Criteriul National

VIDEO Al treilea satelit EKS întărește linia de apărare spațială a Rusiei – Defense

VIDEO Al treilea satelit EKS întărește linia de apărare spațială a Rusiei – Defense
octombrie 09
02:07 2019
Pe 26 septembrie, de la baza spațială Plesetsk, de acolo de unde se desfășoară marea majoritate a zborurilor de natură militară, Rusia a lansat cel de al treilea satelit EKS. Că și în trecut a fost folosită o rachetă Soyuz 2.1b cu o treaptă de propulsie Fregat M. Cosmos 2541 a fost transportat, ca și predecesorii, într-o orbită de tip HEO 1645 km x 38536 km x 63.8 grade înclinație, potrivit Space Alliance.

Sistemul de apărare antirachetă rusesc, ale cărui începuturi datează din timpul URSS, a fost întotdeauna o destinație critică pentru securitatea țării. Componentă clasică terestră, constând într-o rețea extinsă de radare de sol, era completată și de o componentă spațială care trebuia să asigure detecția timpurie, din spațiu, a oricărei amenințări: rachete balistice lansate până la altitudinea de 1000 de km, sateliți în orbite mai joase, bombardiere strategice însă și arme de ultimă generație cum sunt vehiculele hipersonice; nu în ultimul rând, asigurarea unor linii de comunicații speciale în cazul unui conflict nuclear sau urmărirea din spațiu a oricăror obiecte (deșeuri orbitale sau obiecte venite din spațiu) ce zboară până la altitudinea orbitei GEO, ceea ce îl transformă într-un instrument valoros și pentru mai noile aplicații de tip SSA (space situațional awareness).

La început sistemul s-a numit OKO (în limba română ochi), având primul satelit lansat în 1972 și devenind complet operațional în 1978. El avea în componentă două tipuri de sateliți: unii zburând în orbite Molniya, iar alții în orbite geosincrone, respectiv versiunile US-K și US-KMO.

Că în cazul tuturor constelațiilor de acest fel, întinse pe zeci de ani, era nevoie de o întreținere periodică a serviciului, pe măsură ce vechii sateliți ieșeau din uz, ei fiind înlocuiți de noi platforme.

După căderea URSS, la fel că și la Glonass, pe fondul problemelor financiare ale țării, sistemul și-a pierdut o parte din capacitate. Ultimul satelit OKO a fost lansat în 2012 și s-a defectat prematur, în 2014.

În 2000 începea dezvoltarea noilor sateliți EKS (Edinaya Kosmicheskaya Sistema), însă contractul cu RKK Energiya (pentru platforma de baza) și un consorțiu format din TsNII Kometa, LOMO, NPO Orion, NPP Pulsar și RNII Elektrostandart (instrumentație) era semnat abia în 2007.

EKS este derivat din platformele comerciale Yamal și au cel mai probabil propulsie ionică. Durata de viață este estimată la nu mai puțin de 15 ani.

Senzori uv, în infraroșu și optici, scanează permanent oferind date calculatorului de bord, acolo unde se face detecția (o schimbare față de vechea constelație care trebuia să descarce datele la sol, ulterior fiind nevoie de procesare). Procesul de detecție este astfel mult mai rapid, undeva la 25 de secunde după cum afirmă producătorul. EKS poate urmări din spațiu deșeuri orbitale ce zboară până la altitudinea orbitei GEO.

Grație agilității satelitului, toate aceste ținte pot fi urmărite pe termen lung, atâta timp cât există vizibilitate directă. Teoretic patru sateliți de acest fel pot monitoriza în permanentă continentul nord american și completați de 2-3 platforme geostaționare ar putea atinge acoperire globală, potrivit Space Alliance.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul