Criteriul National

VIDEO Belarus: Imagini cu primul protestatar care ar fi fost împușcat mortal de poliție/ Oamenii protestează în fața televiziunii publice, acuzând manipularea – Esential

VIDEO Belarus: Imagini cu primul protestatar care ar fi fost împușcat mortal de poliție/ Oamenii protestează în fața televiziunii publice, acuzând manipularea – Esential
august 16
06:04 2020
Presa și internauții din Belarus au publicat, în premieră, o înregistrare video în care apare protestatarul Alexander Taraikovsky care ar fi fost împușcat mortal de către forțele de ordine chiar în a doua noapte de proteste, după alegerile prezidențiale din 9 august.

22.45: Mii de demonstranți s-au adunat în fața televiziunii publice cerând transmiterea în întregime a mișcării de protest față de regimul Lukașenko.

Potrivit BBC News, manifestanții aflați în fața clădirii care adăpostește postul public de televiziune au bannere pe care scrie ”Arătați poporului adevărul”.

Televiziunea de stat a decis inițial să nu difuzeze niciun fel de informații despre protestele care au izbucnit imediat după ce Comisia Electorală l-a declarat pe Lukașenko drept câștigător al alegerilor din 9 august.

Apoi, instituția a decis să abordeze subiectul marșând pe imagini care ar fi demonstrat violențele comise de protestatari, încercând astfel să descurajeze orice participare la manifestații.

Câțiva jurnaliști ai postului și-au dat demisia în semn de protest față de politica editorială și modul în care au fost prezentate mișcările de stradă împotriva lui Lukașenko.

22.37: Regimul de la Minsk va trimite la granița de vest a Belarus o divizie de atac a aviației, a anunțat sâmbătă președintele Aleksandr Lukașenko la televiziunea de stat, relatează Reuters.

El a mai spus că a convenit cu președintele rus Vladimir Putin asupra colaborării.

Sâmbătă au fost publicate primele imagini cu primul protestatar care ar fi fost ucis de forțele de ordine chiar în primele zile de protest. Demonstranții i-au adus un omagiu, venind cu lumânări și flori la locul în care acesta a murit.

”Momentul în care Alexander Taraikovsky a fost ucis de către poliție. Eroul se apropie de forțele de ordine cu mâinile ridicate, iar ei îl împușcă pur și simplu, fără niciun motiv aparent”, scrie pe contul de twitter NEXTA.

Bărbatul a fost înmormântat sâmbătă de către familie și prieteni, cortegiul fiind salutat de protestatari, în timp ce unii vorbesc deja despre el ca despre ”un erou” care ar fi înfruntat forțele de ordine neînarmat.

De altfel, mii de demonstranți au participat sâmbătă la funeralii, fluturând steaguri sau aprinzând lumânări și venind cu flori la locul în care bărbatul a murit, undeva lângă o stație de metrou, notează și BBC News.

Alții țineau fotografii cu protestatari bătuți de poliție, în vreme ce șoferii care treceau prin zonă claxonau.

Protestatarii au strigat ”Lukașenko ești concediat” sau ”Lukașenko pleacă!, cerând astfel demisia președintelui. Alți manifestanți purtau pancarte cu mesaje împotriva violenței poliției.

BBC notează că circumstanțele morții lui Taraikovsky sunt neclare, autoritățile susținând că acesta a murit în momentul în care i-a explodat în mână un dispozitiv, versiune ce este contestată de protestatari.

Partenera lui, Elena German, a declarat pentru Associated Press că, în opinia sa, bărbatul de 34 de ani a fost împușcat de forțele de ordine. Are o rană în zona pieptului, în vreme ce mâinile și picioarele sunt intacte, nu prezintă niciun fel de vânătăi sau alte răni, a argumentat femeia.

Taraikovsky muncea din greu la serviceul său auto, a mai povestit partenera lui. Femeia mai spune că niciunul dintre ei nu a prezentat vreun interes pentru politică până la alegerile prezidențiale din 9 august, când au decis să o susțină pe lidera opoziției Tikhanovskaya, refugiată în prezent în Lituania.

În zilele de proteste care au urmat scrutinului, autoritățile au arestat în jur de 6.700 de oameni, o parte fiind eliberați.

Aceștia au oferit organizațiilor internaționale pentru drepturile omului mărturii despre ”camerele torturii”, povestind cum au fost bătuți, abuzați, înfometați și amenințați cu moartea sau cu violul de către polițiști. Unul dinte ei spune că a fost amenințat că va fi ars de viu, mai relatează BBC News.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul