Criteriul National

VIDEO Noi descinderi la Sintești, unde au loc arderi ilegale de deșeuri. Ministrul Mediului, în control și el, alături de televiziuni: Aceste incendii, una dintre cauzele poluării – Esential

VIDEO Noi descinderi la Sintești, unde au loc arderi ilegale de deșeuri. Ministrul Mediului, în control și el, alături de televiziuni: Aceste incendii, una dintre cauzele poluării – Esential
noiembrie 12
19:00 2020

Peste 100 de angajați ai Gărzii Naţionale de Mediu, Poliţiei şi Jandarmeriei au descins joi la Sintești, în Ilfov, unde sunt arse ilegal deşeuri precum componente auto. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că aceste arderi reprezintă una dintre cauzele poluării, mai ales pe timpul nopţii, și că trebuie luate măsuri dure și înăsprită legislația penală. „Fumul de la un astfel de incendiu poate ajunge în câteva zeci de minute în mijlocul Bucureștiului”, a spus el.

Ministrul Mediului a fost și el la Sintești, unde au fost chemate televiziunile. Fechete a făcut declarații lângă un morman de deșeuri, totul fiind transmis live pe pagina de Facebook a ministerului.

El a spus că la Sintești sunt 11 echipaje ale Gărzii Naţionale de Mediu care, alături de Jandarmerie şi de Poliţie, verifică legalitatea depozitelor de deşeuri din curțile localnicilor.

  • „Cu siguranţă, arderile ilegale de deşeuri sunt una dintre cauzele care participă la depăşirea poluanţilor, mai ales pe timpul nopţii. Dacă avem condiţii atmosferice care să favorizeze lipsa dispersiei poluanţilor, un astfel de incendiu – şi aici puteţi observa zeci de metri pătraţi de pământ incendiat, ceea ce înseamnă că s-au ars ilegal deşeuri – poate contribui cu siguranţă.
  • (…) Aici nu vorbim doar de mediu, pentru că, după cum aţi observat, problemele sunt mult mai grave. Vorbim, probabil, de grupări infracţionale organizate, despre evaziune fiscală, despre exploatarea copiilor şi a persoanelor defavorizate care sunt obligate să ardă deşeuri şi ziua, şi noaptea. Cred că este o chestiune care depăşeşte cu mult atribuţiile Ministerului Mediului şi tocmai din acest motiv sunt foarte bucuros de această coordonare între instituţiile statului, respectiv Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Poliţia Română şi Jandarmeria”, a afirmat Fechet.

El a mai spus că amenzile în cazul arderilor ilegale de deşeuri sunt eficiente până la un punct şi că, probabil, este nevoie de o înăsprire a legislaţiei.

  • „Ziua și noaptea se ard deșeuri nepericuloase, dar și deșeuri periculoase. Avem plastice, deșeuri din construcții, sute sau poate mii de tone de astfel de deșeuri care, odată incendiate, nu fac altceva decât să pună sănătatea populației în pericol. Avem o problemă reală de poluare a aerului din București.
  • Pe lângă poluarea de a trafic sau de la încălzirea rezidențială pe timpul iernii, suplimentar, din pricina arderilor ilegale, bucureștenii sunt nevoiți să suporte aceste consecințe”, a adăugat ministrul Mediului.

Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului – airly.eu – a înregistrat și sâmbătă noapte depășiri de peste 1.700% pentru PM2,5 și aproape 1.400% pentru PM10 la câțiva dintre senzorii din regiunea București Ilfov. Cea mai mare depășire a fost înregistrată în Sintești, lângă București, 1.700% pentru PM2,5 și aproape 1.400% pentru PM10 – o zonă cunoscută pentru faptul că se ard ilegal deșeuri, respectiv cabluri ca să se scoată metalul din ele, Ministerul Mediului dând și în primăvară amenzi acolo. Poluare majoră s-a înregistrat și în Berceni – peste 1.000% pentru PM 2,5 și peste 700% pentru PM 10. Depășiri s-au înregistrat și în zona de centru – Sud a Capitalei, circa 400% pentru PM 2,5 și 300% pentru PM10. Depășiri similare s-au înregistrat în Ghencea și Drumul Taberei, potrivit senzorilor independenți.

CITEȘTE ȘI: Imaginea dezastrului care nu se vede încă în statisticile oficiale. În timp ce Bucureștiul se sufocă de poluare, Ministerul Mediului estimează că vom avea o rețea de monitorizare abia peste doi ani

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul