Criteriul National

Viața comunității – “A trăi între oameni”- Partea a Douăzeci şi opta

Viața comunității – “A trăi între oameni”- Partea a Douăzeci şi opta
aprilie 18
07:53 2016

AVERTISMENT!

Redacția ziarului nostru invocă articolul numărul 30 din Constituție ce precizează clar că libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile.Iar cenzura de orice fel este interzisă.

Ce-o  zice Lumea ?
Citat-Friedrich-Nietzsche
 
   E bine că te-ntrebi, dar foarte importantnt este răspunsul.
 
„Lumea”ca şi ” Legea”, nu vorbesc. Ţi se arată ce-i rău şi ce-i bine, restul depinde doar de tine !
 
  Orice „INCEPĂTOR ” în Lume,  găseşte la această întrebare două răspunsuri standard :
 
 I. Îl preocupă  ceea ce spun ceilalţi, în special din cercul celor care îl ştiu; poate să înveţe ceva bun ; degeaba învaţă dacă nu pune-n faptă ,- e  ca şi cum nimic n-ar şti ; mai degrabă învaţă răul şi-l aplică „îmbunătăţit”.
 
 II. Nu-i pasă, se comportă cum vrea , e un om liber !
 
   Ca OM traieşti în societate(restrânsă sau lărgită) şi , vrei nu vrei , regulile elementare trebuie să le respecţi. Cum tu ai libertăţi şi drepturi , şi ceilalţi au la fel.
 
Dreptul tău încetează unde începe dreptul altuia.
 
Libertatea ta poate merge până acolo unde îngrădeşte libertatea altuia.
 
Nu respecţi aceste PRINCIPII, de când Lumea, conflictul cu ceilalţi şi cu legea-i gata ! 
 
 Prin câteva exemple vom ilustra ceea ce poţi  transmite „LUMII”prin conduita ta:  
 
 1.Ţinuta vestimentară  trebuie aleasă şi purtată în „Lume”în raport de vârstă, împrejurări, şi, de ceea ce te avantajează.
 
Când eşti o femeie, trecut de 50 de ani, supraponderală , chiar crezi că în colanţi mulaţi pe corp, bluziţă scurtă şi părul vopsit roşu  rupi gura târgului ? Astfel de personaje în spaţiul public focalizează atenţia , însă cei „cu măsură” vor spune : „Mare e grădina Domnului ! ”  E ca o agresiune la imaginea „blândă „a străzii.
 
  2. Din balconul locuinţei  poţi vedea ce fac ceilalţi vecini în locuinţele lor. Îţi Iei chiar un binoclu să observi orice mic detaliu. Invoci „Constituţia”: Fac ce vreau în casa mea !
Da, dar fără să-mi aduci atingere intimităţii mele şi libertăţii de mişcare în propria locuinţă. Orice instanţă de judecată te va sancţiona şi te va obliga să încetezi supravegherea, chiar prin montarea de geamuri numai pentru lumină.Nu există libertate absolută !
 
  3.Limbajul folosit şi intensitatea vocii. 
La fiecare deplasare în oras auzim şi vedem exprimări verbale pornografice şi gesturi obscene,dar, din teamă, le purtăm în urechi pe durata plimbării , un adevărat  atac subtil la sănătatea noastră. Din păcate , mulţi vor spune că eşti tu prea sensibil, un neadaptat al… „modernităţii ” ! 
        Dacă a fi „MODERN „asta înseamnă, doresc să rămân un „retrograd convins” pentru sănătatea mea şi a celorlalţi !
 
  Soluţia -pentru combaterea unei astfel de POLUĂRI ale străzii – este sancŢionarea contravenţională pentru comiterea faptei de ultraj contra bunelor moravuri . E nevoie ca Poliţia să fie şi printre oameni, pentru a constata nemijlocit fapta. Poate într-o altă orânduire !
 
                          
„LUMEA ” îţi „vorbeste” mereu în tăcere, numai tu, uneori, din egoism sau teribilism , nu vrei să auzi , să înţelegi şi să-i respecţi  îndemnul. 
   Dacă vrei să fi respectat, respectă !
Sursa foto : cuvintecelebre.ro
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo