Criteriul National

Venezuela: Liderul opoziţiei sfidează autorităţile după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară

Venezuela: Liderul opoziţiei sfidează autorităţile după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară
aprilie 03
09:19 2019

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a provocat marţi autorităţile de la Caracas să îl aresteze, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, transmite DPA.

„Dacă regimul îndrăzneşte să mă răpească şi să dea o lovitură de stat, vom răspunde hotărât”, a scris Guaido pe contul său de Twitter, după ce Adunarea Constituantă a decis că poate fi urmărit penal. El a adăugat într-un alt mesaj că a discutat deja cu lideri din întreaga lume şi că „uzurpatorii nu vor să pună la încercare hotărârea comunităţii internaţionale”.

Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei în ianuarie şi a fost recunoscut ca atare de peste 50 de ţări. El este acuzat a încălcat interdicţia de a părăsi ţara impusă de Curtea Supremă şi a început un tur în America Latină în februarie, pentru a-şi mobiliza susţinătorii, însă nu a fost arestat în martie, la revenirea în ţară, aşa cum ameninţaseră autorităţile.

Curtea Supremă a cerut luni Adunării Constituante să clarifice situaţia imunităţii lui Guaido.

Adunarea a fost înfiinţată în 2017 de regimul condus de preşedintele Nicolas Maduro, pentru a prelua atribuţiile parlamentului, singurul organism controlat de opoziţia venezueleană. Maduro a fost reales anul trecut în urma unui proces electoral contestat de opoziţie şi de comunitatea internaţională.

În Venezuela, la penuria de alimente, medicamente şi apă potabilă s-a adăugat în ultimele săptămâni şi o criză a energiei, manifestată printr-o serie de pene de curent la scară naţională, inclusiv în capitală

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei