Criteriul National

VIDEO Cum sună un instrument de suflat pe care l-au folosit oamenii de acum 17.000 de ani – Arheologie

VIDEO Cum sună un instrument de suflat pe care l-au folosit oamenii de acum 17.000 de ani – Arheologie
februarie 11
19:14 2021

În 1931 a fost găsită la intrarea unei peșteri din Pirinei o scoică marină de 30 de cm și, la prima vedere nu părea cu nimic deosebită. Analize făcute în ultimii ani cu tehnici moderne au arătat că uriașa scoică era un instrument de suflat ce fusese modificat în mai multe moduri acum 17 milenii. Un muzician a cântat recent la acest corn preistoric și în articol puteți asculta cum sună

Specialiști din Toulouse au studiat scoica uriașă și au constatat că a fost găurită în mai multe locuri pentru a fi ținută mai ușor în mână și, probabil, pentru a scoate anumite sunete.

Mai mult, au putut fi detectate la interior urme de pigment roșu similare cu cele găsite pe pereți peșterii Marsoulas în care cornul a fost descoperit, semn că există o legătură între acest instrument de suflat și picturile din peșteră și, probabil, oamenii suflau în acest instrument chiar în peșteră unde acustica era deosebită și scena trebuie să fi fost impresionantă pentru acele vremuri.

Studiul publicat în revista Science Advances a ajuns la concluzia că scoica a fost modificată astfel încât să fie un instrument funcțional de suflat. Ca să dovedească asta, un muzician din Toulouse, Jean-Michel Court, a suflat în corn și pot fi auzite trei note muzicale.

Se poate bănui că în acest corn oamenii suflau la anumite ocazii speciale, în cadrul unor ritualuri în care, spre exemplu, erau invocate diverse spirite sau când erau chemați la adunări membrii comunității.

Scoica este din specia Charonia lampas și a fost adusă peste 200 de km de la mare până la peștera unde a fost folosită și redescoperită 17 milenii mai târziu.

Societăți de peste tot din lume, din Oceania în Europa și din India până în Japonia au folosit cochiliile de scoici pe post de instrumente muzicale sau obiecte sacre. Însă, deși fluiere de os erau folosite chiar și de acum 35 de milenii, nu se cunoaște nici un instrument de suflat atât de vechi păstrat intact precum cel din zona Pirineilor.

Surse: Guardian, New York Times

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul