Criteriul National

Viața comunității – „Drepturi și libertăți ”- Partea a Treizeci și Șasea

Viața comunității – „Drepturi și libertăți ”- Partea a Treizeci și Șasea
mai 12
18:22 2016

AVERTISMENT!

REDACȚIA ZIARULUI NOSTRU INVOCĂ ARTICOLUL NUMĂRUL 30 DIN CONSTITUȚIE CE PRECIZEAZĂ CLAR CĂ LIBERTATEA DE EXPRIMARE A GÂNDURILOR, A OPINIILOR SAU A CREDINŢELOR ŞI LIBERTATEA CREAŢIILOR DE ORICE FEL, PRIN VIU GRAI, PRIN SCRIS, PRIN IMAGINI, PRIN SUNETE SAU PRIN ALTE MIJLOACE DE COMUNICARE ÎN PUBLIC SUNT INVIOLABILE.IAR CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ.

Știați că avem numai drepturi și libertăți  ?!
criteriul național
 
 Un student la Drept, anul I , mi-a spus ca va fi din ce in ce mai bine, pentru ca asa a citit el in Constitutie. 
Nu a gasit in „Mama Legilor” nici o OBLIGATIE.  . Numai drepturi si libertati !
   M-a asigurat ca se va lupta pentru a se respecta intocmai  Constitutia !
   Vazand ca are ” potential ” , am avut o dialog rodnic, in spiritul celor scrise Constitutie.
 
   Cand Dumnezeu a facut Cerul si Pamantul, legile care vor guverna astrii si planetele erau deja „redactate”. Nici Creatorul nu le poate incalca.
   Asta a fost si este in Cer.
 
Pe Pamant , normele de conduita au fost generate de nevoile oamenilor: asigurarea vietii si a bunurilor necesare traiului, specifice fiecarei epoci istorice. 
Primele legi a fost date poporului iudeu de catre Moise, fiind scrise pe cele doua table, chiar la dictarea lui Dumnezeu. Pe una ,legile impuse de traiul pe aceasta planeta, iar pe cealalta tabla, normele morale, conforme cu legile Cerului.
    De atunci au trecut milenii si oamenii au fost permanent constransi de autoritati sa se conformeze legilor edictate de conducatoriii societatii umane.
 
    -Tot nu inteleg, imi spune studentul. Istoria e istorie, insa eu traiesc in Europa, intr-un stat democratic, cu o Constitutie clara: nu am nici o obligatie fata de nimeni. Liber ca pasarea cerului !
   – I-am raspuns : Ai ,si ,n-ai dreptate !
 
Fiecare drept are in continutul lui si  obligatia corelativa, chiar daca nu-i prevazuta expres in Constitutie sau in textul de lege ,adoptat conform Constitutiei..
Exemplu : Dreptul la viata iti este garantat. Acelasi drept este garantat si semenilor tai, fara nici o discriminare. Obligatia ta este sa nu faci vreun act prin care sa-i incalci dreptul la viata al celuilalt.Dreptul tau inceteaza unde incepe dreptul altuia ! Numai in DECALOG (-Cele zece porunci )- e spus expres : sa nu omori !
   Obligatiile sunt atat de multe si diverse incat nu puteau fi trecute in Legea fundamentala.
     Constitutia prevede principiile care trebuie sa guverneze viata societatii.
   Legile, hotararile de guvern date in aplicarea legilor, ordinele de ministru, hotararile consiliilor locale, toate date in baza legii si pentru executarea acesteia, trebuie sa fie conforme cu Constitutia.
    Curtea Constitutionala are rolul de a verifica si ordona respectarea Constitutiei, existenta acesteia fiind prevazuta chiar in Legea fundamentala.
                             freedom
  Studentul nostru , ca multi tineri, are ,in aparenta, dreptate cand doreste numai drepturi. Asa este discursul public, deci „oficial”. Obligatiile sunt lasate sub tacere, ca si cum am dori sa-i surprindem pe cetateni( precum politistii cu radarul! ).Sunt activate cand nu le executi. Atunci e foarte tarziu, in paguba ta , dar si a creditorului, cel care cere executarea.
   Exemplu : autoritatea locala, prin functionarii sai,chiar primarul a trecut pe la poarta ta, stiu ca ai inceput constructia la extinderea casei, fara autorizatie; te lasa sa pornesti, si, gata controlul cu amenda cat 1/2 din valoarea lucrarii !
 
   Asa lucreaza „ Alesii „ in interesul cetateanului ?
 
 Astfel de conduite trebuie sanctionate de noi, cetatenii ! 
Atentionarea ca nu respecti legea, este suficienta in 90% din cazuri, pentru intrarea in normalitate.
 
    Sa retinem : Fiecarui drept ii corespunde o obligatie, obligatia ta fiind garantia respectarii dreptului  celuilalt !
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo