Criteriul National

Virusul WannaCry și impactul său asupra sistemului informatic

Virusul WannaCry și impactul său asupra sistemului informatic
mai 19
04:29 2017

index

Virusul WannaCry a oferit unul dintre mai puternice atacuri cibernetice din istorie. A afectat până în prezent peste 200.000 de computere şi 10.000 de instituţii din cel puţin 150 de ţări. WannaCry este un virus de tip ransomware – adică nu distruge datele, dar blochează accesul la ele. Virusul a profitat de o breşă de securitate din sistemul de operare Windows.

WannaCry preia controlul asupra fişierelor de pe computerele infectate şi le criptează. Dispozitivele sunt infectate de cele mai multe ori prin intermediul unui e-mail. Pentru eliberarea datelor, atacatorii cer plata unei sume de bani – în acest caz 300 de dolari plătiţi în moneda electronică Bitcoin.

Ca măsură de precauţie, specialiștii recomandă să nu daţi click unor linkuri sau unor e-mailuri pe care nu le aşteptaţi şi nu descărcaţi fişiere necunoscute. Cele mai afectate dispozitive sunt cele care folosesc sisteme de operare Windows mai vechi. De exemplu, în cazul Windows XP, care nu a mai fost actualizat de 3 ani, Microsoft a lansat acum un update special pentru WannaCry. Este nevoie ca administratorii şi utilizatorii să permită instalarea acestui update. Experţii în securitate cibernetică au avertizat că aceste atacuri ar putea continua.

Cotidiane prestigioase precum Washington Post,Le Monde, The Telegraph etc au publicat ample articole despre atacul cibernetic care a distrus sistemele informatice a mai multor instituții sau firme din întreaga lume vineri și care a continuat să se răspândească de la începutul săptămânii,atunci când mii de computere din China și Japonia au fost infectate. Autoritățile se tem că un al doilea val al virusului ”ransomware WannaCry” ar putea cauza și alte neplăceri sistemelor pe măsură ce oamenii vor încerca să acceseze date.Deja experții japonezi au declarat că aproximativ 2.000 de PC-uri au fost afectate în timp ce agenția oficială de știri din China- Xinhua a raportat că aproape 30 000 au fost lovite.

Autoritățile au avertizat că există pericolul  declanșării unei noi perioade haotice. Centrul Național de Cyber Securitate ​​a admis că infecțiile existente s-ar putea răspândi prin intermediul rețelelor informatice.

Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie-cel mai puternic lovit de către acest atac-este încă în stare de urgență, virusul informatic nefiind încă înlăturat în totalitate din computere. Pacienții sunt avertizați că le va fi afectat programul de intervenții chirurgicale, dar datele pacienților nu par a fi compromise, sunt de părere responsabili din această instituție.

Virusul de tip răscumpărare cunoscut sub denumirea de „WannaCry”, blochează sistemele informatice și solicită 300 de dolari plătibili în moneda Bitcoin. El a lovit deja peste 200.000 de calculatoare începând cu ziua de vineri 12 mai și impactul a continuat să fie resimțit și în weekend. Aproape 40.000 € au fost plătiți până în prezent, potrivit analizei portofoliilor Bitcoin, deși specialiștii recomandă ca răscumpărarea să nu fie plătită pentru a descuraja astfel de tipuri de atacuri pe viitor.

Reacțiile și declarațiile politice nu au lipsit.

Vladimir Putin a învinuit SUA pentru acest atac masiv la nivel mondial, negând în același timp implicarea Rusiei. De altfel Rusia a fost una dintre cele mai afectate țări la nivel mondial, virusul lovind mai multe instituții cheie, printre care și Ministerul Rus de Interne. „Malware-ul creat de agențiile de informații ar putea să se întoarcă împotriva celor care l-au conceput”, a declarat Putin, vorbind pentru mass-media din Beijing unde urmează să-l întâlnească pe omologul său chinez, Xi Jinping. El a adăugat că liderii mondiali trebuie să discute despre securitatea cibernetică la un „nivel politic serios” și a spus că SUA s-a opus semnării unui acord de securitate cibernetică cu Rusia.

Recent compania Microsoft a blamat agenția americană de spionaj ce a dezvoltat inițial acest software, care ulterior a fost modificat de hackeri astfel încât să infecteze computerele și să ceară răscumpărare pentru decriptarea fișierelor infectate. Instrumentul „Eternal Blue” -dezvoltat de Agenția Națională de Securitate (NSA)- a fost ulterior modificat transformându-se în virusul „The WannaCry ransomware”, care blochează sistemele informatice și cere suma de 300 de dolari în Bitcoin pentru devirusare.

„Guvernele lumii ar trebui să trateze acest atac ca un apel de trezire”, a spus într-o declarație de presă președintele Microsoft, Brad Smith. El a condamnat faptul că vulnerabilitățile de securitate descoperite de guvern au fost folosite cu scopul de a face rău. Ulterior, acest lucru a ajuns în domeniul public, unde, scăpat de sub control a provocat daune pe scară largă.

El a făcut și o comparație plastică, spunând că un scenariu echivalent, dar cu armele convenționale, ar fi acela în care armatei americane i s-ar fura unele dintre rachetele sale Tomahawk. Reamintesc faptul că Microsoft a lansat în weekend un patch de securitate care oprește vulnerabilitatea Eternal Blue, care este disponibil și pentru versiuni mai vechi de Windows.

Sursa foto : https:// google.com

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo