Criteriul National

VIDEO De la drone la rachete, iată ajutorul militar pe care aliații îl trimit în Ucraina

VIDEO De la drone la rachete, iată ajutorul militar pe care aliații îl trimit în Ucraina
martie 19
03:08 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a implorat aliații occidentali să ofere țării sale ajutor militar, în timp ce Rusia își continuă invazia neprovocată.

Drona kamikazeFoto: Captura video

„Avem nevoie de voi chiar acum”, le-a spus Zelenski membrilor Congresului american într-una dintre cele mai recente cereri de asistență în fața unui guvern prieten.

SUA și alte țări membre NATO au îndeplinit o serie de solicitări ale lui Zelenski, în timp ce nu au îndeplinit anumite măsuri despre care spun că ar putea risca o escaladare a războiului.

Ajutorul militar oferit Ucrainei până acum include arme care variază de la drone portabile până la sisteme complexe de rachete cu rază lungă. CNN prezintă tipurile de armament trimis:

Drone Switchblade (kamikaze): drone mici, portabile, așa-numitele kamikaze, care poartă focoase și detonează la impact. Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 km distanță, conform companiei care produce dronele, AeroVironment. Nu este clar ce model de mărime va trimite SUA în Ucraina.

Rachete antiaeriene Stinger: Racheta foloseste un senzor cu infrarosu pentru a tinti caldura emisa de evacuarea motorului, si va lovi orice aeronava aflata in zbor la o altitudine mai mica de 3.300 de m. Are o raza de aproximativ 8 km.

Este o arma usoara si portabila. Racheta si lansatorul cantaresc aproximativ 15 kg. Lasatorul este reutilizabil.

Arme antitanc Javelin: Acest sistem de rachete ghidate poate fi purtat pe umăr de un singur soldat și are o rază de acțiune de până la 2,5 km.

Sisteme anti-tanc AT-4: Aceste arme suedeze sunt „ușoare, cu o singură lovitură și de unică folosință”, conform companiei care le produce, Saab Bofors Dynamics.

Sistem antirachetă Patriot: SUA au livrat, de asemenea, două sisteme de apărare antirachetă Poloniei luna aceasta, menite să descurajeze Rusia și să sporească securitatea Poloniei pe fondul îngrijorărilor occidentale că războiul din Ucraina s-ar putea răspândi și ăn statele aliniate NATO.

Primul Patriot romanesc Foto: Hotnews

Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot – Patriot înseamnă „Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target” – este conceput pentru a contracara și distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, avioanele avansate și rachetele de croazieră.

Bateria include rachete și stații de lansare, un set radar care detectează și urmărește ținte, potrivit Alianței pentru Apărarea Rachetelor.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul