Criteriul National

Viața comunității – „ Acord tacit !”- Partea a Patruzecea şi Treia

Viața comunității – „  Acord tacit !”- Partea a Patruzecea şi Treia
mai 31
13:31 2016
 
   

AVERTISMENT!

REDACȚIA ZIARULUI NOSTRU INVOCĂ ARTICOLUL NUMĂRUL 30 DIN CONSTITUȚIE CE PRECIZEAZĂ CLAR CĂ LIBERTATEA DE EXPRIMARE A GÂNDURILOR, A OPINIILOR SAU A CREDINŢELOR ŞI LIBERTATEA CREAŢIILOR DE ORICE FEL, PRIN VIU GRAI, PRIN SCRIS, PRIN IMAGINI, PRIN SUNETE SAU PRIN ALTE MIJLOACE DE COMUNICARE ÎN PUBLIC SUNT INVIOLABILE.IAR CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ.

images
Oamenii vor sa aiba dreptate !  Asata e cea mai mare problema in relatiile inter-umane.
   Atunci cand fiecare om, fiecare grup social, religios,fiecare popor, fiecare natiune vor sustine ca numai el are dreptate , conflictul este gata. 
   Marile razboaie regionale si mondiale au avut drept cauza nedeclarata sau spusa pe fata,impunerea propriei dreptati celorlalti.
 
   Astazi, cum o fi cu dreptatea ?
 
   Pentru intelegere, trebuie sa distingem intre dreptatea individuala si dreptatea colectiva.
   Ca om , persoana individuala, am dreptatea mea, si , in relatiile cu ceilalti ma lupt sa se faca asa cum cred eu ca e bine. Si celalalt are dreptatea lui, asa ca numai prin conciliere, vazand interesul fiecaruia, la un moment dat, ajungem la o dreptate comuna temporara. Nevoia de dreptate este la fel ca nevoia de apa, aer si hrana.
 
    De ce suntem asa ?
 
Pentru ca fiecare dintre noi este unic in felul lui, cu interesele si sperantele proprii,cu mandria lui care genereaza abuzul de putere si imixtiunea in viata altora, cu stiinta lui,dupa cum s-a straduit sa inteleaga rostul omului pe pamant.
  Cred ca ar trebui sa procedam ca in urmatoarea povestioara : La rabin(preot) acasa se prezinta Sam si se  plange ca Sonia ,sotia sa, ii face viata imposibila.Rabinul ii spune : Ai dreptate,dar fii si tu mai intelegator.
  Dupa plecarea lui Sam , la rabin vine Sonia, care se plange ca sotul sau ii face viata un calvar. Rabinul ii spune : Ai dreptate, cu rabdare timpul le va rezolva.
Sotia rabinului, care a auzit cele de mai sus, nu mai intelege nimic si -l intreba  : cine are dreptate ,ca tu ai dat fiecarui sot  Dreptate ? Rabinul raspunde : Si tu ai dreptate !
 
    DREPTATEA poate fi acceptata de ceilalti, dar niciodata impusa !
 
Impunerea Dreptatii , a oricui ar fi, devine o mare Nedreptate !
 
   Privitor la dreptatea colectiva , observam ca este functionala numai acolo unde , membrii unei colectivitati, a unei natiuni, au fost convinsi sa accepte ordinea „adusa ” de Puterea statala , Unionala sau Mondiala.
 
   De ce credeti ca proiectele de legi, de programe , sunt puse in dezbatere publica ? 
 
Pentru a afla reactia celor care vor trebui sa aplice aceste proiecte si sa suporte consecintele.
 Faptul ca noi, individual sau organizati in grup, nu manifestam interes pentru aceste dezbateri , pe motiv ca nu e treaba noastra, echivaleaza cu acordul nostru tacit pentru aceste schimbari.Acceptam neconditionat Dreptatea altora ca fiind si Dreptatea noastra!
service-level-agreement
                                 
   Si la nivelul Consiliilor locale, anumite hotarari care vor afecta viata locuitorilor, sunt supuse consultarii publice, insa , fiecare dintre noi, le priveste ca pe ceva strain de viata lui. Formalitatea DEZBATERII PUBLICE  fiind indeplinita , ne-am dat acordul  tacit , astfel ca adoptarea Legii locale de catre Consiliu este perfect legala si democratica . Fiecare ramane cu Dreptatea lui, insa trebuie sa respecte dreptatea colectiva .
       Asa-i in Democratie !
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo