Criteriul National

„Visele” comisarului Donald Tusk în legătură cu „problema” Marii Britanii

„Visele” comisarului Donald Tusk în legătură cu „problema” Marii Britanii
iunie 23
12:11 2017

Președintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că ”visează” la rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, un vis care în opinia sa nu este imposibil. Această afirmaţie are o puternică influenţă , tocmai în contextul în care a început la Bruxelles un summit european, la trei zile după lansarea negocierilor privind Brexit-ul.

Președintele-Consiliului-European

Potrivit agenției AFP, comisarul european a spus următoarele : “Unii dintre prietenii mei britanici m-au întrebat dacă este posibil să revină asupra Brexit-ului și dacă îmi pot imagina un rezultat conform căruia Marea Britanie ar rămâne în UE”.

Explicaţiile domnului Tusk au fost realizate într-o conferință de presă înaintea deschiderii summitului.

Elementul insolit , de care presa externă s-a legat a fost îndelung comentat, analizat rezumatul fiind încifrat : “Le-am spus că, de fapt, Uniunea Europeană este fondată pe vise care păreau imposibil de realizat. Prin urmare, cine știe?”

Președintele Consiliului European și-a încheiat discursul cu versuri din hit-ul ”Imagine” al lui John Lennon: “Puteți spune că sunt un visător, însă nu sunt singurul”.

Contextul socio-politic

La aproape un an de zile după referendumul privind apartenenţa la Uniunea Europeană, negocierile ce vizează Brexit au demarat  într-un context dificil pentru premierul Theresa May. Vizibil afectată, pe deplin slăbită de pierderea majorităţii parlamentare în urma legislativelor din 8 iunie şi criticată din cauza reacţiei sale faţă de incendiul soldat cu peste 58 de morţi într-un bloc turn din Londra va fi singura care va decide, după votul popular anti-UE, tocmai viitorul şi influenţa Marii Britanii în lume pentru următoarele generaţii.

Discuțiile privind condițiile retragerii Marii Britanii din UE au început oficial luni la Bruxelles de cei doi negociatori-șefi -Michel Barnier, din partea blocului comunitar și David Davis din partea Regatului Unit. Obiectivul este încheierea unui acord până la sfârşitul anului 2018, pentru a fi ratificat de Parlamentul European şi de cel britanic înainte ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar, în martie 2019.

Este de așteptat ca premierul britanic Theresa May, care a venit la Bruxelles de pe o poziție destul de ingrată, pe deplin fragilă după pierderea majorității absolute la alegerile legislative anticipate recente, să le prezinte celorlalți 27 de șefi de stat și de guvern din UE punctul său de vedere privind soarta cetățenilor direct vizați de Brexit .Problema centrală și interesele ambelor tabere sunt negociate, iar cetățenii europeni din Regatul Unit și expatriații britanici reprezintă o miză deosebită.

Oferta, care este condiționată de un angajament reciproc cu privire la drepturile celor 1,2 milioane de cetățeni britanici care trăiesc în prezent în alte țări ale UE nu se ridică la cererea UE pentru cetățenii săi care trăiesc în Marea Britanie. De aceea, menținerea în permanență a tuturor drepturile UE reprezintă un alt deziderat deosebit de important, deoarece recent doamna Theresa May le-a spus liderilor UE că „nu dorește să vadă pe nimeni deja în Regatul Unit forțat să plece sau că familiile s-au despărțit.”

De asemenea, un alt obictiv al statului britanic este acela de a fi liber, independent de U.E. De aceea, plecarea din UE le-ar oferi oportunitatea de a construi un viitor nou, luminos pentru Regatul Unit — unul în care s-ar simți „liberi să ne controlăm frontierele, să ne adoptăm propriile legi şi să facem ceea ce statele independente şi suverane fac“, așa cum a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.

Perioada aceasta se va dovedi crucială deoarece urmează să fie consacrată găsirii unui acord cu privire la trei dosare stabilite ca priorități. Aceasta vizează drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie și cele ale britanicilor instalați în UE, problema frontierei irlandeze și „reglementarea financiară” sau mult discutata notă  de plată pe care trebuie să o achite Londra pentru angajamentele financiare luate deja în cadrul proiectelor europene.

Britanicii ”se întreabă dacă există vreo bază juridică cu privire la o plată la ieşire”, a declarat acest oficial. Domnia sa se referă la o eventuală factură, estimată de Uniune la zeci de miliarde euro, care să acopere o parte a angajamentelor Londrei la bugetul Uniunii din perioada în care regatul este membru al Uniunii.

Reamintesc faptul că Marea Britanie a respins până acum asemenea plată c-ar fi justificată, iar unii miniştri au sugerat că Uniunea ar putea să fie datoare Londrei. Oficiali UE au declarat că poziţiile cu privire la această plată s-au apropiat şi că cele două părţi au convenit luni să înfiinţeze un grup de lucru în cadrul negocierilor. Acest aspect este considerat un test major al negocierilor viitoare.

Pe final vă ofer una dintre replicile avute de domnul comisar Donald Tusk, ieri 22 Iunie 2017:

Sursa foto si video : The Guardian

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo