Criteriul National

Viața comunității – „Drepturi și libertăți ”- Partea a Treizeci și Șasea

Viața comunității – „Drepturi și libertăți ”- Partea a Treizeci și Șasea
mai 12
18:22 2016

AVERTISMENT!

REDACȚIA ZIARULUI NOSTRU INVOCĂ ARTICOLUL NUMĂRUL 30 DIN CONSTITUȚIE CE PRECIZEAZĂ CLAR CĂ LIBERTATEA DE EXPRIMARE A GÂNDURILOR, A OPINIILOR SAU A CREDINŢELOR ŞI LIBERTATEA CREAŢIILOR DE ORICE FEL, PRIN VIU GRAI, PRIN SCRIS, PRIN IMAGINI, PRIN SUNETE SAU PRIN ALTE MIJLOACE DE COMUNICARE ÎN PUBLIC SUNT INVIOLABILE.IAR CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ.

Știați că avem numai drepturi și libertăți  ?!
criteriul național
 
 Un student la Drept, anul I , mi-a spus ca va fi din ce in ce mai bine, pentru ca asa a citit el in Constitutie. 
Nu a gasit in „Mama Legilor” nici o OBLIGATIE.  . Numai drepturi si libertati !
   M-a asigurat ca se va lupta pentru a se respecta intocmai  Constitutia !
   Vazand ca are ” potential ” , am avut o dialog rodnic, in spiritul celor scrise Constitutie.
 
   Cand Dumnezeu a facut Cerul si Pamantul, legile care vor guverna astrii si planetele erau deja „redactate”. Nici Creatorul nu le poate incalca.
   Asta a fost si este in Cer.
 
Pe Pamant , normele de conduita au fost generate de nevoile oamenilor: asigurarea vietii si a bunurilor necesare traiului, specifice fiecarei epoci istorice. 
Primele legi a fost date poporului iudeu de catre Moise, fiind scrise pe cele doua table, chiar la dictarea lui Dumnezeu. Pe una ,legile impuse de traiul pe aceasta planeta, iar pe cealalta tabla, normele morale, conforme cu legile Cerului.
    De atunci au trecut milenii si oamenii au fost permanent constransi de autoritati sa se conformeze legilor edictate de conducatoriii societatii umane.
 
    -Tot nu inteleg, imi spune studentul. Istoria e istorie, insa eu traiesc in Europa, intr-un stat democratic, cu o Constitutie clara: nu am nici o obligatie fata de nimeni. Liber ca pasarea cerului !
   – I-am raspuns : Ai ,si ,n-ai dreptate !
 
Fiecare drept are in continutul lui si  obligatia corelativa, chiar daca nu-i prevazuta expres in Constitutie sau in textul de lege ,adoptat conform Constitutiei..
Exemplu : Dreptul la viata iti este garantat. Acelasi drept este garantat si semenilor tai, fara nici o discriminare. Obligatia ta este sa nu faci vreun act prin care sa-i incalci dreptul la viata al celuilalt.Dreptul tau inceteaza unde incepe dreptul altuia ! Numai in DECALOG (-Cele zece porunci )- e spus expres : sa nu omori !
   Obligatiile sunt atat de multe si diverse incat nu puteau fi trecute in Legea fundamentala.
     Constitutia prevede principiile care trebuie sa guverneze viata societatii.
   Legile, hotararile de guvern date in aplicarea legilor, ordinele de ministru, hotararile consiliilor locale, toate date in baza legii si pentru executarea acesteia, trebuie sa fie conforme cu Constitutia.
    Curtea Constitutionala are rolul de a verifica si ordona respectarea Constitutiei, existenta acesteia fiind prevazuta chiar in Legea fundamentala.
                             freedom
  Studentul nostru , ca multi tineri, are ,in aparenta, dreptate cand doreste numai drepturi. Asa este discursul public, deci „oficial”. Obligatiile sunt lasate sub tacere, ca si cum am dori sa-i surprindem pe cetateni( precum politistii cu radarul! ).Sunt activate cand nu le executi. Atunci e foarte tarziu, in paguba ta , dar si a creditorului, cel care cere executarea.
   Exemplu : autoritatea locala, prin functionarii sai,chiar primarul a trecut pe la poarta ta, stiu ca ai inceput constructia la extinderea casei, fara autorizatie; te lasa sa pornesti, si, gata controlul cu amenda cat 1/2 din valoarea lucrarii !
 
   Asa lucreaza „ Alesii „ in interesul cetateanului ?
 
 Astfel de conduite trebuie sanctionate de noi, cetatenii ! 
Atentionarea ca nu respecti legea, este suficienta in 90% din cazuri, pentru intrarea in normalitate.
 
    Sa retinem : Fiecarui drept ii corespunde o obligatie, obligatia ta fiind garantia respectarii dreptului  celuilalt !
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo