Criteriul National

VIDEO Povestea emoționantă a unui fost soldat american care găsește trei copii italieni pe care aproape i-a ucis în 1944 – International

VIDEO Povestea emoționantă a unui fost soldat american care găsește trei copii italieni pe care aproape i-a ucis în 1944 – International
decembrie 15
21:55 2020
Un soldat american în vârstă de 96 de ani, Martin Adler, și-a îndeplinit visul de a găsi trei copii italieni pe care aproape că i-a ucis în 1944 în timpul unei operațiuni militare, după ce a postat o poză veche pe un site de veterani, scrie AFP.

Duminică seara -76 de ani mai târziu- Martin, care locuiește în Florida, a putut vorbi cu Bruno, Mafalda și Giuliana Naldi, care aveau atunci 7, 6 și 3 ani când s-au întâlnit în timpul celui de-al doilea război mondial în satul Monterenzio (lângă Bologna, nord).

„Este o poveste frumoasă care a stârnit un interes enorm”, spune italianul Matteo Incerti, un entuziast al celui de-al doilea război mondial care a publicat mai multe cărți relatând astfel de reuniuni.

El a postat poza veche a fostului soldat american pe contul său de Facebook joia trecută. Și trei zile mai târziu, frații vorbeau cu veteranul la telefon dintr-un oraș mic, nu departe de satul copilăriei lor.

Într-un interviu cu fiica soldatului și acest scriitor italian, Martin Adler își amintește perfect toamna lui 1944 când se afla însoțit de un alt soldat, John Bronsky: „Tăcerea a domnit, nu știam dacă nemții au plecat cu adevărat, dacă s-au retaras sau dacă ne așteptau în ascunzătoare să ne pună o capcană”.

„Am intrat în casă. Era un coș mare cu zgomote ciudate care ieșeau din el. Eu și John aveam deja degetul pe trăgaci gata să tragă, ar fi putut fi germani”, a spus el.

„Bambini, bambini!”, urlase brusc o mamă italiană. Cei trei copii ai ei au fost apoi scoși din coș.

Soldatul imortalizase momentul făcându-i o fotografie împreună cu cei trei copii. În prealabil mama lor ceruse ca cei trei copii să-și îmbrace cele mai bune haine.

„A fost cel mai fericit moment din amintirile mele din acest iad de război”, descrie Martin Adler, a cărui fiică Rachelle a postat prima dată vechea fotografie pe un site de veterani din SUA, în speranța că va depista copii, chiar dacă tatăl său nu-și amintea exact orașul.

Apelul soldatului transmis Italiei a fost publicat sâmbătă în ziarele locale.

„Puloverul pe care îl port în fotografie a fost făcut de mama mea, când am văzut fotografia am spus imediat ‘sunt eu’, a spus Bruno, cel mai mare dintre copii, care are acum 83 de ani, intervievat fiind de știrile TG1 TV.

„Ciao bambini!” A exclamat duminică Martin Adler la telefon. „Sunt Mafalda”, a spus o femeie în vârstă de 82 de ani, purtând o mască.

„Mi se pare că mai pot vedea acest piept în fața mea”, a spus sora mică Giuliana, în vârstă de 79 de ani.

Martin Adler debarcase la Napoli în martie 1944 și luptase în Italia până în 1945.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul