Criteriul National

VIDEO Lista câștigătorilor Cannes 2023. Justine Triet a câștigat Palme d’Or pentru filmul „Anatomie d’une chute”

VIDEO Lista câștigătorilor Cannes 2023. Justine Triet a câștigat Palme d’Or pentru filmul „Anatomie d’une chute”
mai 28
02:12 2023

Regizoarea franceză Justine Triet a câștigat sâmbătă premiul cel mai mare al Festivalului de Film Cannes 2023, Palme d’Or, pentru drama sa „Anatomie d’une chute”. Triet devine a treia femeie regizor care câștigă prestigiosul premiu.

Justine Triet a obtinut premiul Palme d’Or la Cannes 2023Foto: Daniel Cole / AP / Profimedia

Filmul „Anatomie d’une chute” este un thriller despre o scriitoare, interpretată de actriţa Sandra Huller, care încearcă să-şi dovedească nevinovăţia într-un proces în care este acuzată de moartea soţului ei.

Justine Triet devine a treia regizoare laureată cu Palme d’Or din istoria festivalului. Cineasta în vârstă de 44 de ani le urmează pe Jane Campion („Lecţia de pian”, 1993) şi Julia Ducournau („Titane”, 2021).

Gazda ceremoniei a fost actriţa franceză Chiara Mastroianni.

Juriul, prezidat de Ruben Ostlund, i-a inclus pe: actorul american Paul Dano („The Fabelmans”, „There Will Be Blood”), compatrioata sa Brie Larson („Captain Marvel”), regizoarea franceză Julia Ducournau (Palme d’Or în 2021 pentru „Titane”), regizorul argentinian Damian Szifron, scenaristul şi regizorul Atiq Rahimi, regizoarea şi scenarista din Zambia Rungano Nyoni, actorul francez Denis Menochet şi scenarista şi regizoarea din Maroc Maryam Touzani, relatează News.ro.

În selecţia oficială au fost proiectate: „Club Zero”, de Jessica Hausner, „Astroid City”, de Wes Anderson, „The Zone of Interest”, Jonathan Glazer, „Fallen Leaves”, de Aki Kaurismaki, „Les Filles d’Olfa” de Kaouther Ben Hania, „Anatomie d’une chute” de Justine Triet, „Monster” de Hirokazu Kore-eda, „Il Sol Dell’Avvenire” de Nanni Moretti, „La Chimera” de Alice Rohrwacher, „Les Herbes sèches” de Nuri Bilge Ceylan, „L’Eté dernier” de Catherine Breillat, „La Passion de Dodin Bouffant” de Tran Anh Hung, „Rapito” de Marco Bellochio, „May December” de Todd Haynes, „Firebrand” de Karim Aïnouz, „The Old Oak” de Ken Loach, „Banel et Adama” de Ramata-Toulaye Sy, „Perfect Days” de Wim Wenders, „Jeunesse” de Wang Bing, „Le Retour” de Catherine Corsini, „Black Flies” de Jean-Stéphane Sauvaire.

Anul acesta, în afara competiţiei, Martin Scorsese a venit să prezinte alături de Leonardo DiCaprio şi Robert De Niro cel mai recent film al său, „Killers of the Flower Moon”, Harrison Ford, care la vârsta de 80 de ani a urcat treptele pentru ultimul „Indiana Jones” şi şi-a luat rămas bun de la personajul arheologului cu pălărie şi bici, sau actriţa Jane Fonda şi regizorul Quentin Tarantino, au venit fiecare să vorbească despre cinema şi carierele lor.

Actorul japonez Koji Yakusho, unul dintre cei mai cunoscuţi actori din ţara sa, a câştigat sâmbătă seara premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Perfect Days” de Wim Wenders la Festivalul de Film de la Cannes.

„Vreau să-i mulţumesc în mod deosebit lui Wim Wenders şi co-scenaristului (…). Ai creat un personaj magnific”, a spus el, emoţionat, pe scenă. În acest film al regizorului „Paris, Texas” (Palme d’Or în 1984) îl interpretează pe Hirayama, un angajat al toaletelor publice din Tokyo, un bărbat tăcut şi solitar, care se va deschide treptat către ceilalţi.

Actriţa turcă Merve Dizdar a câştigat, sâmbătă, premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din „Les Herbes Seches” a regizorului Nuri Bilge Ceylan.

„Aş dori să dedic acest premiu tuturor femeilor care duc o luptă pentru a depăşi dificultăţile existente în această lume şi pentru a păstra speranţa”, a declarat actriţa care interpretează rolul unei femei care se îndrăgosteşte de un profesor într-o provincie îndepărtată din Turcia.

Regizorul britanic Jonathan Glazer a câştigat Marele Premiu pentru „The Zone of Interest” ce reconstituie viaţa de familie a comandantului lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz, pentru a aminti de „banalitatea răului”.

Palmaresul competiţiei oficiale la cea de-a 76-a ediţie a festivalului

Competiţie

 • Palme d’Or – „Anatomie d’une chute” de Justine Triet
 • Marele Premiu – „The Zone of Interest” de Jonathan Glazer
 • Premiul Juriului – „Les Feuilles Mortes” de Aki Kaurismaki
 • Premiul pentru regie – Tran Anh Hùng pentru „La Passion de Dodin Bouffant”
 • Premiul pentru scenariu – Sakamoto Yuji pentru „Monster” de Hirokazu Kore-Eda
 • Premiul pentru interpretare masculină – Koji Yakusho în „Perfect Days” regizat de Wim Wenders
 • Premiul pentru interpretare feminină – Merve Dizar în „Les Herbes Seches”, realizat de Nuri Bilge Ceylan
 • Caméra d’Or – „L’Arbre aux Papillons D’or” de Thien An Pham
 • Palme d’Or pentru scurtmetraj -„27″ de Flora Anna Buda
 • Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj – „Far” de Gunnur Martinsdottir Schluter

Un Certain Regard, principala secţiune paralelă

 • Marele Premiu – „How To Have Sex”, regizat de Molly Manning Walker
 • Premiul Juriului – „Hounds”, regizat de Kamal Lazraq
 • Prix de la Nouvelle Voix – „Augure” de Baloji
 • Prix d’Ensemble – „Crowra (La Fleur de Buriti), realizat de João Salaviza & Renée Nader Messora
 • Prix de la Liberté – „Goodbye Julia”, realizat de Mohamed Kordofani

Cinéfondation

 • Premiul I – „Norwegian Offspring”, de Marlene Emilie Lyngstad, Den Danske Filmskole, Danemarca
 • Premiul al II-lea – „Hole”, realizat de Hwang Hyein, Korean Academy of Film Arts, Coreea de Sud
 • Premiul al III-lea – „Ayyur” (Lune), realizat de Zineb Wakrim, ÉSAV Marrakech, Maroc

Semaine de la Critique

 • Marele Premiu (Grand Prix Nespresso) – „Tiger Stripes” de Amanda Nell Eu
 • French Touch Prize of the Jury – „Il pleut dans la maison” de Paloma Sermon-Daï
 • Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation – Jovan Ginić pentru interpretarea sa din „Lost Country” de Vladimir Perišić
 • Prix Fondation Gan à la Diffusion – Pyramide Distribution
 • Prix Découverte Leitz Cine du court métrage – „Boléro” de Nans Laborde-Jourdàa
 • Prix SACD – „Le Ravissement” de Iris Kaltenbäck

Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă

 • Premiul SACD – „Un prince” de Pierre Creton
 • Premiul Europa Cinemas Label – „Creatura” de Elene Martin Gimeno
 • Trofeul Queer Palm, premiul LGBT, a revenit anul acesta lungmetrajului „Monster” de Hirokazu Kore-eda

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

http://buyabilify.us.com/investasi-lanjut-pastikan-bahwa-awal-judi-slot-dapat-dimainkan/

http://www.ultraboost.us.com/gagasan-alek-stasiak-memenangkan-gelang-kedua-tahun-wsop-judi-slot-berjalan/

http://www.supreme-clothing.us.com/saat-bermain-judi-slot-kita-sudah-alami-dealer-baik-serta-jelek/

http://www.hermes-belt.us.com/spesifikasi-runner-up-acara-utama-world-series-of-judi-slot-darvin-moon-meninggal-pada-usia-56/

http://www.burberryoutlet-store.us.com/jawaban-philadelphia-fusion-hasil-turnamen-los-angeles-judi-slot/

https://www.charmspandora.us.com/opsi-memilih-tempat-duduk-dalam-permainan-judi-slot-mempengaruhi-hoki-kemenangan/

http://www.coachoutletonline-sale.us.com/tabel-batas-waktu-dari-semua-jackpot-hari-untuk-beberapa-judi-slot/

http://www.curryshoes.us.com/aturan-taruhan-judi-slot-california-dicabut-dari-diskusi-untuk-tahun-ini/

http://www.yeezyboost350v2shoes.us.com/analogi-pertaruhan-judi-slot-online-dari-awal-anda-pasang-taruhan/

http://www.filashoes.us.org/ketahui-kunci-mendapatkan-keuntungan-dari-agen-judi-slot-paling-dipercaya/

http://prozac.us.com/hitung-biaya-untuk-bermain-penting-untuk-kesuksesan-judi-slot/

http://www.air-max.us.com/imbas-harapan-positif-tentang-kesempatan-pot-judi-slot-yang-semakin-tinggi/

http://www.ralphlaurenoutlet.in.net/bagaimana-trick-mainkan-judi-slot-di-bawah-ini-panduan-judi-pemula/

http://www.louboutinshoes.in.net/pilah-bagian-dua-set-dan-perjalanan-pembicaraan-texas-judi-slot/

http://www.pandora-jewelrys.us.com/saran-penting-dalam-judi-judi-slot-online-untuk-naikkan-prosentase-win/

http://www.coach-factoryoutlets.us.com/taruhan-john-slapshot1085-forlenza-menangkan-wsop-online/

http://www.red-bottoms.us.com/celah-matt-berkey11_s4y-berkey-warga-las-vegas-judi-slot-mengalahkan-a-field-of-2-408/

http://www.michael-kors-handbags.us.org/tanggapan-bagaimana-argentina-lampropulos-pergi-ke-judi-slot-millionaire/

http://www.cheapmichaelkorshandbags.us.org/investasi-manajemen-perjudian-telah-memutuskan-mike-aponte-dipersilahkan-untuk-bermain/

http://synthroid.us.com/bagian-penting-analis-memprediksi-pendapatan-650-juta-tahunan-untuk-perjudian-online-michigan/

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul