Criteriul National

VIDEO SpaceX trimite patru astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională – Spatiul

VIDEO SpaceX trimite patru astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională – Spatiul
noiembrie 16
02:44 2020
În cadrul primului zbor de rutină dintr-o serie lungă, după cum speră Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA), SpaceX va lansa duminică noapte, din Statele Unite, patru astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), o misiune ce marchează pierderea monopolului de acces la spaţiu al Rusiei, pe care l-a deţinut timp de nouă ani, relatează AFP și Agerpres.

Trei americani, Michael Hopkins, Victor Glover şi Shannon Walker şi astronautul japonez Soichi Noguchi urmează să decoleze duminică, la ora locală 19:27 (00:27 GMT, luni), de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Ei vor andoca marţi în jurul orei 04:00 GMT la staţia ISS unde se află doi ruşi şi un american şi vor rămâne la bordul laboratorului spaţial timp de şase luni.

Acest zbor „operaţional” urmează misiunii demonstrative încununată de succes desfăşurată din mai până în august, în cadrul căreia doi astronauţi americani au fost transportaţi către ISS la bordul unei nave spaţiale SpaceX şi apoi au revenit în siguranţă pe Pământ.

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, va participa personal la lansare.

Prezenţa lui Elon Musk, directorul executiv al companiei Tesla, la lansarea din acest weekend a celor patru astronauţi la bordul navei spaţiale a companiei sale SpaceX a fost pusă sub semnul întrebării. El a anunţat sâmbătă într-un mesaj publicat pe Twitter că „cel mai probabil” are un caz moderat de Covid-19.

Capsula Dragon a companiei SpaceX este a doua navetă capabilă în prezent să ajungă la ISS, alături de foarte fiabila navetă spaţială rusească Soyuz care, începând din 2011, a transportat toţi vizitatorii către staţie după retragerea navetelor americane. Americanii au avut nevoie de nouă ani pentru a certifica succesorul navetelor. O a doua navetă, fabricată de Boeing, ar putea fi operaţional într-un an.

NASA speră să continue cooperarea cu Rusia. Ea a propus spaţii pentru cosmonauţi în misiunile viitoare şi doreşte ca americanii să continue să împrumute în mod regulat navete Soyuz. Însă, negocierile continuă. „Vrem un schimb de locuri”, a declarat vineri şeful NASA, Jim Bridenstine, în cadrul unei conferinţe de presă. „Discuţiile sunt în curs de desfăşurare”, a spus el, acelaşi răspuns pe care l-a oferit în ultimele luni.

Realitatea este că legăturile între Washington şi Moscova în domeniul spaţial, una dintre rarele colaborări desfăşurate în condiţii bune între SUA şi Rusia, se slăbesc, notează AFP. După mai bine de douăzeci de ani de cooperare pe ISS, Rusia nu va participa la următoarea mini-staţie dorită de NASA pe orbita Lunii, Gateway.

Directorul general Roscosmos, Dmitri Rogozin, a ironizat în 2014 nevoia Statelor Unite de a avea o „trambulină” pentru a ajunge la ISS. Şeful SpaceX, Elon Musk, nu a uitat această tachinare şi a exclamat în mai: „Trambulina funcţionează”.

SpaceX a devenit oaia neagră pentru Rogozin, notează AFP. În afara de faptul că a devenit transportatorul preferat al NASA, compania este un lider de piaţă în domeniul lansărilor de sateliţi privaţi şi a forţat Rusia să îşi revizuiască programul spaţial îmbătrânit.

În aceasta vară, Roscosmos a anunţat un proiect pentru o noua rachetă reutilizabilă, „nu semi-reutilizabilă, ca în cazul SpaceX”, după cum a declarat Dmitri Rogozin. „Inginerii noştri… nu vor să repete ceea ce fac colegii lor de la SpaceX, ci să îi depăşească”, a spus el.

Strategia americană intensificată sub conducerea preşedintelui Donald Trump a fost de a privatiza accesul în vecinătatea Pământului, netezind calea SpaceX şi Boeing, cu contracte de miliarde de dolari, astfel devenind furnizori de servicii pentru NASA şi pentru orice persoană sau companie privată, către ISS sau viitoarele mini-staţii private.

„Scopul final este de a avea mai multe mijloace pentru a face lucruri pentru care încă nu există o piaţă privată, cum ar fi mersul pe Lună şi pe Marte”, a spus Jim Bridenstine vineri.

Însă, alternanţa politică la Washington reprezintă un moment periculos pentru agenţia spaţială, care încă nu a primit de la Congres zecile de miliarde de dolari necesare pentru finalizarea programului Artemis pentru a reveni pe Lună în 2024.

Bridenstine a anunţat că va demisiona pentru a-l lăsa pe preşedintele ales Joe Biden să îşi stabilească propriile direcţii spaţiale. Până în prezent, democratul nu a preluat data anunţată, anul 2024, pentru trimiterea din nou a oamenilor pe Lună.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul