Criteriul National

Viață românească pe pământ maltez

Viață românească pe pământ maltez
iunie 25
21:44 2016

received_1615877655392309

Situată la circa 90 km sud de Sicilia și 290 km de țărmul Africii, Malta este un podiș calcaros scund, cu înălțimea maximă de 417m (insula Gozo). Situat în centrul Mării Mediterane, arhipelagul maltez îmbină frumusețea naturală cu 7000 de ani de istorie.
Din timpuri străvechi, frumusețea incredibilă a insulei, piatra de culoarea mierii și porturile naturale au constituit tot atâtea motive pentru influența și reputația cunoscută în toată lumea. Având o poziție geo-strategică de excepție,Malta este cumva la intersecția Africii si a Orientului, la 90 km sud de Sicilia, bucurându-se în liniște de mare și soare.

received_1615877668725641
Coasta cu apele sale cristaline au capacitatea de a te atrage, de a-ți bucura ochii: golfuri stancwoase, mici plaje cu nisip roșu, piscine naturale, peșteri subacvatice și Fereastra Albastră…. un climat minunat, o gură de aer proaspăt.

received_1615878495392225

O simplă călătorie spre această destinaţie cu totul aparte, exotică are darul de a aminti şi totodată de a ne introduce într-o lume cu totul deosebită. Încă de la primul contact, de dinaintea aterizării pe această stâncoasă insulă, în afara culorii predominant galbene sopecifice aridităţii ai acea impresie că pătrunzi undeva într-o dimenisune şi într-un loc în care râmâi practic fascinat .
Şi aceasta nu este doar vreo simplă impresie sau convingere personală.Practic, acest autentic „colţ de Rai ”, cu oameni primitori, zâmbitori,amabili, deschişi care ştiu şi preţuiesc prietenia, cultivând relaţiile inter-umane se relevă în toată splendoarea. Bineînţeles, pe lângă toate acestea maltezii trăiesc cu şi pentru turism, deoarece aproape 70 la sută din PIB îl obţin anual din contribuţiile turiştilor de toate naţionalităţile.

received_1615878498725558
Iar dacă ‚ţinem cont de faptul că în acerst areal există şi o importantă comunitate de români păstorită de către vrednicul părinte Ioan Iftimia, nimeni altul decât preotul paroh ortodox al Parohiei Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Rabat, atunci există suficiente motive ca o excursie, o sărbătoare cu şi pentru români să constituie un motiv de înaltă trăire şi bucurie sufletească.
Alături de un grup de 20 de persoane, am luat parte la unul dintre aceste popasuri pline de semnificaţie, iar cântecul popular reprezentat de către maeştrii acestui gen precum Elena Cârneala , Marius Cristel Marin sau tânăra dar talentata Cătălina Alexa sunt alte motive care întrgesc şi dau amplitudine acestui eveniment.
Totodată prezenţa şi prestaţia lui Mihai Trăistariu a avut darul de a electriza asistenţa, de a o emoţiona dar şi de a o purta pe tărâmul muzicii pop de calitate.
În numai câteva zile, fără să vrem am devenit parte din acest proiect, deoarece în prezenţa acestor suflete înalte, vibraţiile, energia cât şi atmosfera au fost la cele mai înalte cote şi standarde.
Aici vă mărturisesc că am simţit acea comuniune ce se crează între spectator şi interpret pe de o parte, dintre comunitate şi preotul slujitor cât şi acea fină şi aproape insesizabilă legătură , ca de la suflet la suflet, în cel mai pur stil românesc.

received_1615879058725502
În aceste zile am reuşit să iau contact direct şi nemijlocit cu civilizaţia malteză, de fapt cu acel cumul de succesiuni şi influenţe ce se regăsesc pretutindeni, în artă, în arhitectură, în felul de a serba, în modul de a asculta sau de a înţelege dificila limbă a acestor locuitori.
Malta reprezintă într-adevăr o revelaţie, dacă ţinem cont de faptul că pe tot cuprinsul celor trei insule locuite,noul şi îndeosebi vechiul au acea forţă de a se întrpătrunde, de a se releva ochiului şi simţurilor oricărui ochi de turist, indiferent de exigenţele sau criteriile cu care este obişnuit.
Iar dacă, prin această relatare v-am trezit într-o oarecare măsură interesul, mă pot considera fericit, deoarece Malta prin frumuseţea peisajelor, a siturilor arheologice, a bogăţiilor şi efervescentelor arome culinare merită vizitată, în orice anotimp deoarece condiţiile climaterice sunt specifice zonei calde, mediteraneene.
În altă ordine de idei, m-a surprins extrem de plăcut şi recunosc franc, deschis faptul că am rămas cu amintiri vii, deosebite dar şi cu promisiunea de a mă reîntoarce şi de a cunoaşte şi mai îndeaproape cultura, obiceiurile şi civilizaţia acestui colţ splendid de lume, blagoslovit de Dumnezeu !

FB_IMG_1466890800566
Închei aici această scurtă relatare, oferindu-vă dumneavoastră, stimaţi cititori ai acestui ziar independent, de opinie şi atitudine- Criteriul Naţional o serie de instantanee ce ilustrează cât se poate de elecvent toate cele amintite.

received_1615878458725562

received_1615877315392343

received_1615878115392263

received_1615878695392205

received_1615877382059003

received_1615878675392207

Sursa foto : Prof. Laurenţiu Ciorogaru Alexandru
Relatare oferită de Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo