Criteriul National

VIDEO Continuă protestele în Belarus: Între blindate și tunuri cu apă, ziua a început cu bătăi și zeci de arestări – International

VIDEO Continuă protestele în Belarus: Între blindate și tunuri cu apă, ziua a început cu bătăi și zeci de arestări – International
noiembrie 22
17:13 2020

Susținătorii opoziției din Belarus au ieșit din nou în stradă duminică pentru a protesta față de președintele Alexander Lukașenko, care se confruntă cu o provocare fără precedent de la controversata sa realegere la începutul lunii august, relatează AFP.

Coloane de manifestanți, câteva zeci de mii de oameni, potrivit unui jurnalist AFP, au mărșăluit în diferite cartiere din Minsk, capitala Belarusului, scandând „Trăiască Belarus!” și fluturând steaguri cu roșu și alb, culorile drapelului Republicii Populare Belarus și care au devenit culorile opoziției.

Ofițeri de poliție, precum și vehiculele blindate și tunuri cu apă au fost mobilizate în număr mare la Minsk cu puțin timp înainte de începerea demonstrației la 10:00 GMT.

Aproximativ 70 de manifestanți au fost arestați de poliție, potrivit centrului pentru drepturile omului Viasna.

Pe rețelele de socializare, utilizatorii de internet din Belarus au raportat confruntări cu polițiștii în unele curți, publicând videoclipuri.

„Nu pot accepta ceea ce se întâmplă acum (…). Îmi vine să vomit când mă gândesc la oamenii care sunt la putere în țară și la valorile pe care le apără”, a declarat pentru AFP unul dintre demonstranți, Olga Mamtchits, informaticiană în vârstă de 22 de ani.

„Vor să ne murdărească demnitatea cu noroi. Pentru demnitatea mea, pentru viitorul nepoților mei vin să demonstrez”, a declarat Alexander Ignatov, pensionar în vârstă de 72 de ani.

Șefa opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaya, în exil în Lituania, a salutat protestul de duminică drept un pas în față către o „Belarus liberă și echitabilă” într-un mesaj de susținere a protestatarilor, postat sâmbătă seara pe Telegram.

„Nu putem face dintr-o țară o închisoare dacă nimeni nu se teme de temniceri”, a spus ea.

Înainte de demonstrație, mai multe de stații de metrou erau închise și internetul mobil era tăiat, potrivit unui jurnalist AFP.

Opoziția din Belarus cere demisia lui Alexander Lukașenko, reales pentru un al șaselea mandat în august, în ciuda acuzațiilor de fraudă masivă.

Manifestările săptămânale de duminică au reunit peste 100.000 de oameni în Minsk, un record în această țară. Mobilizarea a fost totuși scăzută în ultimele săptămâni.

De la începutul protestelor, mii de oameni au fost arestați, cel puțin patru au murit și alte zeci au denunțat torturi și violențe suferite în timpul detenției.

Susținut de Moscova, Alexander Lukașenko, în vârstă de 66 de ani și la putere din 1994, refuză să-și părăsească funcția și a menționat doar reforme constituționale vagi, în încercarea de a calma protestul.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul