Criteriul National

VIDEO – ,,Vocea îngerilor care se coboară” – De ce nu o aud constănţenii?

VIDEO – ,,Vocea îngerilor care se coboară” – De ce nu o aud constănţenii?
martie 07
05:59 2016

1

 

Vineri 4 martie, Muzeul de Artă a primit vizita unui prestigios cor din Bulgaria sosit pentru un dublu concert in Constanţa si Ovidiu. Organitoarea evenimentului este dna Maria Adriana Binda, reprezentantă Art Gallery Constanţa. Corul este originar din oraşul Dobrici, al cărui maestru a fost Zahari Mednikarov. Aproximativ 30 de artişti compun acest cor, jumătate copii (cu precadere domnişoare) si cealaltă jumătate este reprezentată de un grup de 15 doamne artiste care au făcut de asemenea odinioară parte din grupul de copii ai aceluiaş cor. Dirijoarea corului Mistica este dna Rositza Durmujliska şi activitatea lor se poate lăuda cu numeroase premii în Europa, Japonia si America Latina.

Recitalul a fost unul foarte variat, de la piese din secolul XVI pâna la piese moderne iar spectacolul a fost completat de recitalurile de pian, chitară şi fluier. Atmosfera a fost una deosebită, spaţiul muzeului dominat deja de lucrările deosebit de valoaroase a rezonat feeria interpretării minunaţilor artisiti, atmosferă care te transpune parcă intr-o lume de basm. Muzeografa Deleanu Geta afirama impresionată la sfârşitul concertului că parcă a auzit ,,glasul îngerilor care se coboară”.  Spre ruşinea noastră, numărul spectatorilor a fost aproape egal cu cel al artiştilor veniţi de departe special şi pentru acest spectacol.

Evenimentul este totodată semnalul pentru comunitatea noastră că trebuie sa ne mobilizăm mai bine în plan cultural. Deşi mare parte a presei fusese informată despre eveniment, singurul anunţ public pentru spectacol a rămas afişul din fereastra Muzeului de Artă. Dacă ne dorim să ne apropiem de lumea civilizată a vestului, atunci probabil că este nevoie să urgentăm dezvoltarea strategiilor educative de organizare a activităţilor creative în şcoli şi să acordăm mult mai multă atenţie evenimentelor culturale. Ne-am lăsat poate prea uşor invadaţi de cultura comerţului străin şi am părăsit prea repede poate bastionul culturii şi al specificului local.

INREGISTRERE 1

INREGISTRARE 2

INREGISTRARE 3

INREGISTRARE 4

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo