Criteriul National

VINOVAȚII FĂRĂ VINĂ

martie 06
11:55 2016

,,Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni…”Valeriu Sterian

colectiv_candela_23148500_86125500

Versurile acestea puse pe o melodie care-ți sfâșie sufletul răsunau imediat după Revoluția din 1989, făcându-ne să simțim până în străfundul ființei noastre drama poporului român. Da, dar atunci tot sacrificiul a avut o motivație. Tinerii entuziaști au ieșit cu piepturile goale în fața gloanțelor pentru un IDEAL: LIBERTATEA ȘI DEMOCRAȚIA.
După mulți ani, ceea ce trăim astăzi e greu de exprimat în cuvinte. Au trecut patru luni… nu mai spun de când… Atunci am tăcut, cutremurat fiind de imensitatea tragediei. Am fost împietrit de durere, la fel ca majoritatea populației acestei țări. Se fac anchete peste anchete… dar REZULTATUL??? Cine este vinovat pentru moartea sau mutilarea atâtor tineri frumoși, talentați, adevărate valori pentru viitorul țării lor? Vinovați sunt monștrii cu chip de om care pentru bani au aruncat în ghearele uneia dintre cele mai înfiorătoare morți tineri în floarea vârstei. Că au ucis VIITORUL acestei țări, i-a păsat oare cuiva??? ,,Au ars în iad pentru că ascultau un stil de muzică satanist!!!!” - propovăduiau popii, în loc să aline sufletele pline de durere ale părinților sau să se roage pentru sufletele celor care și-au pierdut viața atunci. Sunt ,,vinovați” tinerii pentru că iubeau muzica atât de mult, o muzică vie, așa cum erau și ei, încât au acceptat să intre într-o cocină, înghesuiți ca sardelele, ca să se bucure de ea. Atât le-a oferit țara lor, țară pe care puteau să o părăsească demult, dar totuși nu au făcut-o. Au rămas lângă noi, să împărțim împreună, AICI, BINELE ȘI RĂUL. Într-o perioadă, am ascultat cu stupoare, pe un post TV, cum că focul ar fi fost pus intenționat. Doamne, ce monstruozitate!!! Săracii părinți… S-a gândit oare cineva la ei, la durerea lor, la faptul că au simțit cum le-au murit copiii a doua oară? De ce tac? Și de ce nu se răzbună pentru imensa lor PIERDERE? Poate pentru că știu că NIMENI ȘI NIMIC le mai aduce înapoi frumoșii lor copii. Sau poate pentru că, pur și simplu, le este SILĂ. Silă de toți și de toate. Să le respectăm DUREREA pe care o suportă cu atâta demnitate. Le-a fost alături tot poporul român. Din acest punct de vedere, merită apreciată SOLIDARITATEA neamului românesc, solidaritate pe care, să fim sinceri și corecți, nu o găsim la toate popoarele.
Ceea ce ne rămâne acum de făcut este să ne rugăm pentru morți, dar și pentru cei vii. Să cerem cu fermitate PUHOIULUI DE CONDUCĂTORI să facă ceva concret pentru ca această DRAMĂNU se mai repete NICIODATĂ. Și să găsească, într-un sfârșit, VINOVAȚII. ADEVĂRAȚII VINOVAȚI. Pentru că… VINOVAȚII FĂRĂ VINĂ CER SĂ SE FACĂ LUMINĂ.

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo