Criteriul National

Vrei să îţi automatizezi casa? Iată ce echipamente poţi folosi!

Vrei să îţi automatizezi casa? Iată ce echipamente poţi folosi!
noiembrie 06
13:59 2018

Te-ai săturat de casa tradiţională şi mijloacele obişnuite de a face lucrurile? Ai vrea să te bucuri din plin de confortul pe care ţi-l oferă locuinţa? Află că se poate! Există o serie de echipamente ce pot fi folosite pentru a îţi automatiza casa în aşa fel încât tu să îţi poţi păstra confortul de acasă. Noi am adunat nişte lucruri folositoare despre automatizarea caselor, pe care ţi le vom prezenta în desfăşurarea acestui articol.

Departe de a fi un moft, automatizarea locuinţei conturează astăzi, stilul de viaţă de mâine. Această tehnologie în curs de dezvoltare aduce mai mult confort în iluminat, energie, incălzire, apă, ventilare/climatizare etc. Astfel, dacă vrei sa automatizezi unele lucruri în casa ta, o poţi face fără probleme. În momentul acesta orice aparat care functioneaza cu electricitate poate fi facut să funcţioneze într-un mod mai inteligent, putând fi chiar conectat la un sistem centralizat (acest sistem fiind controlat tot timpul prin intermediul smartphone-ului sau al unui panou din casa).

În continuare îţi vom prezenta câteva directii de urmat pentru punerea în aplicare a unui sistem automatizat pentru locuinţă:

  • Montarea de senzori de avertizare în caz de inundaţie, incendiu sau efracţie, şi monitorizarea casei prin intermediul sistemului de alarmă smart;
  • Setarea sistemului de iluminat al casei, ca acesta să pornească sau să se oprească fie după un anumit program, fie când sunt atinşi anumiţi parametri, fie controlarea acestuia prin comanda vocală;
  • Configurarea aerului condiţionat pentru păstrarea unei anumite temperaturi;
  • Deschiderea uşii de la garaj sau a portii prin comandă vocală;
  • Setarea filtrului de cafea pentru a avea un recipient proaspat preparat atunci cand te trezeşti de dimineaţă; Hrănirea animalelor de companie după un anumit program cu o anumită cantitate de mâncare.

Trebuie ştiut faptul că automatizarea nu înseamnă neapărat intervenţia asupra pereţilor casei, prin spargerea acestora şi montarea altor cabluri. Comenzile vor fi transmise wireless prin intermediul unei simple conexiuni la internet. Siguranţa că puteţi controla casa de la distanţă îţi poate uşura viaţa şi te poate scăpa de griji atunci cand eşti plecat in vacanţă sau la serviciu. Totul depinde de creativitate şi bineînţeles, de buget.

Partea cea mai importantă a automatizării casei este schiţarea principalelor cerinţe, iar apoi alegerea unui standard care să se potrivească nevoilor imediate şi să permită o actualizare a acestuia atunci cand consideri că este nevoie. Cele mai relevante standarde în cadrul acestui domeniu sunt: Z-Wave, EIB, X10, KNX, Insteon, Zigbee, LON.

După ce ai ales standardul, ai nevoie de trei lucruri:

  • Software-ul: indiferent că sistemul va fi controlat prin intermediul desktop-ului, smartphone-ului sau tabletei, vei avea nevoie de un software care sa controleze tot sistemul. Mai multe poţi afla fie cumpărând un dispozitiv destinat exact pentru acest tip de problemă, fie folosind programe open sourse.
  • Un transmiţător/coordonator: Un transmiţător sau coordonator este un dispozitiv care emite comenzi wireless la reţea.
  • Senzori, întrerupătoare şi periferice: prin care se efectuează comenzile. În funcţie de ceea ce doreşti sa automatizezi, va trebui să montezi nişte întrerupătoate, să înlocuieşti încuietoarea de la uşă sau să faci alte mici modificări prin casă.

Totodata, nu trebuie să te opreşti la folosirea unui singur software. În timp ce ai un dispozitiv care actionează ca program de control pentru reţeaua ta, poţi să mai extinzi ulterior setările. În acest moment, casa inteligentă sau locuinţa automatizată, repezintă doar o particică dintr-un întreg mai mare care fie se numește Smart Grid, fie Internet of Things (IoT), fie Internet of Everything (IoE).

Există numeroase companii pe piaţa românească care oferă astfel de soluţii. O cercetare mai aprofundată asupra acestora, îţi va oferi o imagine mai amplă asupra costurilor, beneficiilor şi amortizarea investiţiilor care stau la baza implementării acestor sisteme.

În cele din urmă, singurul lucru sigur este că automatizarea locuinţei devine parte în fiecare zi, mai mult şi mai mult, din viaţa noastră.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei