Criteriul National

Viața comunității- Noi și „Sistemul” – Partea a Paisprezecea

Viața comunității- Noi și „Sistemul”  – Partea a Paisprezecea
aprilie 06
17:57 2016

AVERTISMENT!

Redacția ziarului nostru invocă articolul numărul 30 din Constituție ce precizează clar că libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile.Iar cenzura de orice fel este interzisă.

sistem
 Noi și”Sistemul”
 
 
   Pe unde mergi… auzi și vezi numai oameni triști și nemulțumiți. E primăvară, flori multicolore, soare etc dar noi nu le vedem. Ne-am întunecat cu totul !
   La o astfel de stare sufletească e nevoie să devenim vii , adică să vedem cauzele „întunecimii „noastre și ce-i de făcut.
  Cei mai mulți vor spune : nu e treaba mea. Statul să facă să fie bine ! Noi așteptăm schimbarea…Aici suntem !
 
    Cât așteptăm , nu stăm degeaba. Mai semnăm niște contracte de împrumut cu banca, cumpărăm tot ce-i nou în reclame și trăim pe datorie.
Nu așa face și Tara !
Unii dintre noi sunt chiar mai norocoși ; au ajunsi „șefi”; e și el controlor; i s-a mărit salariul și e „cineva”. De această mărire se va convinge repede , când nu va mai avea timp liber și va fi privit „rece”de cei pe care i-a depășit.
  Cu o asfel de „viziune” ne-m integrat perfect în Sistem și îl ajutăm să prospere.
   Oricât și-ar dori  Sistemul și ne- am dori chiar noi, „partenerii”Sistemului chiar vor să încremenim așa! Dar, mărturisesc deschis că nu se va putea, pentru că totul se mișcă .
  Să luăm un exemplu .
Atunci când peste jumătate din salariați își dau demisia nemulțumiți de condițiile de muncă și de salariul primit, patronul este paralizat mental și economic. Va căuta o soluție , venind cu o ofertă. Într-un  astfel de moment se poate stabili un ECHILIBRU Între munca salariaților și cîstigul… Boss-ului.
În alte vremuri, operațiunea o realiza sindicatul! Lumea s-a schimbat și noi ar cam fi cazul să știm ce ni se cuvine.
 
    Chiar credeti că în România se va întâmpla ca în exemplul ipotetic de mai sus ?
 
 99%  pot spune că NU EXISTĂ!  FRICA, adunată de când ne-am născut, va bloca o astfel de gândire și acțiune.
Ne mulțumim să dăm vina pe – Sistem- , deși am contribuit la crearea lui, suntem chiar „partenerii sociali”ai Sistemului,semnatari ai tuturor contractelor -adeziune ce ni se prezintă, debitori „săraci dar cinstiți”.
   Cât de neglijenți putem fi cu viața și libertatea noastră…
 
                   
 După conduita plină de frică avută în toate treburile care ne privesc, mă întristez când mă gândesc cî la Alegerile locale vom pune ștampila așa cum am semnat și contractul la bancă. Ne-am trezit oare când am plătit mai mult decât dublu sumei imprumutate ?
   Reamintesc deschis că soluțiile sunt individuale , dar consecințele le suportăm  cu toții.
   Se va face după vrerea noastra !  Vorba aceea… „Așa-i în democrație !”
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo