Criteriul National

Viața comunității – „Rodnicia de a învăţa să construieşti ”- Partea a Treizeci și Patra

Viața comunității – „Rodnicia de a învăţa să construieşti ”- Partea a Treizeci și Patra
mai 07
08:58 2016

AVERTISMENT!

REDACȚIA ZIARULUI NOSTRU INVOCĂ ARTICOLUL NUMĂRUL 30 DIN CONSTITUȚIE CE PRECIZEAZĂ CLAR CĂ LIBERTATEA DE EXPRIMARE A GÂNDURILOR, A OPINIILOR SAU A CREDINŢELOR ŞI LIBERTATEA CREAŢIILOR DE ORICE FEL, PRIN VIU GRAI, PRIN SCRIS, PRIN IMAGINI, PRIN SUNETE SAU PRIN ALTE MIJLOACE DE COMUNICARE ÎN PUBLIC SUNT INVIOLABILE.IAR CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ.

wonder
 Rodnic e să înveţi să construieşti !
 
 
    Facem şi desfacem mereu, poate, poate vom găsi ceea ce căutam !
 
        Chiar ştim ce căutam ?
 
Nu mă refer la nevoile fundamentale pentru a trăi : hrana, locuinţa şi îmbrăcăminte, ci la bunurile materiale care au pus stăpânire pe mulţi dintre noi.
   Timpurile în care trăim au ramas legate de societatea de consum, atât de mediatizată, prezentată ca singura şansă de dezvoltare şi asigurarea locurilor de muncă.
   Si totuşi, azi ca niciodată, avem şansa de a afla singuri care sunt urmările unei astfel de mentalităţi.
   Noi, românii, spunem ca suntem săraci , însă cumpărăm orice este prezentat ca nou,” revoluţionar”, după care , la puţin timp, aruncăm la gunoi „noutatea”, nu-i de nici un folos. Shimbând mereu telefoanele mobile , suntem mai buni, mai deştepţi, mai bogaţi ?
    Am crezut în aşa zisa lege a Cererii şi ofertei, ca şi cum ar fi venit din Cer.
Sigur că nu-i o lege divină. Este o creaţie a omului şi noi , în mod gresit, o luăm ca obligatorie !
Ca exemplu : Mii de locuinţe sunt de închiriat sau de vânzare în oraşul nostru, deci o cerere mică, şi preţurile nu scad ! Oferta nu respectă legea ?
   Exclamăm adesea : Nu am timp să gândesc! Voi cumpăra ,când voi avea bani, tot ce-mi doresc ( Atenţie ! Nu ce-mi trebuie).
 
Ar trebui să gândim altfel : voi cumpăra numai ceea ce îmi este absolut necesar !
 
   Când vom ajunge să distingem intre o nevoie reală şpi un moft,  ne vom construi cu adevărat o viaţă frumoasă şi simplă.
    Dacă vom stopa risipa pe bunuri materiale inutile, vom descoperi că nu suntem numai trup. ci şi suflet.
 
    Nevoile sufletului nu mai pot fi ignorate. Cel mâhnit şi nemulţumit permanent că nu poate să-şi cumperi bunurile materiale ,de care chiar n-are nevoie, este vulnerabil la boli, chiar le invită să-l viziteze. 
   Când eşti bolnav, marca maşinii, hainele de firmă şi vila nu mai valoreaza nimic. „Prietenii ” te părăsesc. Nu mai ai niciun haz !
 
sufletul 1
   BUCURIA vieţii depinde de echilibrul pe care îl păstrezi între construcţia rodnică şi risipa negândită a muncii tale.
 
    Să abandonăm concurenţa cu ceilalţi şi imitaţia şi să trăim simplu, curat şi in armonie cu ceilalţi, adaptându-ne mereu împrejurărilor !
 
    Rodnic e să construieşti , nu să risipeşti !
Sursa foto : anudorinitalah.blogspot.com, www.ortodoxia.md
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo