Criteriul National

„Vizitatorul” – provocarea independenților

„Vizitatorul” – provocarea independenților
aprilie 22
21:41 2017

received_645686532290139

Filmul independent, adică pelicula care nu este fabricată de către marile case de producție și nici susținută puternic financiar din bugetul statului, încearcă să își facă loc și pe piața românească a regizorilor din cinematografia românească.

Majoritatea filmelor independente abordează diverse teme sociale, mai mult sau mai puțin conflictuale, menite să atragă atenția cinefililor prin subiectul apropiat de realitate. Prea puțină ficțiune și prea multă realitate, aș spune eu.

În această realitate a independenților încearcă să își facă loc un nou gen: horror, noir, thriller sau cum vreți voi să îi spuneți, bazat mai mult pe ficțiune, dar conținînd și cîteva crîmpeie din traiul zilnic.

Din această categorie face parte și pelicula regizată de Jamil Hendi, „Vizitatorul”. Filmul, realizat în numai 15 zile, se bucură de o poveste interesantă, mai bine spus de un scenariu bine scris chiar de regizorul peliculei, Jamil Hendi.

Pe scurt, un cuplu tînăr, Luca și Otilia, se mută împreună cu fetița lor în București, ajutați de Vlad, prietenul lor din copilărie. Ei stau cu chirie într-o clădire veche în care mai locuiește doar un bătrînel, Felix. Apartamentul are o istorie sumbră: fosta chiriașă, Irina, a dispărut în urmă cu șase luni în condiții misterioase. Într-o noapte Otilia dispare, asemeni fostei chiriașe. Din acest moment începe o luptă nebună în care Luca trebuie să afle ce s-a întîmplat cu soția lui și să facă față acuzațiilor celorlalți. Scenariul este mult mai complicat și, de aceea, povestea este foarte bine scrisă de același Jamil Hendi care semnează și regia.

Triada, simbolul „Vizitatorului”

Practic, amprenta pregnantă a acestui film independent (total independent) este dată de cifra trei. Aproape tot parcursul peliculei se învîrte în jurul triadei, cu mici interferențe de singular.

received_645686528956806

 

Un independent cu scenariu puternic

Realitatea din filmul lui Jamil Hendi este dată de starea jalnică a imobilului bucureștean, a apartamentului în care tînăra familie alege să se mute, de faptul că în bloc nu mai locuiește decît o singură persoană, un pensionar orb care vorbește cu spiritele, de dificultatea cu care Luca își găsește un loc de muncă în București, orașul la care provincialii se uită ca și cum pe străzi ar curge lapte și miere…

În această cronică nu voi vorbi despre realizarea filmului. În 15 zile și cu un buget minuscul nu poți să faci prea multe, dar toate aceste lipsuri sunt compensate de forța interpretării rolului principal. Luca este jucat admirabil de Ionuț Grama, tînărul actor fiind chiar recompensat cu premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru rolul din „Vizitatorul”, la un festival de gen din Louisville, SUA.

Mi-a plăcut însă și interpretarea rolului Cezar. Actorul Andrei Ciopec și-a intrat cel mai bine în rol, pe lîngă actorul principal Ionuț Grama, din toată distribuția filmului realizat de Jamil Hendi.

Finalul ne lasă cu gustul unei viitoare continuări a acțiunii.

Oricum ar fi, Jamil Hendi este unul dintre tinerii regizori care promite și a cărui evoluție trebuie urmărită în viitor. Este și unul dintre puținii scenariști care au forță în scriitură și care a confirmat cu „Vizitatorul”.

Un scenariu bun. Mi-aș dori o continuare, dar cu o finanțare pe măsura scenariului a viitoarei pelicule.

Vizitatorul (2016)

Scenariul și regia

Jamil Hendi

Distribuția:

Andreea Boșneag – Irina

Ion Haiduc – Felix

Ionuţ Grama – Luca

Oana Irina Duțu – Otilia

Cristi Toma – Ştefan

Bogdan Fanariu – tatăl Irinei

Oleg Apostol – Vlad

Andrei Ciopec – Cezar

Bogdan Oproescu – Luca, tânăr

Andra Iulia Stoicescu – Otilia, tânără

Mia Crișan – doamna Margareta

Carmen Cinteză – doamna Maria

Răzvan Răduță – Anghel

Andrei Vasilescu – salvamonist

Oana Gabriela Drăghici – mama Irinei

Anastasia Dima – Eva

Echipa:

Daniel Hepp – producător

Tudor Dumitrescu – producător

Cristian Puchiu – producător

Alex Popescu – imagine

Alexandru Popescu – imagine

Jamil Hendi – montaj

Alexandru Ovidiu Stoica – coloană sonoră

received_645686515623474

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului Spiridon Bogdan pentru excelentul material oferit în exclusivitate!

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro