Criteriul National

Vernisajul virtual al expoziției de artă teatrală fotografică „L’Inspiratrice” by Mona Lisa va avea loc astăzi, 25 septembrie 2015

septembrie 25
06:38 2015
12043797_1473149236347569_1471720326_o
Un nou concept de artă fotografică!
 
Vernisajul virtual al expoziției de artă teatrală fotografică „L‘Inspiratrice” va avea loc astăzi, 25 septembrie 2015, pe pagina Revistei Cuvinte…
 
Fotografiile realizate de către Ovidiu Oprea și Daniel Păun surprind scene dintr-un spectacol abstract ce se va monta prin prisma piesei „Zeița poeziei” by Mona Lisa.
 
Arta teatrală fotografică are marele privilegiu de a satisfice vizual spectatorul, primind ovații tăcute și desăvârșite. Fotografiile dinamice sunt păstrătoarele cuvintelor nerostite. Ele își asumă perplexitatea și firescul absurd ce îmbracă teatralitatea într-o aură versatilă. Piesa are calitatea de a înlătura prozaicul și de a releva spectaculosul prin alăturarea sensului cu nonsensul mistic.
 
În expozițiune, remarcăm un tânăr artist ce-și petrece zilele la malul unei ape, cântând și aducând elogii iubirii. Entuziasmul său reiese din felul în care acesta privește natura, din strigătul iubirii impregnate pe foile ce stau mărturie în jurul său, dar și din simțirile umane ce sunt captate de aparatul de fotografiat în cel mai sublim mod cu putință.
 
Pe cealaltă parte, vedem o femeie ce meditează asupra vieții. Ea ne prezintă subtil o viață întreagă, nu doar un fragment marcant. Pseudo-iubirile trăite, frica de singurătate, zbuciumul interior, frământările unei neîmpliniri, moartea poeziei firave în lipsa unei muze, dorința de a renaște, setea de întregire spirituală. Intriga este constituită din apariția acestei femei – o proiecție imaginară sub forma unei sirene menită să devină inspirație poetică.
 
Punctul culminant surprinde momentul în care tânărul realizează că atingerea sirenei coincide cu dispariția sa în apa ce stă mărturie în jurul lor.
 
Conștientizarea unei legături amoroase utopice înlătură orice urmă de paroxism și atrage după sine o apatie devastatoare ce nu poate duce decât către un cancer spiritual. Lipsa unei muze reale conduce poetul către o vidare a spiritului și un deznodământ dramatic. Agonia devine inevitabilă, îmbrățișând haosul sufletului cu incoerența gândirii.
 

Piesa „Zeița poeziei”, semnată Mona Lisa, va fi pusă în scenă cu ocazia lansării Revistei Cuvinte… Nr. 4 „La muse roumaine”, sub îndrumarea coregrafei Geta Huncanu Răvdan.

„L‘Inspiratrice”. Artă teatrală fotografică. Theatrical Art Photography.
 
Concept Art: Mona Lisa. Actors: Alex Florea & Monica Rizea. Beauty Editor: Bianca Racoți. Fashion Editor: Ina Ela Ismail. Art Editors: Ovidiu Oprea & Daniel Păun. Photographic assistant: David Marian. PR: Lia Opriș
 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo