Criteriul National

„Visele” comisarului Donald Tusk în legătură cu „problema” Marii Britanii

„Visele” comisarului Donald Tusk în legătură cu „problema” Marii Britanii
iunie 23
12:11 2017

Președintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că ”visează” la rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, un vis care în opinia sa nu este imposibil. Această afirmaţie are o puternică influenţă , tocmai în contextul în care a început la Bruxelles un summit european, la trei zile după lansarea negocierilor privind Brexit-ul.

Președintele-Consiliului-European

Potrivit agenției AFP, comisarul european a spus următoarele : “Unii dintre prietenii mei britanici m-au întrebat dacă este posibil să revină asupra Brexit-ului și dacă îmi pot imagina un rezultat conform căruia Marea Britanie ar rămâne în UE”.

Explicaţiile domnului Tusk au fost realizate într-o conferință de presă înaintea deschiderii summitului.

Elementul insolit , de care presa externă s-a legat a fost îndelung comentat, analizat rezumatul fiind încifrat : “Le-am spus că, de fapt, Uniunea Europeană este fondată pe vise care păreau imposibil de realizat. Prin urmare, cine știe?”

Președintele Consiliului European și-a încheiat discursul cu versuri din hit-ul ”Imagine” al lui John Lennon: “Puteți spune că sunt un visător, însă nu sunt singurul”.

Contextul socio-politic

La aproape un an de zile după referendumul privind apartenenţa la Uniunea Europeană, negocierile ce vizează Brexit au demarat  într-un context dificil pentru premierul Theresa May. Vizibil afectată, pe deplin slăbită de pierderea majorităţii parlamentare în urma legislativelor din 8 iunie şi criticată din cauza reacţiei sale faţă de incendiul soldat cu peste 58 de morţi într-un bloc turn din Londra va fi singura care va decide, după votul popular anti-UE, tocmai viitorul şi influenţa Marii Britanii în lume pentru următoarele generaţii.

Discuțiile privind condițiile retragerii Marii Britanii din UE au început oficial luni la Bruxelles de cei doi negociatori-șefi -Michel Barnier, din partea blocului comunitar și David Davis din partea Regatului Unit. Obiectivul este încheierea unui acord până la sfârşitul anului 2018, pentru a fi ratificat de Parlamentul European şi de cel britanic înainte ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar, în martie 2019.

Este de așteptat ca premierul britanic Theresa May, care a venit la Bruxelles de pe o poziție destul de ingrată, pe deplin fragilă după pierderea majorității absolute la alegerile legislative anticipate recente, să le prezinte celorlalți 27 de șefi de stat și de guvern din UE punctul său de vedere privind soarta cetățenilor direct vizați de Brexit .Problema centrală și interesele ambelor tabere sunt negociate, iar cetățenii europeni din Regatul Unit și expatriații britanici reprezintă o miză deosebită.

Oferta, care este condiționată de un angajament reciproc cu privire la drepturile celor 1,2 milioane de cetățeni britanici care trăiesc în prezent în alte țări ale UE nu se ridică la cererea UE pentru cetățenii săi care trăiesc în Marea Britanie. De aceea, menținerea în permanență a tuturor drepturile UE reprezintă un alt deziderat deosebit de important, deoarece recent doamna Theresa May le-a spus liderilor UE că „nu dorește să vadă pe nimeni deja în Regatul Unit forțat să plece sau că familiile s-au despărțit.”

De asemenea, un alt obictiv al statului britanic este acela de a fi liber, independent de U.E. De aceea, plecarea din UE le-ar oferi oportunitatea de a construi un viitor nou, luminos pentru Regatul Unit — unul în care s-ar simți „liberi să ne controlăm frontierele, să ne adoptăm propriile legi şi să facem ceea ce statele independente şi suverane fac“, așa cum a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.

Perioada aceasta se va dovedi crucială deoarece urmează să fie consacrată găsirii unui acord cu privire la trei dosare stabilite ca priorități. Aceasta vizează drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie și cele ale britanicilor instalați în UE, problema frontierei irlandeze și „reglementarea financiară” sau mult discutata notă  de plată pe care trebuie să o achite Londra pentru angajamentele financiare luate deja în cadrul proiectelor europene.

Britanicii ”se întreabă dacă există vreo bază juridică cu privire la o plată la ieşire”, a declarat acest oficial. Domnia sa se referă la o eventuală factură, estimată de Uniune la zeci de miliarde euro, care să acopere o parte a angajamentelor Londrei la bugetul Uniunii din perioada în care regatul este membru al Uniunii.

Reamintesc faptul că Marea Britanie a respins până acum asemenea plată c-ar fi justificată, iar unii miniştri au sugerat că Uniunea ar putea să fie datoare Londrei. Oficiali UE au declarat că poziţiile cu privire la această plată s-au apropiat şi că cele două părţi au convenit luni să înfiinţeze un grup de lucru în cadrul negocierilor. Acest aspect este considerat un test major al negocierilor viitoare.

Pe final vă ofer una dintre replicile avute de domnul comisar Donald Tusk, ieri 22 Iunie 2017:

Sursa foto si video : The Guardian

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro