Criteriul National

Victorie! Alocatiile copiilor s-au dublat, acestea fiind majorate la 84 RON

Victorie! Alocatiile copiilor s-au dublat, acestea fiind majorate la 84 RON
mai 20
15:39 2015

Deputatii au adoptat proiectul de modificare a OUG cu 332 voturi pentru si doua abtineri.

Amendamentul a fost propus de deputatul PNL Cristina Pocora la proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si a fost adoptat cu 98 de voturi pentru si 77 impotriva, transmite Agerpres.

Liderul PNL, Alina Gorghiu, a spus ca este o veste foarte buna pentru familiile din Romania.

„Vorbim de peste 3 milioane jumatate de copiii care se vor bucura de dublarea alocatiilor. M-as bucura sa putem sa aducem in casele tuturor o mica bucurie. (…) Acest parcurs trebuie continuat”, a spus Gorghiu.

Astfel, conform proiectului aprobat miercuri, alocatia pentru copii se majoreaza de la 42 de lei la 84 de lei.

Organizatia Salvati Copiii Romania considera ca alocatia de stat, acordata in prezent copiilor care au implinit 2 ani, reprezinta o suma de bani (42 de lei, respectiv 84 lei pentru copilul cu dizabilitati) nesemnificativa pentru familie, neputand constitui un sprijin pentru parinti in asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului lor. „Doar prin economisirea pentru 20 de luni a alocatiei se poate ajunge la valoarea unui salariu minim pe economie”.

Conform sursei citate, in Romania sunt 3.742.418 de copii, la o populatie de 19.947.311, procentul copiilor in risc de saracie si excluziune sociala fiind de 48,5% – pe locul doi in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria 51,5%, dar la mare distanta de media europeana 27,7% (conform Eurostat).

Ce s-a intamplat miercuri in Parlament

Liberalii au profitat miercuri de absenta din Parlament a mai multor social-democrati si au reusit sa treaca un amendament prin care alocatia este marita de la 42 de lei la 84 de lei. 98 de voturi au fost pentru si doar 77 impotriva, fiind o miscare extrem de abila a Opozitiei, care s-a mobilizat pe fondul absentelor PSD-iste.

In cursul zilei de miercuri, va fi dat votul pe intregul proiect. Singura sansa a PSD de a nu lasa amendamentul sa treaca este sa respinga practic proiectul propriului Guvern.

Victor Ponta: Mi se pare un lucru bun si-l sustin cu toata inima

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat la inceputul sedintei de guvern ca – in calitate de reprezentant al unui partid social-democrat – el sustine aceasta masura. Mai mult decat atat, desi sustine ca, deocamdata, nu stie de unde vor fi luati cei 1,8 miliarde de lei necesari majorarii alocatiilor, Ponta promite ca vor fi gasite solutii.

S-a propus la Camera Deputatilor dublarea pentru toti. Eu spun, ca principiu, suntem un Partid Social Democrat si noi suntem primii care ne bucuram. Noua ne era frica ca dreapta se opune acestor lucruri, acum inteleg ca ei isi doresc foarte tare acest lucru si noi ni-l dorim cu atat mai mult. Deci noi n-am dat un aviz de la Guvern, ca nu ni l-a cerut nimeni. Ne-am facut doar datoria, l-am informat si pe presedinte, voi informa si Camera Deputatilor astazi, doar sa stim ca 1,8 miliarde de lei este impactul acestei masuri. Dintr-un punct de vedere strict social-democrat, mie mi se pare un lucru bun si-l sustin cu toata inima.

Dar, vreau sa stim ca ne costa 1,8 miliarde de lei pe an. Partea proasta este ca cei care au facut amendamentul nu ne-au spus de unde luam, cum spune in Constitutie. Dar n-as fi social-democrat daca m-as opune la asemenea idei. Sa vedem, ca nu ne-au spus cei care au votat, deci tot noi o sa trebuiasca de unde gasim banii. Pai nu, acuma ii gasim, anul asta, ii gasim si la anul, dar inseamna ca ei vor sa ne lase numai pe noi la guvernare, clar, prin aceasta propunere. Ca noi ii gasim, pentru alocatii. Nu stiu de unde o sa-i gaseasca ei, in continuare, sau de unde o sa-i taie.„- a spus premierul Victor Ponta.

Marti, liberalii erau revoltati de votul PSD

Marti, liberalii s-au aratat foarte revoltati dupa ce – in Comisia pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor – toti reprezentantii PSD au votat impotriva majorarii alocatiilor pentru copii. Ordinul de partid a batut si ultima urma de umanitate, ieri, in Comisia pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor… Deputatii puterii au respins, in bloc, majorarea alocatiei de stat pentru copii la 84 de lei. Regret ca printre ei au fost si colege deputat. Pentru cei din PSD, familiile din Romania se mai pot descurca si de acum inainte cu cei 42 lei pe care statul ii aloca fiecarui copil” – a scris pe Facebook presedintele PNL, Alina Gorghiu.

La randul sau, deputatul Cristina Ancuta Pocora a afirmat ca social-democratii au respins inclusiv propunerea de crestere a alocatiei copiilor la 50 de lei – adica o majorare cu 8 lei (fata de 42 de lei cat este in prezent).

„Astazi, in Comisia de Munca din Camera Deputatilor, TOTI parlamentarii PSD au votat impotriva dublarii alocatiei la 84 lei si au votat chiar si impotriva altui amendament al PNL de a creste alocatia la 50 lei. Nu doresc sa majoreze alocatia, nici cu 8 lei, nici cu 42 lei!” – a scris Pocora pe reteaua de socializare.

La randul lor, reprezentantii Organizatiei Salvati Copiii au postat pe Facebook o lista a parlamentarilor din Comisia pentru Munca si Protectie Sociala care ar fi votat IMPOTRIVA majorarii alocatiilor pentru copii.

„Din nefericire, votul a fost negativ, considerandu-se ca nu sunt resurse pentru aceasta masura destinata copiilor, desi Administratia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat public o crestere a incasarilor bugetare fata de 2014 cu peste 6,4 milliarde de lei. Efortul financiar necesar pentru acoperirea alocatiilor propuse este de doar 1, 75 miliarde de lei, adica de aproape 4 ori mai putin fata de incasarile de pana acum la bugetul de stat. In urmatoare saptamana, Salvati Copiii va propune Ministerului Muncii un plan de implementare graduala a cresterii alocatiei.”

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro