Criteriul National

Vom avea o taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii pentru 2018

Vom avea o taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii pentru 2018
octombrie 19
10:36 2017

Ministrul Finanțelor a anunțat o taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii. Aceasta va fi plătită de angajatori începând din 2018. Ministrul Ionuț Mișa a invocat o directivă europeană care ar impune introducerea taxei respective.
download

Acest anunț despre noua taxă vine in contextul  în care a confirmat ca de la 1 ianuarie 2018 se va face şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

„Va mai fi o taxă, probabil o vom denumi taxă de solidaritate sau asa, nu ne-am decis incă, de 2%, care îi va reveni angajatorului”, a spus ministrul la postul Antena 3.

Apoi a trecut la alte chestiuni legate de transferul contributiilor, lăsand în aer viitoarea taxa de solidaritate.

După cateva zeci de minute, moderatorul l-a anunţat pe ministru ca vestea data de el va starni multe comentarii.

Misa a multumit, râzând a spus că ” îi este permis să dea detalii” . De aceea a explicat cum de fapt, aceasta taxă ar fi fost impusă de către Comisia Europeană. Doar că ceea ce a explicat ulterior a ttansformat lucrurile şi mai confuze.

„E o taxa prevazuta la nivelul Comisiei Europene, nu e o taxă nouă pe care o instituie Guvernul. E bine ca m-aţi întrebat şi ca dam aceste precizari ca sa nu mai fie tot felul de speculaţii din acest punct de vedere.
Exista o directiva europeana care ne obliga sa aplicam un anumit procent fondului de salarii, da? Si aceasta taxa nu poate fi eliminata sub nicio forma, fiind stabilita printr-o directiva europeana.Domnia sa a mai precizat că de anul viitor impozitul va scădea de la 16% la 10% pentru toate veniturile, dar neimpozitarea salariilor până în 2.000 lei nu va mai fi implementată, așa cum prevedea programul de guvernare.
 „Toata lumea va da 2%”, iar „0,25 este valoarea exactă a taxei. O plăteşte angajatorul la fondul de salarii”.
Ulterior, ministrul Finantelor a lasat sa se inteleaga ca decizia taxei de solidaritate este si ca urmare a insistentei sindicatelor, care au spus ca „nu va ramane nicio responsabilitate in sarcina angajatorului, ceea ce va crea o problemă angajatului în sine. Lasati taxe si la nivelul angajatorului, sa puteti sa va indreptati asupra lui, pentru a putea raspunde fata de bugetul de stat pentru neplata acelei sume”.

Atunci, ministrul a spus : „Am zis ok, transferam o parte din aceste contributii sa ramana si la nivelul angajatorului, sa aiba si el o responsabilitate din acest punct de vedere in relatia cu bugetul de stat”.

Intrebat daca noua taxa va face ca anumite companii sa taie 2% din salarii, ministrul Misa a exclus aceasta varianta pentru ca „sarcina fiscala scade. Taxele pe care le vor plati companiile prin reducerea acestor contributii vor fi mai mici. Nu poate sa insemne o taxa in plus sau o crestere a costurilor salariale, care vor scadea. Doar ca impartirea acestor sume prin transferul contributiilor nu se va mai face intr-un singur loc, ci se divizeaza in doua componente”.

Viitorul ne va arata, din explicatiile ulterioare ale ministrului Finantelor, ce au fost total haotice, e drept, este posibil ca 0,25% sa fie actuala contributie pentru fondul de garantare al salariilor, care nu poate fi transferata la angajat, iar taxa de solidaritate de 2% sa fie exact ce a spus in ultimele explicatii, nu o taxa in plus, ci doar o distribuire diferita a contributiilor care urmau sa treaca integral in sarcina angajatului.

Dar pana nu o sa vedem actul normativ publicat in Monitorul Oficial, nimic nu va fi sigur. Iar toate aceste schimbari de taxe şi impozite se fac cu mai putin de trei luni de inceperea noului an şI in perioada in care companiile definitiveaza bugetele pentru 2018. Ceea ce introduce un nivel maxim de incertitudine pentru mediul de afaceri.

Ministrul Mişa pare sa nu fie constient de asta. Intrebat daca sunt pregatite firmele pentru transferul contributiilor, el a spus ca n-ar avea de ce sa nu fie.

„Da, eu nu cred ca este vreo problema din acest punct de vedere, termenul se ştia de mult timp, masura era prevazuta in programul de guvernare”, a raspuns ministrul Finanţelor.

Sursa foto : Ziarul BURSA
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro