Criteriul National

VIDEO Skoda lansează cel mai scump model al său: SUV-ul electric Enyaq iV – Auto

VIDEO Skoda lansează cel mai scump model al său: SUV-ul electric Enyaq iV – Auto
septembrie 02
15:57 2020
Skoda a prezentat primul său SUV 100% electric, model de peste 4,6 metri lungime care va fi produs la uzina Mlada Boleslav din Cehia și ajunge să coste și 43.000 de euro, fără subvenții. În funcție de versiunea aleasă, autonomia promisă este între 340 și 510 km.

SUV-ul 100% electric este primul model de serie al producătorului auto ceh construit pe baza platformei auto modulare electrice MEB a Grupului Volkswagen.

Prețurile în Germania pornesc de 33.800 euro și ajung la 43.950 euro, înainte de aplicarea subvențiilor pentru mașini electrice. Versiunea RS din 2021 va fi mai scumpă.

ENYAQ iV va fi disponibil în trei variante de baterie de dimensiuni diferite și cinci variante de putere, ce se încadrează între 109 și 225 kW.

Va exista o versiune Entry, Enyaq iV 50, cu baterie de 55 kWh și autonomie promisă de 340 km, în timp ce varianta Enyaq iV 60 va avea baterie de 62 kWh și autonomie de 390 km. Versiunea cea mai scumpă, Enyaq iV 80, va avea baterie de 82 kWh și autonomie de 510 km în ciclul WLTP.

În 2021 va fi lansată și o versiune Enyaq RS care va avea tracțiune integrală, viteză maximă de 180 km/h și mai ales o accelerație care-i va permite mașinii să ajungă în 6,2 secunde de la 0, la 100 km/h. Toate celelalte versiuni au viteză maximă de 160 km/h, diferă însă accelerația, de la 11,3 secunde pentru Enyaq iV 50, până la 6,9 secunde pentru Enyaq iV 80x.

Mașina are 4,64 metri lungime și spațiul din portbagaj este de 585 litri, mai mic decât la Octavia Combi, dar mai mare decât la SUV-ul compact Karoq.

Componenta centrală a bordului este ecranul tactil de 13 inci, ce poate fi operat inclusiv cu comandă prin gesturi sau folosind asistentul vocal virtual numit Laura. Mai există și un display de 5,3 inci care prezintă șoferului cele mai importante informații, precum viteza, datele călătoriilor, instrucțiuni de navigație și informațiile sistemelor de asistență active.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul