Criteriul National

VIDEO Cum a reușit un jurnalist să intre la o videoconferință confidențială UE – International

VIDEO Cum a reușit un jurnalist să intre la o videoconferință confidențială UE – International
noiembrie 21
02:23 2020

Premierul olandez Mark Rutte a cerut guvernului său să consolideze securitatea digitală după ce un jurnalist a intrat într-o videoconferință confidențială a miniștrilor Apărării din Uniunea Europeană folosind datele unui ministru care erau vizibile pe o imagine postată pe contul său de Twitter, relatează AFP.

Potrivit canalului privat RTL Nieuws, jurnalistul Daniel Verlaan a intrat într-o reuniune securizată a miniștrilor Apărării din UE după ce a descoperit un utilizator și o parte dintr-un cod confidențial în imaginea care o arată pe ministra olandeză de Apărare Ank Bijleveld lucrând de la distanță.

Bijleveld, care se află în carantină, lucrează de acasă. Documentele întinse pe biroul său erau vizibile în această imagine, potrivit canalului.

Jurnalistul a descoperit cinci din cele șase cifre ale codului secret și, la scurt timp, a reușit să aibă acces la întâlnire, a informat RTL.

Filmările îl arată pe ziaristul zâmbitor, într-un tricou negru, fluturând mâinile către miniștri.

„Știți că intrați într-o conferință secretă?”, s-a ofuscat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

„Da, da, îmi pare rău. Sunt un jurnalist olandez”, răspunde Daniel Verlaan, în timp ce râsul celorlalți participanți la conferință poate fi auzit în fundal.

„Îmi pare rău că v-am întrerupt conferința, plec”, adaugă el. „Este o infracțiune, ar trebui să întrerupeți (conexiunea) înainte de sosirea poliției”, i s-a spus.

Potrivit RTL, Verlaan a părăsit rapid conferința, care a fost imediat anulată din motive de securitate.

Acest incident arată că miniștrii trebuie să-și dea seama cât de atenți trebuie să fie pe Twitter, a spus Rutte în cadrul conferinței sale de presă săptămânale.

Între timp, imaginea ministrului a fost eliminată, a declarat pentru RTL un oficial din Ministerul Apărării.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul