Criteriul National

VIDEO Celebrul monument Turnul Galata din Istanbul, „restaurat” cu pickhammerele – International

VIDEO Celebrul monument Turnul Galata din Istanbul, „restaurat” cu pickhammerele – International
august 12
20:13 2020
Primăria Istanbulului a publicat o înregistrare video în care doi muncitori demolează cu pickhammerele un zid din Turnul Galata, un monument emblematic din secolul al XIV-lea, scrie AFP.

Imaginile, filmate cu telefonul mobil, arată cum muncitorii sparg cu pickhammerele un zid din interiorul turnului, care este închis de mai multe săptămâni pentru lucrări de reparație sub conducerea ministerului Culturii.

Directorul Departamentului pentru moștenirea culturală din primărie, Mahir Polat, a denunțat un „act de vandalism într-unul dintre cele mai importante monumente” din capitala economică a Turciei.

Primăria Istanbulului, care este condusă de Ekrem Imamoglu, un oponent al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că a depus o plângere.

Imaginile au stârnit reacții aprinse pe rețelele sociale iar pe Twitter cuvintele „Turnul Galata” erau printre cele mai distribuite.

Semn al amplorii polemicii, ministerul Culturii și Turismului a fost constrâns să reacționeze pentru a stinge incendiul.

„Alegațiile potrivit cărora +ziduri din Turnul Galata au fost distruse+ sunt nefondate”, a scris pe Twitter ministrul Culturii, Nuri Ersoy, care spune că zidurile demolate nu făceau parte din construcția originală și au fost „adăugate mai târziu”.

„În ceea ce privește procedurile folosite pentru aceste lucrări de restaurare, s-au dat sancțiuni” împotriva conducerii șantierului, admite acesta.

Cea mai înaltă construcție din oraș atunci când a fost construită, în 1348, Turnul Galata, ridicat de genovezi, a fost folosit de militari pentru supravegherea traficului maritim și apoi a servit ca post de observare pentru reperarea incendiilor.

Din vârful său, oferă o vedere panoramică asupra Istanbulului și atrage numeroși turiști avizi să facă poze cu apele strălucitoare ale Bosforului și nenumăratele moschei din Cornul de Aur.

Turnul urmează să fie redeschis în 15 septembrie.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul