Criteriul National

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL
august 11
19:21 2018

August , ziua 10, 2018…
Piața Victoriei din Capitală


Am văzut cum Bucureștiul a fost teatrul unor scene oribile…

7

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că „și-au făcut datoria” și „au acționat în legitimitate.”

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, „că se va întâmpla.”Iar acest amănunt a fost rapid trecut cu vederea.

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şisă mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă.

7474188-mediafax-foto-andreea-alexandru-1

Metoda a fost asezonată cu scene desprinse din telenovelele cu buget mic. A existat cel puțin o situație în care un jandarm s-a întins pe jos după ce a fost “lovit” cu palma peste cască de un bărbat apărut de nicăieri.

Toate aceste episoade au fost sistematic urmate de trimiterea la înaintare a “negociatorilor” şi a jandarmilor-femei, care vorbeau frumos cu oamenii şi îi luau cu binişorul. Cinismul programului a fost mai sufocant decât „prospețimea „…gazelor.

Tipic regimului comunist,scenariul a continuat pe niște coordonate deja știute. Desprinse din manualele neo-marxiste,lucrurile s-au agravat deoarece nu a fost suficient că au ridicat tensiunea cu nenumăratele acte iresponsabile „pur defensive”.Iar jandarmii au trecut la următorul nivel când şi-au propulsat şi colegele în față, pentru a avea efect maxim de presă, și pentru a fi speculat mai târziu.

Între timp demonstranţii s-au înfierbântat, dar nicăieri nu am văzut acte reale de violenţă. Da, au fost nenumărate înjurături din plin, îmbrânceli, şi, după ora 19:30 s-a aruncat la greu cu sticle de apă (rareori chiar din sticlă), cutii de bere, pietre, chiar ouă, în jandarmi.
Aceste lucruri reprezintă mărturia mea deoarece, chiar dacă am avut legitimația de presă asupra mea, am stat în „primul rând”, plimbându-mă permanent în piață, în fața primei linii de jandarmi,de unde am văzut toate acestea.

Și, pe lângă toate acestea am văzut şi altceva care m-a înspăimântat și m-a revoltat- atitudinea complet plină de ură a jandarmilor.Am rămas marcat de ferocitatea, de duritatea cu care acţionau chiar de la început.

8

La ora 19 , momentul în care am ajuns, nimeni și nimic nu intuia ceea ce putea urma. Probabil că, devenise evident că acest prilej dorea să se transforme „într-o victorie” a forțelor de ordine care au urmat ordinele de sus

A urmat secvența cu tunuri de apă , băi de gaze lacrimogene şi chiar mai multă ură din partea jandarmilor, care îşi motivau atitudinea super ostilă spunând că au colegi ajunşi la spitale ,de parcă acesta reprezenta vendetta, un motiv de a măcelari demonstranţilor paşnici.

Ce nu s-a văzut a fost pleiada de violență extremă, de cinism maxim cu care jandarmii au lansat petarde direct în mulţime, fără niciun pic de grijă pentru sănătatea celor care manifestau.Au fost chiar grenade care ardeau aruncate peste oameni fără protecţie …nu sticle cu apă aruncate în oameni antrenaţi pentru asta, echipaţi până în dinţi!

De asemenea, tot ca element care nu s-a văzut „pe sticlă ” a fost aceea a miilor de tineri care scandau în marea de fum. Care vomau direct pe trotuar, dar care, spre disperarea Puterii, se încăpăţânau să rămână.

Nu s-a văzut faptul că după ora 22, deşi gardurile fuseseră scoase din Piaţă, nimeni nu îmbrâncea sau violenta jandarmii care aruncau constant cu gaze şi petarde. Fără motiv….
Gesturile iresponsabile, pe deplin provocatoare au fost menite să intimideze și să induca frica. Doar-doar lumea să plece acasă.

Am văzut multe doamne în etate, femei cu copii, nu numai tineri entuziaști care au îndurat războiul care pogorâse peste toți, în tăcere, cu demnitate, aşa cum numai acestui popor știe să se poarte și de care mai marii acestui neam nu credeau că ar mai fi în stare.

Am văzut și m-au speriat cum anume majoritatea jandarmilor au urlat, au vociferat, complet iraţional.Mulți i-au lăsat nervii, în ciuda faptului că ţineau butelia de partea cu trăgaciul.

Am trăit la propriu, apărat parcă de mână divină protectoare și „înaintarea” trupelor înarmate din cap până-n dinți a acelorași jandarmi, care cu o sete și zel în exces au recurs la împrăștierea cu violență a mulțimii din Piața Victoriei, la ordin!

Am avut norocul să fiu poziționat înspre coloana de oameni, de civili dinspre Calea Victoriei, iar aici, violențele au fost ceva mai stăpânite. Cu toate acestea, chiar dacă nu este frumos să cataloghez, nu mă pot abține să nu le spun acestor „purtători de uniforme” că sunt poate mai jos decât orice fel de trupe de mardeiaşi cu ordin şi mandat să evacueze lumea din Piaţă cu orice preţ. Iar în acest timp ce împingeau, bătând amenințător bastoanele în scuturi şi călcau oamenii aşezaţi pe jos arestând la întâmplare, jandarmii ţineau morţiş să asigure că acţionează legal. La ce le folosea asigurarea?

Cu toate acestea, acest sezon va marca existenţa fiecărui suflet din această țară. Doar că nu multă lume înţelege cum anume și de ce se petrec asemenea lucruri. Iar în tot acest timp, reprezentanții și legiuitorii acestei țări se întrec în declarații.
Lumea politică actuală este depășită și nu posedă niciun atribut care să-i legitimizeze față de cei pentru care și de care ar trebui să aibe grijă…A sosit momentul în care nimeni nu ar trebui să recurgă la tertipuri și violențe, iar această decodificare a momentului istoric în care ne aflăm se duce într-o luptă extrem de dură dintre un sistem corupt, care nu vrea să moară, şi unul nou, care nu poate să trăiască, sufocat de cel vechi.

21150346

Sursa foto: https:// google.com

Această mărturie este veridică și asumată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei