Criteriul National

Vrei să îţi automatizezi casa? Iată ce echipamente poţi folosi!

Vrei să îţi automatizezi casa? Iată ce echipamente poţi folosi!
noiembrie 06
13:59 2018

Te-ai săturat de casa tradiţională şi mijloacele obişnuite de a face lucrurile? Ai vrea să te bucuri din plin de confortul pe care ţi-l oferă locuinţa? Află că se poate! Există o serie de echipamente ce pot fi folosite pentru a îţi automatiza casa în aşa fel încât tu să îţi poţi păstra confortul de acasă. Noi am adunat nişte lucruri folositoare despre automatizarea caselor, pe care ţi le vom prezenta în desfăşurarea acestui articol.

Departe de a fi un moft, automatizarea locuinţei conturează astăzi, stilul de viaţă de mâine. Această tehnologie în curs de dezvoltare aduce mai mult confort în iluminat, energie, incălzire, apă, ventilare/climatizare etc. Astfel, dacă vrei sa automatizezi unele lucruri în casa ta, o poţi face fără probleme. În momentul acesta orice aparat care functioneaza cu electricitate poate fi facut să funcţioneze într-un mod mai inteligent, putând fi chiar conectat la un sistem centralizat (acest sistem fiind controlat tot timpul prin intermediul smartphone-ului sau al unui panou din casa).

În continuare îţi vom prezenta câteva directii de urmat pentru punerea în aplicare a unui sistem automatizat pentru locuinţă:

  • Montarea de senzori de avertizare în caz de inundaţie, incendiu sau efracţie, şi monitorizarea casei prin intermediul sistemului de alarmă smart;
  • Setarea sistemului de iluminat al casei, ca acesta să pornească sau să se oprească fie după un anumit program, fie când sunt atinşi anumiţi parametri, fie controlarea acestuia prin comanda vocală;
  • Configurarea aerului condiţionat pentru păstrarea unei anumite temperaturi;
  • Deschiderea uşii de la garaj sau a portii prin comandă vocală;
  • Setarea filtrului de cafea pentru a avea un recipient proaspat preparat atunci cand te trezeşti de dimineaţă; Hrănirea animalelor de companie după un anumit program cu o anumită cantitate de mâncare.

Trebuie ştiut faptul că automatizarea nu înseamnă neapărat intervenţia asupra pereţilor casei, prin spargerea acestora şi montarea altor cabluri. Comenzile vor fi transmise wireless prin intermediul unei simple conexiuni la internet. Siguranţa că puteţi controla casa de la distanţă îţi poate uşura viaţa şi te poate scăpa de griji atunci cand eşti plecat in vacanţă sau la serviciu. Totul depinde de creativitate şi bineînţeles, de buget.

Partea cea mai importantă a automatizării casei este schiţarea principalelor cerinţe, iar apoi alegerea unui standard care să se potrivească nevoilor imediate şi să permită o actualizare a acestuia atunci cand consideri că este nevoie. Cele mai relevante standarde în cadrul acestui domeniu sunt: Z-Wave, EIB, X10, KNX, Insteon, Zigbee, LON.

După ce ai ales standardul, ai nevoie de trei lucruri:

  • Software-ul: indiferent că sistemul va fi controlat prin intermediul desktop-ului, smartphone-ului sau tabletei, vei avea nevoie de un software care sa controleze tot sistemul. Mai multe poţi afla fie cumpărând un dispozitiv destinat exact pentru acest tip de problemă, fie folosind programe open sourse.
  • Un transmiţător/coordonator: Un transmiţător sau coordonator este un dispozitiv care emite comenzi wireless la reţea.
  • Senzori, întrerupătoare şi periferice: prin care se efectuează comenzile. În funcţie de ceea ce doreşti sa automatizezi, va trebui să montezi nişte întrerupătoate, să înlocuieşti încuietoarea de la uşă sau să faci alte mici modificări prin casă.

Totodata, nu trebuie să te opreşti la folosirea unui singur software. În timp ce ai un dispozitiv care actionează ca program de control pentru reţeaua ta, poţi să mai extinzi ulterior setările. În acest moment, casa inteligentă sau locuinţa automatizată, repezintă doar o particică dintr-un întreg mai mare care fie se numește Smart Grid, fie Internet of Things (IoT), fie Internet of Everything (IoE).

Există numeroase companii pe piaţa românească care oferă astfel de soluţii. O cercetare mai aprofundată asupra acestora, îţi va oferi o imagine mai amplă asupra costurilor, beneficiilor şi amortizarea investiţiilor care stau la baza implementării acestor sisteme.

În cele din urmă, singurul lucru sigur este că automatizarea locuinţei devine parte în fiecare zi, mai mult şi mai mult, din viaţa noastră.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu