Criteriul National

Viktor Orban, după publicarea unei cărți de povești în care Cenușăreasa este lesbiană: „Lăsați-ne copiii în pace” – International

Viktor Orban, după publicarea unei cărți de povești în care Cenușăreasa este lesbiană: „Lăsați-ne copiii în pace” – International
octombrie 05
13:41 2020
Premierul ungar Viktor Orban a criticat duminică publicarea unei cărți pentru copii în care eroi din povești clasice sunt homosexuali sau provin din minorități marginalizate, scrie AFP.

„Ungaria are legi privind homosexualitatea care se bazează pe o abordare excepțional de tolerantă și răbdătoare”, a spus premierul suveranist, într-un interviu la postul public de radio.

„Dar există o linie roșie care nu trebuie depășită”, a continuat el, acuzând un „act de provocare”. „Pentru a rezuma opinia mea: lăsați-ne copiii în pace”, a continuat el.

Orban a fost întrebat despre o carte publicată de o asociație a comunității lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi (LGBT) care adaptează povești și legende celebre cu personaje provenite din minorități marginalizate (handicapați, săraci, țigani, LGBT…). Astfel, într-o poveste, Cenușăreasa este lesbiană iar în alta eroul cel care ucide dragoni este transgender.

În acest context, au apărut voci care au cerut retragerea cărții de pe piață iar un deputat de extrema dreaptă a rupt un exemplar într-o conferință de presă.

Asociația librarilor și a editorilor a criticat aceste reacții, pe care le-a comparat cu cenzurile „nazistă și comunistă”, în timp ce cartea profita de această reclamă pentru a se plasa în vârful clasamentelor de vânzări.

Revenit la putere în 2010, premierul suveranist a instaurat un regim conservator, într-o țară care părea mai degrabă avangardistă: homosexualitatea a fost dezincriminată la începutul anilor 1960 iar căsătoriile civile între două persoane de același sex au fost recunoscute încă din 1996.

Viktor Orban a lansat în 2018 proiectul său privind o „nouă eră” culturală, prin care spune că apără valorile creștine și tradiționale.

Printre măsurile emblematice ale politicii sale, Ungaria, membră a UE din 2004, a retras în 2018 studiile de gen de pe lista materiilor universitare.

În același an, comedia muzicală Billy Elliot a lui Elton John a dispărut din programul Operei Naționale, după o campanie a presei pro-guvernamentale care acuza promovarea homosexualității.

În mai, Budapesta a interzis inscripția schimbării de sex la starea civilă și recunoașterea juridică a identității de gen pentru persoanele transgender, în ciuda numeroaselor proteste internaționale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul