Criteriul National

VIDEO Ștergere a istoriei sau renaștere? Clădiri care au rămas în picioare după bomba atomică de la Hiroshima urmează să fie demolate – International

VIDEO Ștergere a istoriei sau renaștere? Clădiri care au rămas în picioare după bomba atomică de la Hiroshima urmează să fie demolate – International
decembrie 16
16:41 2019
Orașul Hiroshima plănuiește să demoleze două clădiri care au rămas în picioare după bomba atomică din 1945, dar unii dintre localnici vor ca acestea să fie conservate ca repere pentru a trage un semnal de alarmă în sensul distrugerii armelor nucleare, relatează BBC.

Cele două clădiri – construite în 1913 – au fost primele folosite ca fabrici pentru hainele militare și mai târziu ca spații de cazare pentru studenți.

De asemenea, acestea au fost folosite ca spital improvizat imediat după bombă.

”Ar putea fi folosite ca infrastructură pentru promovarea abolirii armelor nucleare”, a spus unul dintre supraviețuitori.

Aproximativ 80.000 de oameni au fost omorâți de bomba atomică, iar alți 35.000 au fost răniți.

Atacul a distrus aproape întreg orașul, iar doar 85 de clădiri construite înainte de bombă au rămas în picioare pe o rază de 5 kilometri de la centrul exploziei.

Blocurile au supraviețuit, cel puțin parțial ,pentru că au fost construite din beton armat. Unele dintre daunele produse clădirii (la ferestre și uși) sunt încă vizibile.

În 2017, autoritățile au concluzionat că blocurile – acum proprietate publică – sunt în pericol de a se prăbuși la un cutremur puternic.

Și – cum clădirile nu sunt folosite și nu sunt deschise publicului – guvernul local a decis că aceste blocuri ar trebui demolate până în 2021.

O a treia clădire din zonă va fi conservată, iar zidurile și acoperișul vor fi reparate și întărite pentru a fi protejată în caz de cutremur.

Iwao Nakanishi, în vârstă de 89 de ani, era în una dintre clădiri când orașul a fost bombardat. El este acum șeful unui grup local care cere conservarea clădirilor.

Acesta este de părere că ”având în vedere semnificația istorică”, nu se poate accepta demolarea și ar trebui să fie folosite pentru a promova ”abolirea armelor nucleare”.

Hiroshima fost primul oraș din istorie distrus de o bombă nucleară, de Statele Unite ale Americii, pe 6 august 1945. Evenimentele de pe 6 august 1945 în Hiroshima și pe 9 august Nagasaki au pus capăt celui de-al II-lea Război Mondial prin distrugerea completă cu bombe atomice a celor 2 orașe japoneze. Japonia a capitulat ulterior.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul