Criteriul National

Workstation sau calculator, ce alegi?

Workstation sau calculator, ce alegi?
iulie 19
18:29 2022

Dacă ai o afacere în care ai nevoie mereu de putere mare de procesare, de calculatoare pe care să te bazezi şi de softuri care au nevoie de resurse cât mai multe ca să fie eficiente în utilizare cea mai bună alegere este un workstation. E mult mai complex la nivel de arhitectură decât un calculator, îţi permite upgrade rapid indiferent de configuraţia iniţială, puterea de procesare e mai mare şi ai o mulţime de variante disponibile pe piaţă.

Se adăugă mai multă memorie RAM, procesoare grafice şi procesoare obişnuite mai puternice, cu frecvenţe mai mari, nuclee ce depăşesc de multe ori 20-28 nuclee, dar şi răcire mai bună, acustica ceva mai bună.

Un workstation e mai eficient decât un calculator

Pe un workstation bun precum HP Z440 te bazezi când vrei să lucrezi ore întregi, îl poţi lăsa să funcţioneze non-stop ca să termine de procesat anumite sarcini, nu te temi că vor apărea erori şi se va restarta când te aştepţi mai puţin. Capacităţile de stocare sunt uriaşe faţă de un calculator, workstationurile sunt perfecte pentru randare, editare foto-video, animaţii, arhitectură, inginerie.

Un workstation rulează în paralel oricât de multe aplicaţii fără să se blocheze, să se restarteze, termini mai rapid ce ai de făcut, iar vitezele de procesare sunt foarte mari. Spre deosebire de un calculator sau un laptop, un workstation are ECC RAM, care repară în timp real orice fel de erori de memorie şi le detectează pe măsură ce apar, nu e afectat sistemul, nu mai pierzi date importante.

Mai are şi procesoare multiple cu multe nuclee, până la 64 de nuclee sau mai multe, fiecare nucleu poate lucra independent, RAID, care permite combinarea mai multor HDD-uri interne pentru stocarea datelor procesate şi salvarea informaţiei imediat ce e risc de cedare a sistemului în timpul funcţionării.

Putere mare de procesare şi optimizări pentru eficienţă maximă, rezistenţă mare în timp

GPU-ul de la un workstation este optimizat, randările sunt o joacă spre deosebire de randarile de pe un calculator. Deşi pot costa mai mult, workstationurile sunt o investiţie mai bună pentru că rezistă mai bine pe termen lung şi sunt garantate ani întregi. Pe workstationuri ai sisteme de operare multiuser, mai mulţi oameni pot lucra pe terminale separate, dar pot avea acces şi se pot conecta la un singur sistem de operare. Eficienţa e una sporită din această perspectivă.

Fiecare componentă dintr-un workstation este gândită să reziste foarte mult timp, te bazezi pe workstation mult mai bine pe o perioadă foarte lungă de timp, chiar dacă are o funcţionare continuă, zi şi noapte.

Dintre un calculator pentru business şi un workstation cea mai bună alegere rămâne workstationul. Dacă în trecut preţurile erau ceva mai mari astăzi găseşti oferte bune la workstationuri, arhitecturi adaptate pentru orice domeniu şi o mulţime de componente pentru upgrade rapid în orice scenariu dorit.

Totul este să te gândeşti de la început ce ai nevoie şi să cauţi un workstation cu arhitectură simplu de personalizat în funcţie de nevoile tale reale din companie. Workstationurile reprezintă o alegere excelentă indiferent de business şi de mărimea lui, deci nu mai sta pe gânduri şi renunţă la ideea unui calculator obişnuit pentru afacerea ta.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

ProMedia

ProMedia

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul