Criteriul National

Viața comunității – “A trăi între oameni”- Partea a Douăzeci şi opta

Viața comunității – “A trăi între oameni”- Partea a Douăzeci şi opta
aprilie 18
07:53 2016

AVERTISMENT!

Redacția ziarului nostru invocă articolul numărul 30 din Constituție ce precizează clar că libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile.Iar cenzura de orice fel este interzisă.

Ce-o  zice Lumea ?
Citat-Friedrich-Nietzsche
 
   E bine că te-ntrebi, dar foarte importantnt este răspunsul.
 
„Lumea”ca şi ” Legea”, nu vorbesc. Ţi se arată ce-i rău şi ce-i bine, restul depinde doar de tine !
 
  Orice „INCEPĂTOR ” în Lume,  găseşte la această întrebare două răspunsuri standard :
 
 I. Îl preocupă  ceea ce spun ceilalţi, în special din cercul celor care îl ştiu; poate să înveţe ceva bun ; degeaba învaţă dacă nu pune-n faptă ,- e  ca şi cum nimic n-ar şti ; mai degrabă învaţă răul şi-l aplică „îmbunătăţit”.
 
 II. Nu-i pasă, se comportă cum vrea , e un om liber !
 
   Ca OM traieşti în societate(restrânsă sau lărgită) şi , vrei nu vrei , regulile elementare trebuie să le respecţi. Cum tu ai libertăţi şi drepturi , şi ceilalţi au la fel.
 
Dreptul tău încetează unde începe dreptul altuia.
 
Libertatea ta poate merge până acolo unde îngrădeşte libertatea altuia.
 
Nu respecţi aceste PRINCIPII, de când Lumea, conflictul cu ceilalţi şi cu legea-i gata ! 
 
 Prin câteva exemple vom ilustra ceea ce poţi  transmite „LUMII”prin conduita ta:  
 
 1.Ţinuta vestimentară  trebuie aleasă şi purtată în „Lume”în raport de vârstă, împrejurări, şi, de ceea ce te avantajează.
 
Când eşti o femeie, trecut de 50 de ani, supraponderală , chiar crezi că în colanţi mulaţi pe corp, bluziţă scurtă şi părul vopsit roşu  rupi gura târgului ? Astfel de personaje în spaţiul public focalizează atenţia , însă cei „cu măsură” vor spune : „Mare e grădina Domnului ! ”  E ca o agresiune la imaginea „blândă „a străzii.
 
  2. Din balconul locuinţei  poţi vedea ce fac ceilalţi vecini în locuinţele lor. Îţi Iei chiar un binoclu să observi orice mic detaliu. Invoci „Constituţia”: Fac ce vreau în casa mea !
Da, dar fără să-mi aduci atingere intimităţii mele şi libertăţii de mişcare în propria locuinţă. Orice instanţă de judecată te va sancţiona şi te va obliga să încetezi supravegherea, chiar prin montarea de geamuri numai pentru lumină.Nu există libertate absolută !
 
  3.Limbajul folosit şi intensitatea vocii. 
La fiecare deplasare în oras auzim şi vedem exprimări verbale pornografice şi gesturi obscene,dar, din teamă, le purtăm în urechi pe durata plimbării , un adevărat  atac subtil la sănătatea noastră. Din păcate , mulţi vor spune că eşti tu prea sensibil, un neadaptat al… „modernităţii ” ! 
        Dacă a fi „MODERN „asta înseamnă, doresc să rămân un „retrograd convins” pentru sănătatea mea şi a celorlalţi !
 
  Soluţia -pentru combaterea unei astfel de POLUĂRI ale străzii – este sancŢionarea contravenţională pentru comiterea faptei de ultraj contra bunelor moravuri . E nevoie ca Poliţia să fie şi printre oameni, pentru a constata nemijlocit fapta. Poate într-o altă orânduire !
 
                          
„LUMEA ” îţi „vorbeste” mereu în tăcere, numai tu, uneori, din egoism sau teribilism , nu vrei să auzi , să înţelegi şi să-i respecţi  îndemnul. 
   Dacă vrei să fi respectat, respectă !
Sursa foto : cuvintecelebre.ro
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo