Criteriul National

Viața comunității – „Adaptare sau Integrare? ”- Partea a Treizeci și Doua

Viața comunității – „Adaptare sau Integrare? ”- Partea a Treizeci și Doua
mai 04
11:57 2016

AVERTISMENT!

REDACȚIA ZIARULUI NOSTRU INVOCĂ ARTICOLUL NUMĂRUL 30 DIN CONSTITUȚIE CE PRECIZEAZĂ CLAR CĂ LIBERTATEA DE EXPRIMARE A GÂNDURILOR, A OPINIILOR SAU A CREDINŢELOR ŞI LIBERTATEA CREAŢIILOR DE ORICE FEL, PRIN VIU GRAI, PRIN SCRIS, PRIN IMAGINI, PRIN SUNETE SAU PRIN ALTE MIJLOACE DE COMUNICARE ÎN PUBLIC SUNT INVIOLABILE.IAR CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ.

adaptare

 
   Fiecăruia ne este dat să trăim într-un loc și un timp anume. Aceasta pentru ca nu noi am hotărât când să venim pe lume.
Daca „ am venit ” în această lume , existența noastră depinde de respectarea regulilor stabilite de alții .Cum se spune : E lumea lor ! 
  Înțelegem ,din primii ani de viață, ce avem voie să facem și ce nu, practic ni se ia din LIBERTATEA noastră în fiecare zi. S-au înființat insituții speciale pentru a gestiona libertatea.Prima este școala, cu programa ei stabilită dupa nevoile societății , nu ale noastre.
   Așa se face că majoritatea dintre noi nu este preocupată daca e bine sau rău ce face, CI , ce zice „Lumea” ! 
    Este adevărat că suntem dependenți unul de celalalt, legați prin fire vizibile și invizibile, însă multe din aceste conexiuni sunt artificiale, în avantajul unei minorități și pentru uniformizare a ceea ce ,în mod natural, este unic și diferit.
 
    Se ajunge aici chiar cu aportul nostru , atunci când refuzăm, din comoditate , să gândim cu mintea noastră.
 
Ne lipsește VOINȚA de a rămâne cuplați la motorul vieții. Luăm ca adevărat tot ce ni se spune, uitând că orice acțiune premeditată a omului urmărește realizarea propriului interes.
Pânî la interesul comun , mai e drum de mers.
 
   Societatea omenească trebuie condusă, la fel și comunitatea locală. În regimul politic care guvernează țara- în democrație- avem posibilitatea să alegem noi Conducerea, tocmai pentru protecția , atât a INTERESULUI propriu, cât și al celui COMUN.
Neimplicarea în procesul electoral echivalează cu abandonul luptei pentru a alege pe cel mai onest și competent să hotărască în locul nostru în afacerile publice.
 
 Cum asta ? Cu anume curiozitate, o să vă întrebați.
 
Pentru că lăsăm totul la întâmplare, însă întâmplarea are și ea o cauză, o generează chiar omul . Evident, omul interesat care știe să profite de lenea de a gândi și de a acționa a celorlalți. 
   Omul nu poate trăi în izolare.Tot ce ne înconjoară ne afectează în bine sau în ru. De exemplu, atunci când cumperi o casă, esențial este să cunoști vecinii , vecinătățile, utilitățile și accesul la „Lume”. Poți să-ți faci palat , dacă vecinii provoacă permanent dezordine, în curtea lor, te afectează atât de grav că-ți vine să-ți iei câmpii și să vinzi casa pe nimic.
Frecvența unor astfel de situații are o cauză precisă : avem în cap ideea că în curtea mea fac ce vreau !
Nu ni s-a spus când eram mici, nici la școală și nici de către „Partid” , că nu putem nesocoti viața celorlalți, că…Dreptul meu încetează unde începe dreptul altuia .
 
free
Fac ce vreau acasă la mine , dar fără să tulbur viața celorlalți .
 
   Până când nu vom fi pătrunși de necesitatea respectării acestor reguli, nu vom trăi omenește , oricâte legi vor da guvernanții!
 
  Lozinca vehiculată : Trebuie să te integrezi ! este in disprețul omului.
 
   Adaptarea nu este egală ca înțeles cu Integrarea.
 
 Eu am voință și capacitatea de a mă adapta la mediul în care trăiesc, dar nu vreu integrare care înseamnă să fiu ca ei ,bun sau rău, renunțănd la personalitatea mea. Eu vreau să fiu ca mine !
Prin INTEGRARE se ajunge la o masă de oameni anonimă ,ușor de manipulat dupa interesul exclusiv al „Șefului”. 
     ADAPTAREA  înseamnă oameni distincți, cu personalitate, cu idei infinite, care știu să coopereze și să  respecte  regulile de conviețuire în comunitate. 
 
 A trăi demn în lume înseamnă:
                                   
                    Unitate în varietate ! 
 
                     Conlucrare nu Integrare ! 
 
            Fiecare pentru Sine și Toți pentru comunitate !
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro