Criteriul National

VIDEO China a construit aproape 400 de lagăre în provincia Xinjiang – imagini din satelit – International

VIDEO China a construit aproape 400 de lagăre în provincia Xinjiang – imagini din satelit – International
septembrie 24
14:01 2020
China a construit aproape 400 de lagăre de muncă în regiunea Xinjiang, construcția altor zeci continuând în ultimii doi ani în pofida asigurărilor date de autoritățile chineze că sistemul de „reeducare” a uigurilor și a altor minorități etnice a intrat într-o fază de demantelare graduală, a descoperit un think-thank australian citat de The Guardian.

Rețeaua de lagăre din vestul extrem al Chinei, folosită pentru a încarcera uiguri și persoane ce aparțin unor alte minorități musulmane, include 14 situri care încă sunt în construcție, potrivit ultimelor imagini din satelit obținute de Institutul Australian de Politici Strategice (ASPI).

ASPI a identificat în total 380 de centre de detenție create în regiune din 2017, acestea variind de la centre de reeducare cu securitate scăzută la închisori fortificate. Numărul este mai mare cu peste 100 comparativ cu cel descoperit de investigațiile anterioare, anchetatorii fiind de părere că au reușit să indentifice majoritatea centrelor de detenție din regiune.

„Dovezile din această bază de date arată că în pofida afirmațiilor oficialilor chinezi despre faptul că persoanele reținute ‘au absolvit’ [cursurile de reeducare] din lagăre, investiții semnificative în construcția de noi unități de detenție au fost realizate în 2019 și 2020”, a declarat Nathan Ruser, un cercetător de la ASPI.

Informațiile au fost făcute publice, ASPI, publicând inclusiv coordonatele lagărelor într-o bază de date care poate fi accesată online numită Xinjiang Data Project. Centrele de detenție au fost identificate pe baza mărturiilor supraviețuitorilor, a informațiilor furnizate de alte proiecte de monitorizare a lagărelor din China și a imaginilor din satelit.

Cercetătorii ASPI au relatat că imaginile de pe timpul nopții au fost în mod special utile întrucât i-au ajutat să căute zone recent iluminate în afara orașelor, acestea fiind adesea locații ale unor centre de detenție recent construite.

Multe din lagăre se află în apropierea unor parcuri industriale, existând numeroase relatări că o parte a deținuților sunt obligați la muncă forțată.

„Lagărele sunt adesea în aceeași locație cu complexe de fabrici ceea ce sugerează natura unei unități și scoate în evidență legătura directă între detenția arbitrară din Xinjiang și munca forțată”, afirmă raportul ASPI.

Beijingul insistă că nu există încălcări ale drepturilor omului în provincia Xinjiang. După ce inițial au negat existența lagărelor autoritățile comuniste au afirmat ulterior că acestea ar face parte dintr-un sistem de „antrenament vocațional” și programe de reeducare menite să combată sărăcia și amenințările teroriste.

Un înalt oficial al Beijingului a afirmat anul trecut că majoritatea persoanelor încarcerate în lagăre „s-au întors în societate” însă China nu a permis accesul independent al jurnaliștilor, grupurilor pentru drepturile omului sau diplomaților în centrele de detenție iar vizitatorii din regiune sunt atent monitorizați.

Majoritatea informațiilor despre lagăre și a campaniei de reprimare a minorităților musulmane din regiune provin de la supraviețuitori care au fugit în străinătate, documente scurse ale guvernului chinez și imagini din satelit care au confirmat locația și existența lor.

Unii musulmani au fost arestați și internați în lagăre pentru motive triviale precum deținerea unui Coran sau fiindcă s-au abținut din a consuma carne de porc. Familiile uigure au fost obligate să primească oficiali Han (n.r. grupul etnic majoritar în China) să locuiască în locuințele lor ca „rude”, măsura făcând parte dintr-un vast program de supraveghere prin care persoanele sunt monitorizate în viața cotidiană și în mediul online.

Printre abuzurile raportate se numără detenții arbitrare, folosirea torturii, lipsa asistenței medicale în lagăre și sterilizări forțate ale femeilor uigure.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul