Criteriul National

„Vrem o țară ca-n afară!”… este poate chiar mai bine aici…

„Vrem o țară ca-n afară!”… este poate chiar mai bine aici…
august 25
09:05 2017

imag articol

Festivalul Tomisul Etern 2017 a tras cortina aseara in aplauzele unui public bucuros si numeros. Ceea ce parea acum un an de zile poate o idee nebuna, iata ca evenimentul a devenit o lucrarea de arta deosebita colectiva a artistilor Colegiului de Arte Regina Maria, teatrului de opera Oleg Danovski si a Facultatii de Arte din cadrul Universitatii Ovidius.

 TOMISUL ETERN LA INAUGURARE

In anul 2015 am organizat alaturi de prieteni trei concerte de pian si vioara pentru cauze umanitare si a fost putin dificil ca invitatia sa ajunga la publicul larg, asa ca ne-am gandit anul trecut sa mergem alaturi de artisti catre public de data aceasta. Schita acestui festival a fost realizata poate pe masa atelierului meu de arhitectura iar primul artist si bun prieten care a raspuns entuziast a fost pianistul Octavian Renea alaturandu-se foarte repede familia Eftimie Laura si Marius, solisti TNOB, soprana Roxana Bosneagu si dna psiholog Mihaela Filip cu sprijinul si incurajarea dlui profesor Gevat-Ismet Nejdet, director CNARM la acea vreme. Daca acest eveniment a reusit sa consolideze podul ce leaga institutiile culturale de comunitate, atunci cu siguranta acest festival este cel mai bun proiect de arhitectura pentru mine cu realizarea numerosilor artisti implicati. Stiu ca am parut critic in multele opinii online si actiuni comunitare, sunt de parere ca orasul a regresat din multe puncte de vedere si ca avem o cultura foarte bogata de aparat si de pretuit dar sunt si constient de multele valori ale Constantei.

 ESTE POATE CHIAR MAI BINE AICI…

Nu ma simt deloc confortabil in postura de a exprima lectii de viata, cred ca sunt putin cam tanar pentru a face acest lucru dar sunt convins pe de alta parte ca exista conditii bune viata peste tot acolo unde exista libertate. In alte locuri pe pamant se intampla adevarate tragedii, avem norocul ca traim in vreme de pace si suntem liberi asa ca nu ar fi rau poate sa privim si lucrurile bune, avem un tezaur natural in judet extraordinar (detalii 1, detalii 2) de care prea putin ne bucuram si avem artisiti de exceptie la spectacolele carora nu se inghesuie tot timpul prea multa lume. Vrem o tara ca-n afara gandindu-ne poate in primul rand la castigul financiar, dar cetatenii care locuiesc in vest nu fac cozi la supermarket in weekend, ci fac cozi in fata salilor de spectacol iar pe cararile parcurilor nationale intalnesti chiar „ambuteajele” celor care fac miscare in natura. Progresul tehnologic si organizatoric aduce din pacate dupa el un regres social. In cei patru ani petrecuti in vest am vazut multi oameni tristi si singuri, iar in judet la noi in Constanta, chiar in cazurile sociale am vazut oameni care rad si se bucura de viata cu foarte putin. Romanii plecati ajung cumva „prizonierii” confortului din vest si prea putini au curajul sa-si recunoasca nefericirea, poate ca daca am fi mai uniti, putem crea si la noi conditii mai bune deoarece premise exista cu siguranta. Mai multe detalii foto si video de la festival – AICI
Tomisul Etern 2017, to be continued…
13
2
4

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andrei Chivu

Andrei Chivu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo