Criteriul National

„Vrem o țară ca-n afară!”… este poate chiar mai bine aici…

„Vrem o țară ca-n afară!”… este poate chiar mai bine aici…
august 25
09:05 2017

imag articol

Festivalul Tomisul Etern 2017 a tras cortina aseara in aplauzele unui public bucuros si numeros. Ceea ce parea acum un an de zile poate o idee nebuna, iata ca evenimentul a devenit o lucrarea de arta deosebita colectiva a artistilor Colegiului de Arte Regina Maria, teatrului de opera Oleg Danovski si a Facultatii de Arte din cadrul Universitatii Ovidius.

 TOMISUL ETERN LA INAUGURARE

In anul 2015 am organizat alaturi de prieteni trei concerte de pian si vioara pentru cauze umanitare si a fost putin dificil ca invitatia sa ajunga la publicul larg, asa ca ne-am gandit anul trecut sa mergem alaturi de artisti catre public de data aceasta. Schita acestui festival a fost realizata poate pe masa atelierului meu de arhitectura iar primul artist si bun prieten care a raspuns entuziast a fost pianistul Octavian Renea alaturandu-se foarte repede familia Eftimie Laura si Marius, solisti TNOB, soprana Roxana Bosneagu si dna psiholog Mihaela Filip cu sprijinul si incurajarea dlui profesor Gevat-Ismet Nejdet, director CNARM la acea vreme. Daca acest eveniment a reusit sa consolideze podul ce leaga institutiile culturale de comunitate, atunci cu siguranta acest festival este cel mai bun proiect de arhitectura pentru mine cu realizarea numerosilor artisti implicati. Stiu ca am parut critic in multele opinii online si actiuni comunitare, sunt de parere ca orasul a regresat din multe puncte de vedere si ca avem o cultura foarte bogata de aparat si de pretuit dar sunt si constient de multele valori ale Constantei.

 ESTE POATE CHIAR MAI BINE AICI…

Nu ma simt deloc confortabil in postura de a exprima lectii de viata, cred ca sunt putin cam tanar pentru a face acest lucru dar sunt convins pe de alta parte ca exista conditii bune viata peste tot acolo unde exista libertate. In alte locuri pe pamant se intampla adevarate tragedii, avem norocul ca traim in vreme de pace si suntem liberi asa ca nu ar fi rau poate sa privim si lucrurile bune, avem un tezaur natural in judet extraordinar (detalii 1, detalii 2) de care prea putin ne bucuram si avem artisiti de exceptie la spectacolele carora nu se inghesuie tot timpul prea multa lume. Vrem o tara ca-n afara gandindu-ne poate in primul rand la castigul financiar, dar cetatenii care locuiesc in vest nu fac cozi la supermarket in weekend, ci fac cozi in fata salilor de spectacol iar pe cararile parcurilor nationale intalnesti chiar „ambuteajele” celor care fac miscare in natura. Progresul tehnologic si organizatoric aduce din pacate dupa el un regres social. In cei patru ani petrecuti in vest am vazut multi oameni tristi si singuri, iar in judet la noi in Constanta, chiar in cazurile sociale am vazut oameni care rad si se bucura de viata cu foarte putin. Romanii plecati ajung cumva „prizonierii” confortului din vest si prea putini au curajul sa-si recunoasca nefericirea, poate ca daca am fi mai uniti, putem crea si la noi conditii mai bune deoarece premise exista cu siguranta. Mai multe detalii foto si video de la festival – AICI
Tomisul Etern 2017, to be continued…
13
2
4

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andrei Chivu

Andrei Chivu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo