Criteriul National

VIDEO Primele imagini cu lansatoarele de rachete donate de Cehia, folosite în luptă în Ucraina / Zelenski cere Occidentului mai multe astfel de arme

VIDEO Primele imagini cu lansatoarele de rachete donate de Cehia, folosite în luptă în Ucraina / Zelenski cere Occidentului mai multe astfel de arme
mai 22
11:05 2022

Peste 20 de lansatoare multiple de rachete montate pe camioane blindate au fost donate de Cehia către Ucraina, iar acum au apărut primele imagini cu acestea lansând un tir de rachete către inamicul rus.

Lansator multiplu de rachete RM-70 al CehieiFoto: Wikipedia

Cehia a donat peste 20 de bucăți de lansatoare RM-70, o variantă de lansator multiplu de rachete de artilerie derivată din sovieticul BM-21 Grad.

RM-70 folosește cam același lansator cu 40 de proiectile de calibru 122mm, dar față de BM-21 GRAD are spațiu pe platformă pentru încă o rundă de 40 de proiectile ce pot fi reîncărcate rapid.

Varianta cehească RM-70 folosește muniție originală sovietică de 122mm sau derivate, precum și derivate dezvoltate local – în orice caz muniție ce și Ucraina o folosește pentru lansatoarele sale Grad din dotarea Armatei.

Rachetele de artilerie sunt nedirijate și bat până la 20 de km, pot fi lansate individual sau în salvă toate 40, reușind să acopere o zonă de atac de circa 3 hectare cu circa 256 de kg de explozibil cu fragmentare.

Zelenski cere lansatoare de rachete. România folosește și ea un derivat am sovieticului BM-21 Grad

„Facem un apel la toate ţările să ne furnizeze sisteme lansatoare multiple de rachete (MLRS) cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua inițiativa şi elibera teritoriul său” ocupat de trupele ruse, a spus Zelenski la Kiev, sâmbătă.

Similar cu modelul donat de Cehia Ucrainei, și România operează variante ale aceluiași bătrân BM-21 Grad, cele mai vechi urmând a fi scoase din uz treptat odată cu sosirea mult mai modernelor sisteme HIMARS achiziționate recent.

România operează circa 100 de sisteme APRA-40 ce au lansatoare cu 2 containere a câte 20 de rachete nedirijate cal. 122 mm cu o bătaie până la 20 km montate pe camioane DAC 6×6.

––––

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul