Criteriul National

Viața comunității – „ Moralitatea ”- Partea a Patruzecea şi Doua

Viața comunității – „ Moralitatea ”- Partea a Patruzecea şi Doua
mai 28
12:58 2016
 

AVERTISMENT!

REDACȚIA ZIARULUI NOSTRU INVOCĂ ARTICOLUL NUMĂRUL 30 DIN CONSTITUȚIE CE PRECIZEAZĂ CLAR CĂ LIBERTATEA DE EXPRIMARE A GÂNDURILOR, A OPINIILOR SAU A CREDINŢELOR ŞI LIBERTATEA CREAŢIILOR DE ORICE FEL, PRIN VIU GRAI, PRIN SCRIS, PRIN IMAGINI, PRIN SUNETE SAU PRIN ALTE MIJLOACE DE COMUNICARE ÎN PUBLIC SUNT INVIOLABILE.IAR CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ.

right-way-wrong-way

MORALITATEA – condiţie esenţială a exercitării funcţiei publice
 
 
   Instituţiile statului, cu atribuţii în prevenirea ilegalităţilor de orice fel ,intervin post factum, adică dupa ce s-a furat ca-n codru, după ce oamenii s-au îmbolnăvit sau murit, după ce…
 La fel de grav este ce se întâmplă şi după ce RĂUL a fost făcut, pentru că nu există proceduri de control ale eficienţei şi corectitudinii activităţii celor care trebuie să restabilească situaţia anterioară , cel puţin sub aspect material.
 
  De ce se întâmplă aşa ?
 
Ocrotirea interesului public este subordonată interesului particular !
 
    Majoritatea dintre cei cu atribuţii în acest sector esenţial din activitatea Statului ,nu vor să se ştie ce fac ei în timpul din afara programului de lucru. Cu alte cuvinte, de exemplu, eu sunt procuror doar în cele opt ore de program, şi în restul timpului fac ce vreau . Pot să mă întâlnesc chiar cu cel pe care-l anchetez, cu avocatul inculpatului, să accept invitaţii , pe gratis, pentru excursii şi petreceri s.a.
  Astfel de situaţii nu sunt doar ipotetice, dacă privim dosarele penale în derulare sau în „aţteptare”! 
Toţi funcţionarii publici au reţinut PRINCIPIUL : Tot ceea ce nu este interzis , este permis !
  Aşa spune şi omul din popor , când îi spui că nu-i corect ce face. Te întreabă : Unde scrie ?
 
    Într-o democraţie funcţională totul este reglementat. Nu există formula comunistă : de la caz la caz . 
 O persoană care a acceptat să exercite , în orice mod, autoritatea statului ,prevăzută în Constituţie şi legi, trebuie să respecte întocmai  ŞI  mecanismele de control permanent ale moralităţii . Un profesionist adevărat, pentru a nu fi vulnerabil(şantajabil)  trebuie să aibă şi o viaţă morală . 
   Cel mai eficient şi civilizat mijloc pentru a rămâne integru  este acela de a informa ierarhic, pe un suport care rămâne, orice încercare de a fi cooptat de partea care intenţionează să nu respecte legea!
Pentru orice om corect este chiar o autoprotecţie !
 
  Pentru a se realiza aceasta AUTOPROTECŢIE INTERNĂ este nevoie ca fiecare instituţie publică să-şi refacă Regulamentul de ordine interioară,  care să conţină mecanisme precise de cunoaştere a fiecărui salariat . Cel care-l încalcă, de la şef până la portar, îşi pierde locul de muncă.
 
    Se va întâmpla o astfel de NORMALITATE în România ?
 
  Pentru început ,e nevoie ca LEGEA să oblige la aceasta.
Prea vrem să facem ce ne trece prin cap când e vorba de interese publice ! Ai intrat în corpul celor angajaţi pentru a garanta cetăţenilor respectarea legilor, trebuie să ai o conduită morală. Aceasta este garanţia că eşti  DEMN pentru EXERCITAREA FUNCŢIEI  PUBLICE !
SOS
                               
S.O S. pentru Guvern : Adoptaţi în procedură de urgenţă cadrul legislativ pentru a se cunoaşte permanent moralitatea oricărui funcţionar public, de la ministru până la agentul fiscal !
 
   Altfel, rămâne cum au stabilit !
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo