Criteriul National

VIDEO Războiul viitorului: Forțele Aeriene ale SUA și-au prezentat robo-câinii – Tehnologie

VIDEO Războiul viitorului: Forțele Aeriene ale SUA și-au prezentat robo-câinii – Tehnologie
septembrie 09
19:11 2020
A arătat ca o scenă dintr-un film science-fiction. Ieșind din avioanele Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, mai mulți câini-robot au început să alerge pe o pistă a unei baze ariene din Deșertul Mojave oferind o imagine despre cum ar putea arăta viitorul războiului, relatează CNN.

Însă exercițiul militar desfășurat săptămâna trecută de forțele armate ale SUA nu a făcut parte din scenariul unui sci-fi. Zburând la bordul unui avion Air Force C-130, câinii roboți au fost trimiși la aterizare într-o misiune de recunoaștere pentru a identifica potențialele pericole înainte ca soldații din interiorul aeronavei să fie expuși la ele.

Câinii electronici sunt doar o parte din ceea ce forțele armate SUA numesc Sistemul Avansat de Gestionare a Luptelor (ABMS) care folosește inteligența artificială și analiza rapidă a datelor pentru a depista și contracara amenințările la adresa activelor militare din spațiu și de pe solul american.

Secretarul-adjunct pentru achiziții, tehnologie și logistică al Forțelor Aeriene SUA a declarat că pe câmpurile de luptă ale viitorului soldații se vor confrunta cu „o gamă amețitoare de informații” de evaluat și vor fi nevoiți să se bazeze pe realizarea analizei datelor în câteva nanosecunde pentru a putea lupta eficient.

La ultimul exercițiu ABMS, desfășurat între 31 august și 3 septembrie în 30 de locații din SUA, au fost implicate elemente din toate ramurile forțelor armate americane, inclusiv Garda de Coastă, plus zeci de echipe din industria militară.

Baza aeriană Nellis din Nevada a fost una din locațiile care au participat la exercițiu și locul unde câinii roboți au fost evaluați.

„Câinii ne oferă un perimetru vizual al zonei în timp ce soldații noștri pot rămâne aproape de aeronave”, a declarat sergentul Lee Boston din cadrul Grupului 621 de răspuns pentru situații neprevăzute din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA.

Câinii se numesc Vision 60 UGV fiind desemnați drept „vehicule terestre autonome fără pilot” de către producătorul lor, compania Ghost Robotics din Philadelphia care afirmă despre robo-câini că pot opera pe orice teren sau în orice mediu.

Iar în forțele armate americane ale viitorului câinii Vision 60 ar putea fi o componentă esențială.

„Explorăm cum să folosim AMBS pentru a lega senzori de trăgătorii din toate câmpurile de luptă, rapid și sub foc. Dezvoltarea acestor concepte și capabilități este necesară pentru a lupta și câștiga în era informației”, a declarat generalul John Raymond, șeful operațiunilor spațiale.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul