Criteriul National

Viața comunității – „Ospitalitatea”- Partea a Douăzeci şi şaptea

Viața comunității – „Ospitalitatea”- Partea a Douăzeci şi şaptea
aprilie 16
09:14 2016

AVERTISMENT!

Redacția ziarului nostru invocă articolul numărul 30 din Constituție ce precizează clar că libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile.Iar cenzura de orice fel este interzisă.

ospitalitate

OSPITALITATEA…   
sau acea notiune dintre adevar si folclor. 
 
 
   „Tara arde si baba se piaptana ” !
Am dezbatut toate problemele, le-am rezolvat la „ televizor” ,dar au ramas la fel in viata noastra ! Asa o sa spuneti cand veti citi titlul.
 
   OSPITALITATEA revine in actualitate la fiecare sarbatoare  mare, cand se spune ca a doua zi de Pasti, de Craciun, este rezervata vizitelor. 
Daca luam de bune spusele din „folclorul urban ” , schimbator cum e vremea, ar insemna ca  a treia gospodarie are musafiri ! Se si zice : Spune-mi cand vii ,ca sa fiu plecat !
   In lumea concreta, un astfel de „folclor” ramane in sfera VIRTUALULUI. Ne place sa ne scuzam la telefon , in special cand suntem intr-un loc public, : Nu putem sa ne vedem la Pasti  pentru ca avem musafiri !
 
   De ce atata MANDRIE gratuita, cand majoritatea dintre noi  reuseste cu greu sa cumpere minimul pentru o masa numita pretentios ” traditionala ” ? Din ce sa dai si altora ?
 
   Mai nou, chiar rude de-ale mele, pentru a lasa sa se creada ca sunt ospitaliere spun : Rudele nu se invita ! Sunt binevenite !
Cand m-am dus pe neanuntate, abia a gasit sa puna ceva de mancare pe masa, cu scuza ca daca stiau, se  pregateau si ei. Ca semn ca sunt binevenit, cumnatul s-a dat ocupat si a plecat de acasa.
   Astfel de momente le-am trait fiecare, dar nu invatam nimic. Continuam sa ne autointitulam ” ospitalieri- primitori”, trasatura care nu a fost si nu mai este in „arsenalul „nostru , cei din secolul XXI.
 
   Totul este in schimbare ! De ce ne place sa ramanem incremeniti in „trasaturi” ideale, pe care o persoana concreta nu le are ?
  Ce are Ospitalitatea cu Laudarosenia si, amandoua cu realitatea concreta ?
 
    Trebuie sa privim cu mai multa atentie la ceea ce se intampla in jurul nostru si sa traim modesti si sincer !
   Asta pentru sanatatea noastra !
Sursa foto : moldovenii.md
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo