moştenirea antică şi bizantină a oraşului port, ciumoşii roşii sunt pe cale să desăvârşească opera comunistă de distrugere a tezaurului neoclasic, neoromânesc şi art-nouveau în special făurit la sf. de sec XIX, început de secol XX. Mulţi oameni ar crede poate că strategia ciumei roşii a fost o lucrare elaborată de manipulare a maselor, că ei defapt şi-ar fi dorit să scadă nivelul de educaţie şi să dezbine comunitatea. Pe naiba, în varful politicii au ajuns nişte inşi dând din coate, iar când s-au vazut pe funcţii au făcut ceea ce ştiau ei mai bine: golănie şi destrăbălare. Având în cap numai dolarei şi dat la buci, normal că nu aveau cum să se ocupe de problemele de educaţie şi nici nu s-ar fi priceput chiar dacă şi-ar fi impus, aşa că situaţia actuală gravă din pacate nu este decât repercusiunea nepăsării comunitare şi a hormoneilor fierţi din căpsoarele ciumoşilor.

epoca Vegetalului din pacate nu s-a încheiat, sunt mulţi cei care şi-au tocit limba lustruind timp îndelungat dosul păstăii aşa că nu au cum să uite gustul. Neruşinarea, destrăbălarea, infatuarea şi peşcheşul sunt deja în codul genetic local probabil iar reţeau uriaşă de oligofreni care ţin frâiele administraţiei şi a economiei din rândul oamenilor de afaceri este foarte bine închegată şi aproape imposibil de desfăcut dacă ne-am lua după vorbele care umblă pe uliţe si care spun că Vegetalul ar fi miruit şi mulţi magistraţi la vremea lui. Ciumoşii au reuşit să anestezieze organul indignării comunitare, aşa că singura care ar fi putut extirpa tumoarea roşie prin a-i rupe legăturile era justiţia. Cum acest lucru se pare ca nu se va intâmpla, există riscul unui lung ciclu istoric până când o noua epocă de înflorire va veni aşa cum în perioada monarhică s-a întâmplat succedând-o pe cea otomană. Constanţa are o situaţie economică bună datorită poziţiei geografice, dar calitatea vieţii este la pământ, iar moştenirea culturală mistuită şi badjocorită. Până când oraşul port va cunoaşte dinnou înflorirea poate dura zeci, chiar sute de ani, o dimensiune prea mare pentru viata unui om, dar prea mică pentru istorie…

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Pamflet Criteriul

Pamflet Criteriul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo