Criteriul National

Viața comunității – „Ospitalitatea”- Partea a Douăzeci şi şaptea

Viața comunității – „Ospitalitatea”- Partea a Douăzeci şi şaptea
aprilie 16
09:14 2016

AVERTISMENT!

Redacția ziarului nostru invocă articolul numărul 30 din Constituție ce precizează clar că libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile.Iar cenzura de orice fel este interzisă.

ospitalitate

OSPITALITATEA…   
sau acea notiune dintre adevar si folclor. 
 
 
   „Tara arde si baba se piaptana ” !
Am dezbatut toate problemele, le-am rezolvat la „ televizor” ,dar au ramas la fel in viata noastra ! Asa o sa spuneti cand veti citi titlul.
 
   OSPITALITATEA revine in actualitate la fiecare sarbatoare  mare, cand se spune ca a doua zi de Pasti, de Craciun, este rezervata vizitelor. 
Daca luam de bune spusele din „folclorul urban ” , schimbator cum e vremea, ar insemna ca  a treia gospodarie are musafiri ! Se si zice : Spune-mi cand vii ,ca sa fiu plecat !
   In lumea concreta, un astfel de „folclor” ramane in sfera VIRTUALULUI. Ne place sa ne scuzam la telefon , in special cand suntem intr-un loc public, : Nu putem sa ne vedem la Pasti  pentru ca avem musafiri !
 
   De ce atata MANDRIE gratuita, cand majoritatea dintre noi  reuseste cu greu sa cumpere minimul pentru o masa numita pretentios ” traditionala ” ? Din ce sa dai si altora ?
 
   Mai nou, chiar rude de-ale mele, pentru a lasa sa se creada ca sunt ospitaliere spun : Rudele nu se invita ! Sunt binevenite !
Cand m-am dus pe neanuntate, abia a gasit sa puna ceva de mancare pe masa, cu scuza ca daca stiau, se  pregateau si ei. Ca semn ca sunt binevenit, cumnatul s-a dat ocupat si a plecat de acasa.
   Astfel de momente le-am trait fiecare, dar nu invatam nimic. Continuam sa ne autointitulam ” ospitalieri- primitori”, trasatura care nu a fost si nu mai este in „arsenalul „nostru , cei din secolul XXI.
 
   Totul este in schimbare ! De ce ne place sa ramanem incremeniti in „trasaturi” ideale, pe care o persoana concreta nu le are ?
  Ce are Ospitalitatea cu Laudarosenia si, amandoua cu realitatea concreta ?
 
    Trebuie sa privim cu mai multa atentie la ceea ce se intampla in jurul nostru si sa traim modesti si sincer !
   Asta pentru sanatatea noastra !
Sursa foto : moldovenii.md
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo