Criteriul National

Viața comunității – „ Moralitatea ”- Partea a Patruzecea şi Doua

Viața comunității – „ Moralitatea ”- Partea a Patruzecea şi Doua
mai 28
12:58 2016
 

AVERTISMENT!

REDACȚIA ZIARULUI NOSTRU INVOCĂ ARTICOLUL NUMĂRUL 30 DIN CONSTITUȚIE CE PRECIZEAZĂ CLAR CĂ LIBERTATEA DE EXPRIMARE A GÂNDURILOR, A OPINIILOR SAU A CREDINŢELOR ŞI LIBERTATEA CREAŢIILOR DE ORICE FEL, PRIN VIU GRAI, PRIN SCRIS, PRIN IMAGINI, PRIN SUNETE SAU PRIN ALTE MIJLOACE DE COMUNICARE ÎN PUBLIC SUNT INVIOLABILE.IAR CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ.

right-way-wrong-way

MORALITATEA – condiţie esenţială a exercitării funcţiei publice
 
 
   Instituţiile statului, cu atribuţii în prevenirea ilegalităţilor de orice fel ,intervin post factum, adică dupa ce s-a furat ca-n codru, după ce oamenii s-au îmbolnăvit sau murit, după ce…
 La fel de grav este ce se întâmplă şi după ce RĂUL a fost făcut, pentru că nu există proceduri de control ale eficienţei şi corectitudinii activităţii celor care trebuie să restabilească situaţia anterioară , cel puţin sub aspect material.
 
  De ce se întâmplă aşa ?
 
Ocrotirea interesului public este subordonată interesului particular !
 
    Majoritatea dintre cei cu atribuţii în acest sector esenţial din activitatea Statului ,nu vor să se ştie ce fac ei în timpul din afara programului de lucru. Cu alte cuvinte, de exemplu, eu sunt procuror doar în cele opt ore de program, şi în restul timpului fac ce vreau . Pot să mă întâlnesc chiar cu cel pe care-l anchetez, cu avocatul inculpatului, să accept invitaţii , pe gratis, pentru excursii şi petreceri s.a.
  Astfel de situaţii nu sunt doar ipotetice, dacă privim dosarele penale în derulare sau în „aţteptare”! 
Toţi funcţionarii publici au reţinut PRINCIPIUL : Tot ceea ce nu este interzis , este permis !
  Aşa spune şi omul din popor , când îi spui că nu-i corect ce face. Te întreabă : Unde scrie ?
 
    Într-o democraţie funcţională totul este reglementat. Nu există formula comunistă : de la caz la caz . 
 O persoană care a acceptat să exercite , în orice mod, autoritatea statului ,prevăzută în Constituţie şi legi, trebuie să respecte întocmai  ŞI  mecanismele de control permanent ale moralităţii . Un profesionist adevărat, pentru a nu fi vulnerabil(şantajabil)  trebuie să aibă şi o viaţă morală . 
   Cel mai eficient şi civilizat mijloc pentru a rămâne integru  este acela de a informa ierarhic, pe un suport care rămâne, orice încercare de a fi cooptat de partea care intenţionează să nu respecte legea!
Pentru orice om corect este chiar o autoprotecţie !
 
  Pentru a se realiza aceasta AUTOPROTECŢIE INTERNĂ este nevoie ca fiecare instituţie publică să-şi refacă Regulamentul de ordine interioară,  care să conţină mecanisme precise de cunoaştere a fiecărui salariat . Cel care-l încalcă, de la şef până la portar, îşi pierde locul de muncă.
 
    Se va întâmpla o astfel de NORMALITATE în România ?
 
  Pentru început ,e nevoie ca LEGEA să oblige la aceasta.
Prea vrem să facem ce ne trece prin cap când e vorba de interese publice ! Ai intrat în corpul celor angajaţi pentru a garanta cetăţenilor respectarea legilor, trebuie să ai o conduită morală. Aceasta este garanţia că eşti  DEMN pentru EXERCITAREA FUNCŢIEI  PUBLICE !
SOS
                               
S.O S. pentru Guvern : Adoptaţi în procedură de urgenţă cadrul legislativ pentru a se cunoaşte permanent moralitatea oricărui funcţionar public, de la ministru până la agentul fiscal !
 
   Altfel, rămâne cum au stabilit !
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo