Criteriul National

Yoshinori Ohsumi este câştigătorul Premiului Nobel pe Medicină în acest an!

Yoshinori Ohsumi este câştigătorul Premiului Nobel pe Medicină în acest an!
octombrie 03
15:23 2016

Premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit unui biolog japonez pentru descoperirile cu privire la modul în care celulele descompun și reciclează propriile lor componente. Yoshinori Ohsumi în vârstă de 71 de ani va primi prestigiosul premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze ( aproximativ 718.000 £)  pentru descoperirea „mecanismelor de autofagie”, un proces fundamental în comportamentul celulelor, domeniu în care oamenii de ştiinţă cred că acestea pot fi valorificate pentru a lupta împotriva cancerului şi a demenţei.

y-1

Autofagia disfuncțională a fost legată de boala Parkinson, diabet de tip doi, de cancer cât şi de o serie de tulburări legate de înaintarea ăn vârstă. Această cercetare intensă este în curs de a dezvolta medicamente care pot viza ameliorarea cât şi reducerea riscurilor şi eradicarea, tratarea diverse boli. Adresându-se reporterilor din Tokyo, domnul Ohsumi a spus: „Ca şi bărbat, mă simt onorat de acest lucru. Ca şi copil Premiul Nobel a fost un vis, dar dupa începerea cercetării mele, a fost practic din lumea mea.”

El a spus că a ales să se concentreze asupra sistemului de eliminare a deșeurilor celulei, un subiect demodat la momentul respectiv, pentru că el a vrut să lucreze la ceva diferit. „Nu mă simt confortabil în competiție cu mulți oameni, și în schimb mi se pare mai plăcut în a face ceva ce nimeni altcineva nu este capabil de a face”, a adăugat el. „Într-un fel, asta e ceea ce știința ştie despre ce e vorba, iar bucuria de a găsi ceva  mă inspiră.”

Ohsumi, care a fost în laboratorul lui, când a primit un apel telefonic de la Thomas Perlmann- secretar al Comitetului Nobel, a admis că ar fi fost emoţionat, într-o „ușoară stare de șoc”.

Autophagia este cuvântul care provine din două cuvinte grecești ce desemnează procesul celular de „a se mânca între ele”. Aceasta se referă la procesul în care celulele nedorite sunt captate și sigilate în membrane se concediază cum ar fi, numit autophagosomes.

Conţinutul sigilat este transportat într-o altă structură numită lizozomului, o dată considerată puțin mai mult decât coșul de gunoi celular.

Prin studierea procesului în celule de drojdie, Ohsumi a identificat principalele gene implicate în autofagie şi a arătat modul în care proteinele pe care le codifică vin împreună pentru a construi membrana autofagozomică. Mai târziu, el a arătat că un proces similar de reciclare celulare are loc în celulele umane – şi că celulele noastre nu ar supraviețui fără ea. Juleen Zierath, un membru al comitetului Nobel, a declarat: „În fiecare zi trebuie să înlocuim aproximativ 200 până la 300 g de proteine ​​in corpurile noastre … Noi mânncăm proteine ​​în fiecare zi, aproximativ 70g, dar asta nu e suficient pentru a avea grijă de cerinţa de a produce proteine ​​noi. Din cauza acestei mașini, suntem capabili să ne bazăm pe unele dintre propriile noastre proteine, poate proteinele deteriorate sau proteinele cu ​​durată lungă de viață, iar acestea sunt reciclate cu acest utilaje sofisticate, astfel încât putem susţine că vom supraviețui. „

Profesorul David Rubinsztein, director adjunct al Institutului de Cercetari Medicale Cambridge al Universităţii din Cambridge a declarat că descoperirile lui Ohsumi au oferit perspective profunde în biologia care stă la baza bolilor infecţioase şi a cancerului, a maladiilor Huntington și Parkinson. „Sunt foarte fericit că are premiul Nobel din acest an, este foarte bine meritat”, a spus el. „Laboratorul lui lucrează în principal în drojdie. Ei au făcut ecranele inițiale care au permis descoperirea de gene-cheie care sunt implicate în autofagie. Deci, multe alte laboratoare au exploatat descoperirile sale, în mod direct sau indirect, pentru a vedea de ce este important în tratarea bolilor. „

Giovanna Mallucci- profesor al Clnicii de Neuroştiinţe al Universităţii din Cambridge, a declarat că descoperirile Ohsumi au fost deschizătoare de drumuri  pentru noi abordari în  tratarea bolilor, de la cancer la boli neurodegenerative. „Cred că este foarte important ca acest domeniu al științei să fie recunoscut”, a spus ea.

„Cel mai important principiu aici se întâmplă pentru mecanisme comune în boală. Ea deschide căi pentru tratarea acestor tulburări, care sunt diferite de abordări mai convenţionale specifice bolii. „

y

Anul trecut, premiul a fost împărţit de trei oameni de știință pentru descoperiri care au ajutat doctorii în lupta impotriva malariei și a infecțiilor cauzate de paraziții viermilor inelaţi. Chimistul chinez Tu Youyou a fost recunoscut pentru descoperirea ei artemisininei, una dintre cele mai eficiente tratamente pentru malarie. Alţi doi cercetători, Satoshi Omura, un expert în microbi din sol la Universitatea Kitasato şi William Campbell, un parazitolog irlandez născut la Drew University din New Jersey au împărțit cealaltă jumătate a premiului, pentru descoperirea avermectinului – un tratament împotriva  limbricilor şi paraziților.

 Câştigătorii la secţiunile fizică, chimie şi pace vor fi anunțaţi mai târziu,în cursul acestei săptămâni. Premiul pentru economie va fi anunțat lunea viitoare pe data de 10 octombrie.

Sursa foto : www.straitstimes.comwww.thedailybeast.com

Sinteza a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo