Criteriul National

Viața comunității – „Aparența”- Partea a Treizeci și una

Viața comunității – „Aparența”- Partea a Treizeci și una
mai 01
13:57 2016

AVERTISMENT!

REDACȚIA ZIARULUI NOSTRU INVOCĂ ARTICOLUL NUMĂRUL 30 DIN CONSTITUȚIE CE PRECIZEAZĂ CLAR CĂ LIBERTATEA DE EXPRIMARE A GÂNDURILOR, A OPINIILOR SAU A CREDINŢELOR ŞI LIBERTATEA CREAŢIILOR DE ORICE FEL, PRIN VIU GRAI, PRIN SCRIS, PRIN IMAGINI, PRIN SUNETE SAU PRIN ALTE MIJLOACE DE COMUNICARE ÎN PUBLIC SUNT INVIOLABILE.IAR CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ.

Aparența de Dreptate sau Nedreptate
aparenta
 
   De multe ori am ales să fim solidari cu cel care ni se pare „neajutorat” în raport cu „Cei mari ” care îl „nedreptățesc „.Ne vine în mintea soarta iepurașului în raport cu leul. Uităm că ,uneori ,- buturuga mica rastoarnă carul mare !
    Nici un moment nu încercăm să gândim la cauza reală care a declanșat „reprimarea”. Acționăm aproape instinctual , și, la fel de repede, uităm cazul.
     Când s-a instituit prezumția de nevinovăție pentru acuzații penale și bună-credință în raporturile civile , cred că s-a plecat și de la această reacție a oamenilor sub imperiul emoțiilor.
     Și,  totuȘi…
Ceva din interiorul nostru ne semnalizeazĂ ca -nu iese fum fără foc-, altfel spus: o fi făcut el ceva de a ajuns să fie cercetat sau - o fi păcălit el pe cineva în afacerile private – de a ajuns să nu mai prezinte încredere.
 
     Gata ÎNDOIALA !
 
Nu-l mai credem așa de nevinovat sau de bună credință, păstrăm tăcerea pe acest subiect .Începem să vedem în oglindă, propria noastră imagine, cu petele ei. Devenim îngăduitori ,uitând că „ am aruncat deja piatra în baltă „, vor fi valuri, vălurele fără voia mea.
    Din această fază îl abandonăm pe „ nedreptățitul „nostru ! Pentru noi, semenii lui, „malaxorul justiției sau al opiniei publice” trebuie să-și facă treaba, îl privește exclusiv pe cel în cauză.
 
     Cât de rapid-schimbătoare e Moralitatea noastră !
 
De la solidaritatea-aparentă la abandonul-lejer n-a fost decât un pas !
 
      E bine să știm că prin gândurile și vorbele noastre pripite cauzăm o stare de neliniște atât în propria viață, cât și celuia căruia i-a venit rândul la „malaxor”, prin ceea ce personal a generat.
 
    E nevoie de mai multă reținere în a da verdicte , cum ar fi : „are dreptate „, ‘e vinovat „, „e nedrept „s.a. Schimbându-ne , transformăm și climatul în care trăim, care se va însănătoși, iar, odată cu el, și NOI.
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro