Criteriul National

VIDEO Lista premiilor Ig Nobel acordate anul acesta, de la studiul în care s-a administrat heliu unui aligator la cel care arată că entomologii se cam tem de păianjeni – Stiintele vietii

VIDEO Lista premiilor Ig Nobel acordate anul acesta, de la studiul în care s-a administrat heliu unui aligator la cel care arată că entomologii se cam tem de păianjeni – Stiintele vietii
septembrie 18
11:04 2020
Grupul de cercetători condus de Stephan Reber ce a administrat aligatorilor helium a primit un Premiu Ig Nobel, scrie BBC. Studiul realizat de acest colectiv de oameni de știință a fost unul serios, menit să aducă mai multe informații despre modul în care comunică aligatorii.

Dar faptul că s-a folosit helium, gaz care îi face să vorbească cu voce subțire pe oamenii care îl inhalează, a adus o conotație comică acestui studiu, motiv pentru care a primit joi unul dintre premiile Ig Nobel acordate de revista de satiră științifică Analele Cercetătorilor Improbabile.

Premiile Ig Nobel, acordate anualt începând cu anul 1991, sunt menite să ”onoreze realizările care îi fac pe oameni întâi să râdă, apoi să gândească”.

Fiecare echipă de câștigători primește și un premiu în bani gheață, o bancnotă de 10.000 de miliarde de dolari zimbabwezi, monedă ce a fost distrusă de hiperinflație acum peste un deceniu.

Lista completă a celor 10 premii Ig Nobel acordate anul acesta:

Acustică: Stephan Reber, Takeshi Nishimura, Judith Janisch, Mark Robertson, și Tecumseh Fitch, pentru că au introdus o femelă de aligator chinez într-o cameră cu aer îmbogățit cu heliu

Psihologie: Miranda Giacomin și Nicholas Rule, pentru că au inventat o metodă de a-i identifica pe narcisiști examinându-le sprâncenele

Pace: Guvernele Indiei și Pakistanului, pentru și-au pus diplomații să sune pe ascuns la soneriile celorlalți în miez de noapte și să fugă înainte ca cineva să răspundă la ușă

Fizică: Ivan Maksymov și Andriy Pototsky, pentru că au descoperit, pe cale experimentală, ce se întâmplă cu o râmă supusă la vibrații de înaltă frecvență

Economie: Christopher Watkins și colegii săi care au încercat să cuantifice relația dintre inegalitățile de venit național dintre țări și media de săruturi pe gură

Management: Xi Guang-An, Mo Tian-Xiang, Yang Kang-Sheng, Yang Guang-Sheng, și Ling Xian Si – cinci asasini profesioniști din Guangxi, China, care au subcontractat o crimă de la unul la altul, iar la final nimeni n-a dus la capăt asasinatul.

Entomologie: Richard Vetter, pentru colectarea de dovezi că mulți entomologi (cercetători ce studiază insectele) se tem de păianjeni, care nu sunt insecte

Educație Medicală: Jair Bolsonaro, Boris Johnson, Narendra Modi, Andrés Manuel López Obrador, Alexander Lukashenko, Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin și Gurbanguly Berdimuhamedow, pentru că s-au folosit de pandemie pentru a arăta lumii că politicenii pot avea un efect de viață și de moarte mai nemijlocit decât doctorii și oamenii de știință

Știința materialelor: Metin Eren, Michelle Bebber, James Norris, Alyssa Perrone, Ashley Rutkoski, Michael Wilson și Mary Ann Raghanti, pentru că au demostrat că un cuțit fabricat din fecale umane congelate nu funcționează prea bine.

”Ceremonia” de acordare a premiilor:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul