Criteriul National

VIDEO Noi proteste împotriva Franței în lumea arabo-musulmană / ”Decapitați hulitorul!” – International

VIDEO Noi proteste împotriva Franței în lumea arabo-musulmană / ”Decapitați hulitorul!” – International
octombrie 31
02:03 2020
Portrete ale președintelui francez au fost arse și s-au auzit din nou apelurile la boicot și violență. Zeci de mii de oameni au manifestat și vineri în mai multe țări musulmane și arabe pentru a protesta împotriva Franței cu privire la caricaturile lui Mahomed, potrivit AFP.

Protestele au izbucnit după declarațiile lui Emmanuel Macron care apăra aceste caricaturi ale profetului Islamului ca parte a libertății de exprimare în urma decapitării de lângă Paris de către un musulman al unui profesor care arătase elevilor în clasă astfel de caricaturi

Islamul, în interpretarea sa strictă, interzice orice reprezentare a lui Mahomed.

Vineri, principalele proteste au avut loc în Bangladesh și Pakistan. Alte mici proteste au avut loc în India, Orientul Mijlociu, Maghreb și Mali.

În Dhaka, unde securitatea a fost înăsprită în jurul ambasadei Franței, peste 40.000 de manifestanți au mărșăluit conform observatorilor independenți și organizatorilor acestui marș.

„Toți suntem soldați ai profetului Mohamed!”, au scandat la sfârșitul rugăciunii săptămânale la moscheea Baitul Mukarram, cea mai mare din Bangladesh.

Manifestanții și-au reiterat apelurile de boicotare a produselor franceze și „pedepsirea” lui Emmanuel Macron. Steaguri franceze și un portret al președintelui francez au fost arse.

„Franța insultă două miliarde de musulmani din lume. Președintele Macron trebuie să-și ceară scuze pentru crimele sale”, a declarat Gazi Ataur Rahman, un înalt oficial al Islami Andolan Bangladesh, unul dintre principalele partide islamiste din Bangladesh.

„Ambasadorul impur”

În Pakistan, o țară în care prim-ministrul pakistanez Imran Khan l-a acuzat pe Emmanuel Macron că „atacă islamul”, aproximativ 2.000 de persoane au manifestat la Islamabad.

Grupuri religioase, studenți și mici comercianți, s-au îndreptat către Ambasada Franței strigând „expulzați câinele francez!” sau chiar „decapitați hulitorul!”. Au fost blocați de baricade.

Protestatarii au aruncat cu pietre în poliția care a răspuns cu gaze lacrimogene.

„Cum îndrăznesc să nu-l respecte pe profetul nostru? Un musulman își poate sacrifica capul și poate tăia și capul blasfematorului”, a spus Rasheed Akbar, în vârstă de 34 de ani.

Un alt protestatar, Zahid Malik, a cerut „expulzarea impurului ambasador francez din țara celor puri”.

Aproximativ 10.000 de oameni au mărșăluit în Karachi (sud), cel mai mare oraș din Pakistan și aproximativ 3.000 în Lahore (est).

În India, al cărui prim-ministru naționalist hindus Narendra Modi l-a susținut pe Macron, minoritatea musulmană a cerut boicotarea bunurilor franceze.

Sute de oameni au manifestat în Bhopal (centru). În Srinagar, principalul oraș al Kashmirului indian, în jur de 25 de persoane au sfidat interdicția manifestărilor de a atârna fotografii ale lui Macron pe străzi și de a trece peste ele.

În Afganistanul vecin, cea mai mare adunare a avut loc la Herat (vest), unde mii de oameni au strigat „Moarte Franței! Moarte Macron!”

”Responsabil pentru violență”

În Orientul Mijlociu, cel mai mare protest a avut loc în Orașul Vechi al Ierusalimului, unde mii de palestinieni au manifestat.

„Nu există alt Dumnezeu decât Dumnezeu, Macron este dușmanul lui Dumnezeu!”, „Mahomed, națiunea ta nu va ceda!”, au scandat protestatarii.

Imamul moscheii Al-Aqsa, Ekrima Sabri, a declarat că îl consideră responsabil pe președintele francez pentru acte de violență și generarea de „haos în Franța din cauza declarațiilor sale provocatoare împotriva islamului”.

Sute de palestinieni au manifestat, de asemenea, în Cisiordania ocupată și Fâșia Gaza, unde portrete ale președintelui francez au fost călcate în picioare și incendiate.

La Beirut, poliția a împiedicat aproximativ 200 de manifestanți să avanseze spre reședința ambasadorului francez. O mână de protestatari au aruncat cu pietre asupra poliției care a tras cu gaze lacrimogene.

Secretarul general al mișcării șahite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a cerut între timp autorităților franceze să corecteze „o greșeală uriașă” și să evite un „război împotriva islamului”.

În Libia, au avut loc proteste în mai multe orașe. În capitala Tripoli, zeci de oameni au ars o efigie a lui Emmanuel Macron și un steag francez.

În Mali, a avut loc un miting din aceleași motive și la Timbuktu. „Lupta împotriva terorismului din Mali și Sahel ar putea suferi de atacuri împotriva valorilor fundamentale ale religiei musulmane”, a declarat telefonic pentru AFP Yehia Ould Bana, unul dintre tinerii din spatele acestei acțiuni.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul