Criteriul National

VIDEO Slujba de Sfânta Parascheva, în condiții speciale. Mitropolitul Modovei: Trăim în societatea noastră de câteva luni bune un sentiment al izolării, singurătăţii – Esential

VIDEO Slujba de Sfânta Parascheva, în condiții speciale. Mitropolitul Modovei: Trăim în societatea noastră de câteva luni bune un sentiment al izolării, singurătăţii – Esential
octombrie 14
11:57 2020

Slujba de hramul Sfintei Parascheva are loc miercuri în Curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, în condiții speciale. În zona pietonală a bulevardului Ştefan cel Mare au fost amplasate 500 de scaune, unde au acces doar ieşenii cu domiciliul sau reşedinţa în Iaşi. Accesul se va face prin puncte controlate de Jandarmerie, care verifică buletinele, locurile fiind ocupate în funcţie de cine ajunge primul pe pietonal.

Două ecrane au fost aşezate în stânga şi în dreapta scenei pentru cei care nu au reușit să prindă un loc în spaţiul amenajat, în timp ce Primăria a anunţat că va organiza două zone de urmărire a slujbei, în Piaţa Unirii şi în Piaţa Palatului Culturii, unde vor fi puse câte 250 de scaune în faţa unor ecrane video amenajate. Jandarmii au organizat zone tampon în rânduri, dar oamenii care sunt cei mai aproape de scenă negociază să fie lăsaţi să intre, scrie Ziarul de Iași. Dacă în perimetrul delimitat măsurile se respectă cu stricteţe, în dreptul ecranelor oamenii stau foarte apropiaţi unul de celălalt.

Slujba este oficiată de un sobor de 15 preoţi, condus de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

„Sfânta Parascheva constituie cascada lină de apă vie pentru noi, însetaţii acestei lumi. În vreme de secetă, Sfintele Moaşte ale Cuvioase au străbătut câmpurile aride şi ploaia nu a încetat să apară. Sunt nenumărate mărturii alor cei care au găsit tămăduire, răspuns în probleme dificile. Pentru unii, astfel de mărturii sunt nebunie. Nu se poate concepe ortodoxia fără sfintele moaşte. Ziua de astăzi este o zi a bucuriei dar spre deosebire de alţi ani e umbrită de suferință produsă omenirii de epidemia care pătrunde tot mai mult în trupurile şi sufletele noastrea. Anul acesta suntem mai puţini la închinare pentru că nu toţi au putut veni la Iaşi. Trăim în societatea noastră de câteva luni bune un sentiment al izolării, singurătăţii. Prezenţa epidemiei în viaţa noastră ne aşază în faţa unor întrebări pe care nu le putem ocoli. Nu putem oameni simpli şi conducători să nu ne întrebăm de ce se întâmplă toate astea”, a spus IPS Teofan.

În această dimineaţă la ora 6.30 racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană şi aşezată în baldachinul cu flori împodobit în noaptea trecută de către familia Buştei, pentru cel de-al 17-lea an la rând. În cursul zilei de astăzi, credincioşii din Iaşi se vor putea închina aici la moaştele Sfintei Parascheva.

În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile centrale au decis interzicerea pelerinajului pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat reacții dure la vârful Bisericii.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul